iStock
SEX

Πώς το καλό σεξ μπορεί να σε γλιτώσει από την άνοια

Δεν αρκεί να κάνουμε σεξ. Χρειάζονται κάποιες προϋποθέσεις για να επωφελείται ο οργανισμός μας, στο έπακρο. Υπάρχει συνδυασμός που φαίνεται ότι μπορεί να μας σώσει  από την άνοια.

Δεν περίμενες εμάς για να μάθεις πόσο ωφέλιμο είναι για την υγεία μας το σεξ. Όπως φαίνεται, πρόκειται για ένα από τα λίγα πράγματα που υπάρχουν σε αυτήν τη ζωή, στα οποία έχει σημασία και η ποιότητα, όπως και η ποσότητα.

Πριν φτάσουμε στα ευρήματα πρόσφατης έρευνας, ας κάνουμε ένα ταξίδι στο χρόνο για όσα έχουν ανακαλύψει οι επιστήμονες για το πώς αλλάζει τον οργανισμό μας το σεξ. Κατ’ αρχάς, έχει αποδειχθεί πως μέσω αυτού ενεργοποιείται ποικιλία νευροδιαβιβαστών που επηρεάζουν όχι μόνο τον εγκέφαλό μας, αλλά και πολλά άλλα όργανα στο σώμα μας.

Έχει διαπιστωθεί πως το τακτικό σεξ βοηθάει τη χαμηλή πίεση αίματος, το καλύτερο ανοσοποιητικό σύστημα, την καλύτερη υγεία της καρδιάς -και τη μείωση κινδύνου εμφάνισης καρδιακών παθήσεων-, τη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού, ανακουφίζει από πονοκεφάλους, βελτιώνει την αυτοεκτίμηση, μειώνει το άγχος και την κατάθλιψη, ανακουφίζει άμεσα από τον πόνο και μας βοηθά να κοιμηθούμε καλύτερα. Το σεξ θεωρείται καλή καρδιαγγειακή -ελαφριά- άσκηση, για νεότερους ανθρώπους.

Για να βοηθήσουμε στην οικονομία της «συζήτησης», ο αυνανισμός δεν έχει τα ίδια αποτελέσματα (δεν διεγείρει την απελευθέρωση διάφορων ορμονών που έχουν να κάνουν με την κατάθλιψη, εν τούτοις μειώνει τον πόνο, κάνει καλύτερο τον ύπνο και ‘ρίχνει’ την αρτηριακή πίεση), ενώ όταν δεν καταλήγει η συνεύρεση σε οργασμό δεν ενεργοποιούνται ορισμένοι νευροδιαβιβαστές.

Όλα αυτά εννοούν οι επιστήμονες, όταν αναφέρουν τον όρο «καλό σεξ». Παρεμπιπτόντως, όταν λένε «σεξουαλική υγεία» δεν εννοούν την αποφυγή απρογραμμάτιστης εγκυμοσύνης ή την προστασία από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Όπως εξηγεί η American Sexual Health Association «ο ορισμός της σεξουαλικής υγείας είναι δύσκολη υπόθεση, καθώς κάθε πολιτισμός, κάθε υποκουλτούρα και κάθε άνθρωπος έχουν διαφορετικά πρότυπα. Ο δικός μας ορισμός αναφέρει ότι σεξουαλική υγεία, είναι η ικανότητα να αγκαλιάζουμε και να απολαμβάνουμε τη σεξουαλικότητα μας, καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Είναι ένα σημαντικό μέρος της σωματικής και συναισθηματικής μας υγείας».

Το να είσαι σεξουαλικά υγιής σημαίνει:

  • Η κατανόηση του ότι η σεξουαλικότητα είναι ένα φυσικό μέρος της ζωής και περιλαμβάνει περισσότερα από τη σεξουαλική συμπεριφορά.
  • Η αναγνώριση και ο σεβασμός των σεξουαλικών δικαιωμάτων που όλοι μοιραζόμαστε
  • Η πρόσβαση σε πληροφορίες σεξουαλικής υγείας, σε εκπαίδευση και σε φροντίδα.
  • Το να κάνουμε προσπάθεια πρόληψης ακούσιων εγκυμοσυνών και Σεξουαλικά Μεταδιδόμενων Νοσημάτων και το να αναζητούμε φροντίδα και θεραπεία -όταν χρειάζεται.
  • Το να είμαστε σε θέση να βιώσουμε τη σεξουαλική ευχαρίστηση, την ικανοποίηση και την οικειότητα -όταν θέλουμε.
  • Το να είμαστε σε θέση να μιλάμε σχετικά με τη σεξουαλική υγεία με άλλους, συμπεριλαμβανομένων των σεξουαλικών συντρόφων και των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης.

Όπως μεγαλώνουμε, οι φλέβες τείνουν να στενεύουν και να εξασθενούν σε όλο το σώμα. Αυτό σημαίνει ότι διοχετεύεται λιγότερο αίμα στον εγκέφαλο και στα άλλα όργανα. Επί του παρόντος, δεν υπάρχει διαθέσιμη κάποια θεραπεία.

Χάπια όπως η ταδαλαφίλη ανοίγουν τις αρτηρίες και βοηθούν στην αύξηση της ροής του αίματος, αποτελώντας τη λύση ανθρώπων που έχουν στυτικές λειτουργίες. Μελέτη ωστόσο, που έκαναν επιστήμονες που εργάζονται σε ερευνητικά κέντρα του Λονδίνου, της Γλασκώβης, του Δουβλίνου και των πόλεων Χέλεραπ και Γκλόστραπ της Δανίας, αποκαλύπτει ότι οι ίδιοι μηχανισμοί που θεραπεύουν τη σεξουαλική διαταραχή, θα μπορούσαν να επιβραδύνουν τη νοητική εξασθένιση σε ηλικιωμένους ασθενείς -έτσι ώστε το μυαλό και η διάθεση να είναι στο πικ.

Οι επιστήμονες ζήτησαν από τους ανθρώπους που πήραν μέρος στη μελέτη, να πάρουν μια δόση ταδαλαφίλη ή placebo (προφανώς δεν ήξεραν τι λάμβαναν από τα δυο), πριν υποβληθούν σε μαγνητική τομογραφία για να φανεί πόσο αίμα είχε φτάσει στον εγκέφαλο.

Τα ευρήματά τους δεν αποκάλυψαν σημαντική διαφορά. Ωστόσο, οι συμμετέχοντες άνω των 70 χρόνων, έδειξαν αυξημένη ροή στη λευκή ουσία του εγκεφάλου: είναι ένα πυκνό δίκτυο νευρικών συνδέσεων που εμπλέκουν τους τέσσερις λοβούς του εγκεφάλου. Είναι και ένας κρίσιμος παράγοντας της αγγειακής άνοιας, ασθένεια που προκαλεί προοδευτική απώλεια της λειτουργίας του εγκεφάλου, με το πέρασμα των χρόνων.

Για παρόμοιους λόγους, οι παράγοντες κινδύνου αγγειακής άνοιας είναι παρόμοιοι με εκείνους για στυτική δυσλειτουργία, συμπεριλαμβανομένης της αρτηριακής πίεσης, του διαβήτη, της υψηλής χοληστερόλης και των καρδιαγγειακών παθήσεων. Η κλινική δοκιμή έδειξε πως η ταδαλαφίλη, όπως και θεραπείες παρόμοιας δράσης -όπως το Viagra και το Levitra-, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν ασθενείς με στυτική λειτουργία, να ξαναβρούν γενικά τον εαυτό τους.

Στη μελέτη-ορόσημο, οι ερευνητές προσπάθησαν να αντιστρέψουν τη μείωση ροής αίματος στον εγκέφαλο -χαρακτηριστικό της στυτικής λειτουργίας. Όπως είπαν “μολονότι δεν βρήκαμε σημαντική διαφορά, μετά μια δόση ταδαλαφίλης, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα οφελών από μακροχρόνια χρήση”. Και για αυτό θα κάνουν περαιτέρω έρευνα.

Ο συνδυασμός που σώζει

Είναι χρήσιμο να έχεις υπ’ όψιν το εύρημα έρευνας του 2018 που έγινε σε 6.016 άτομα ηλικίας από 50 χρόνων και πάνω (2.672 άνδρες και 3.344 γυναίκες) σε δυο φάσεις -με μια διετία διάλειμμα μεταξύ τους. Σύμφωνα με επιστήμονες από το University of Wollongong της Αυστραλίας, η συχνότερη σεξουαλική δραστηριότητα σχετίζεται με την καλύτερη απόδοση μνήμης. Αποτέλεσμα που είχε και η μεγαλύτερη συναισθηματική εγγύτητα.

Επιβεβαιώθηκαν έτσι, τα ευρήματα μελέτης που είχε δημοσιευτεί ένα χρόνο νωρίτερα και ενημέρωνε ότι υψηλότερη συχνότητα σεξ οδηγεί σε καλύτερη γνωστική λειτουργία. Απλά το 2018 προστέθηκε και το στοιχείο της συναισθηματικής εγγύτητας.