2022, Sue Ogrocki/AP Photo
ΡΟΛΟΙ

Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες τελειώνουν, οι τεχνολογίες της Omega μένουν

Μία ματιά στην ιστορία της ωρολογοποιίας ως επίσημου χρονομέτρη των αγώνων, καθώς και στις πατέντες που άφησε πίσω της ανά τα χρόνια στις διοργανώσεις των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Τρεις ημέρες έμειναν ακόμα για το τέλος των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου. Αν παρακολούθησες κάποιο από τα αθλήματα, θα είδες σίγουρα σε περίοπτη θέση το λογότυπο της Omega. Όπως και σε κάθε διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων, Θερινών ή Χειμερινών, βρίσκεται εκεί για καλό λόγο. Η ελβετική ωρολογοποιία συνεργάζεται αποκλειστικά με τη ΔΟΕ ως επίσημος χρονομέτρης των αγώνων.

Το Πεκίνο 2022 είναι η 30ή διοργάνωση με την Omega σε αυτό τον ρόλο. H πρώτη της ήταν πριν 90 χρόνια, το 1932 στη Λίμνη Πλάσιντ της πολιτείας της Νέας Υόρκης. Οι εννέα αυτές δεκαετίες έχουν αφήσει πίσω τους μία τεράστια κληρονομιά σε τεχνολογίες που πρωτοπαρουσιάστηκαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες για να μείνουν μετά το πέρας τους στην ιστορία.

Ας επικεντρώσουμε όμως το ενδιαφέρον μας στους Χειμερινούς Αγώνες.

8 φορές που η Omega καινοτόμησε στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες

Το 1948, στο Σεν Μόριτζ,  η Omega έφερε για πρώτη φορά τα φωτοηλεκτρικά κύτταρα στον τερματισμό των αγώνων σκι, για χρονομέτρηση μεγαλύτερης ακρίβειας από αυτήν που πετύχαινε ο συνδυασμός ανθρώπινου ματιού και χεριού.

Το 1956 στην Κορτίνα ντ’ Αμπέτσο, εισήγαγε τις «πόρτες» στο αλπικό σκι, μετρώντας τον χρόνο σε κάθε πέρασμα.

Το 1964, στο Ίνσμπρουκ έφερε για πρώτη φορά τη ζωντανή χρονομέτρηση στους τηλεοπτικούς δέκτες. Χάρη στην τεχνολογία Omegascope, η χρονομέτρηση από τους αγώνες εμφανιζόταν πάνω από τη ζωντανή εικόνα που μετέδιδε η τηλεόραση.

Το 1968 το Omegascope εξελίχθηκε περαιτέρω, ώστε να μπορούν να εμφανίζονται κι άλλα στοιχεία, όπως το όνομα του αθλητή, ο ενδιάμεσος χρόνος του, μεταξύ άλλων.

Το 1980, στη Λίμνη Πλάσιντ, προστέθηκε το σύστημα Game-O-Matic στις ως τότε τεχνολογίες της Omega, που έδινε τη δυνατότητα στους θεατές των αγώνων του αλπικού σκι να βλέπουν άμεσα τη θέση που είχε ο κάθε αθλητής μετά τον τερματισμό του.

Το 1992, στην Αλμπερτβίλ, η ακρίβεια της χρονομέτρησης έφτασε για πρώτη φορά στο 1/1000 του δευτερολέπτου.

Το 2014, στο Σότσι, η Omega εισήγαγε μια τεχνολογία που συνέδεσε τη σφυρίχτρα του διαιτητή στους αγώνες Χόκεϊ επί Πάγου με το χρονόμετρο, ώστε η χρονομέτρηση να σταματά αυτόματα σε κάθε του σφύριγμα, χωρίς να εμπλέκεται η γραμματεία.

Για το 2022, η Omega παρουσίασε νέες τεχνολογίες στο καλλιτεχνικό πατινάζ, την παγοδρομία ταχύτητας και το Χόκεϊ επί Πάγου.

Στο καλλιτεχνικό πατινάζ, έξι κάμερες αναλύουν τις κινήσεις και εμφανίζουν ζωντανά δεδομένα για το κάθε άλμα (π.χ. πόσες περιστροφές, το ύψος του άλματος). Στις παγοδρομίες εισήγαγε ένα νέο σύστημα ανίχνευσης άκυρης εκκίνησης.

Τέλος, στο χόκεϊ επί πάγου, παρουσίασε μία τεχνολογία LED που επιτρέπει την προβολή του χρονομέτρου πάνω στο προστατευτικό πλέξι-γκλας γύρω από το γήπεδο, που σημαίνει ότι οι παίκτες δεν χρειάζεται πια να σηκώνουν τα μάτια τους από τον αγωνιστικό χώρο για να βλέπουν πόσος χρόνος απομένει.