iStock
ΦΑΓΗΤΟ

Η συνταγή για σπαγγέτι aglio e olio

Στην απλούστερη μορφή του, αυτό το κλασικό ιταλικό πιάτο περιέχει σπαγγέτι, ελαιόλαδο, σκόρδο, αλάτι και πιπέρι. Μια δοκιμή θα πείσει για τη νοστιμιά του.

Μια από τις πιο βασικές σάλτσες ζυμαρικών, η aglio e olio χρειάζεται μόνο σκόρδο και ελαιόλαδο (και ίσως μια πρέζα νιφάδες κόκκινης πιπεριάς για όσους αγαπούν τα καυτερά και λίγο μαϊντανό για φρεσκάδα). Το όνομά του μεταφράζεται σε «μακαρόνια με σκόρδο και λάδι».

Στην απλούστερη μορφή του, αυτό το κλασικό ιταλικό πιάτο περιέχει σπαγγέτι, ελαιόλαδο, σκόρδο, αλάτι και πιπέρι. Κι αν σου ακούγεται πολύ απλό για να είναι καλό, μια δοκιμή θα σε πείσει. Το σκόρδο εμποτίζει το λάδι με μία πλούσια γεύση και το αμυλούχο νερό των ζυμαρικών το μετατρέπει σε μια βαθιά γευστική σάλτσα. Φροντίζοντας να είναι τα ζυμαρικά σου al dente, έχεις το τέλειο πιάτο.

Η συνταγή για Spaghetti Aglio e Olio

Υλικά

  • Αλάτι
  • 1 πακέτο σπαγγέτι
  • 1/2 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 4 μέτριες σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε λεπτές φέτες
  • Νιφάδες κόκκινης πιπεριάς για γεύση (προαιρετικά)
  • Ψιλοκομμένος πλατύφυλλος μαϊντανός, για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  1. Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει, ρίχνεις τα μακαρόνια μέχρι να γίνουν al dente (περίπου 1 λεπτό λιγότερο από ό,τι λέει η συσκευασία).
  2. Κρατάς το νερό που έχουν μαγειρευτεί τα ζυμαρικά. Εν τω μεταξύ, σε ένα μεγάλο τηγάνι, ανακατεύεις 6 κουταλιές της σούπας λάδι και το σκόρδο. Προσθέτεις μια πρέζα νιφάδες κόκκινης πιπεριάς, εάν θέλεις.
  3. Μαγειρεύεις σε μέτρια φωτιά μέχρι το σκόρδο να ροδίσει πολύ ελαφρά, περίπου 5 λεπτά.
  4. Μεταφέρεις τα ζυμαρικά στο τηγάνι μαζί με 1/2 φλιτζάνι νερό (από το δικό τους), ανεβάζεις τη φωτιά και μαγειρεύεις, ανακατεύοντας γρήγορα, μέχρι να σχηματιστεί μια κρεμώδης σάλτσα και να τα καλύψει.
  5. Αποσύρεις από τη φωτιά, προσθέτεις τις υπόλοιπες 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και ανακατεύεις καλά να ενωθούν όλα μαζί. Ανακατεύεις με μαϊντανό, αν τον χρησιμοποιήσεις, και σερβίρεις αμέσως.

Τι πρέπει να ξέρεις

  • Η προσθήκη αμυλούχου νερού (από τα ζυμαρικά) στο τηγάνι με το σκόρδο και το λάδι βοηθά στην ομογενοποίηση της σάλτσας για να δημιουργήσεις μια πιο κρεμώδη και λιγότερη λιπαρή υφή.
  • Το απαλό μαγείρεμα του σκόρδου στο λάδι εμποτίζει αυτή την απίστευτα εύκολη σάλτσα με γεύση.