iStock
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

3 πράγματα που δεν έχει νόημα να κάνεις στο Metaverse

Μερικές φορές, η πραγματική ζωή έχει άλλη αξία.

Φαντάζομαι ότι αν δεν έχεις περάσει τους τελευταίους μήνες σε κάποιο ερημικό βουνό, τότε θα έχει πάρει το μάτι σου τον όρο Metaverse και την προσπάθεια όλων να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα που αυτός έχει δημιουργήσει.

Επειδή όμως η επανάληψη είναι η μητέρα της μάθησης, ας δούμε συνοπτικά άλλη μια φορά τι εννοούμε όταν λέμε Metaverse, για να μην υπάρχουν απορίες. O όρος metaverse θυμίζει εκείνον του universe. Προέρχεται από το πρόθεμα meta (πέρα) και universe (σύμπαν). Θα μπορούσαμε έτσι πολύ ελεύθερα να το μεταφράσουμε ως πέρα από το σύμπαν ή πέρα από το ίντερνετ όπως το ξέρουμε.

Ο πρώτος που χρησιμοποίησε τον συγκεκριμένο όρο ήταν ο sci-fi συγγραφέας Neal Stephenson στο μυθιστόρημα του 1992, Snow Crash. Πρόσφατα, τον συναντήσαμε ξανά στις σελίδες του βιβλίου Ready Player One του Ernest Cline (2011) και στην κινηματογραφική μεταφορά του, το 2018 από τον Steven Spielberg, καθιστώντας σαφές ότι το metaverse συνεπάγεται μία νέα πραγματικότητα μέσα στη δική μας, που θολώνει τα νερά που χωρίζουν την επιστημονική φαντασία από την αληθινή ζωή.

Βασικά, για να είμαστε πιο σωστοί συνεπάγεται τη νέα, βελτιωμένη έκδοση του κόσμου μας. Να βρίσκεσαι ξαφνικά από τον καναπέ σου στο Μουσείο του Λούβρου ή από το νησί που κάνεις διακοπές σε ένα επαγγελματικό meeting. Δυστυχώς όμως, δεν είναι όλα φτιαγμένα για το περιβάλλον του Metaverse και τα παρακάτω 3 παραδείγματα δείχνουν ότι μερικά πράγματα, είναι καλύτερα να συμβαίνουν στην πραγματική και όχι στην virtual ζωή.

Μία επίσκεψη στα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου

Εντάξει, δεν είναι εύκολο να κανονίσεις ένα ταξίδι σε μερικά από τα πιο καλά εστιατόρια του κόσμου. Κρατήσεις, αεροπλάνα, έξοδα, σε εποχές που ήδη είναι ζορισμένες. Ωστόσο, το να βρεθείς virtually στο τραπέζι ενός βραβευμένου με αστέρι Michelin εστιατορίου, είναι κάπως δώρο-άδωρο. Θα αισθανθείς το vibe, θα νιώσεις για λίγο καλεσμένος στα πάρτι της υψηλής κοινωνίας, αλλά χωρίς να μπορείς να δοκιμάσεις τα φαγητά, δεν έχει και πολύ νόημα έτσι;

Να βγεις ραντεβού με το κορίτσι που σου αρέσει

Το Metaverse έχει αντικαταστήσει τα επαγγελματικά meetings δια ζώσης (μακάρι να μπορούσε να τα αντικαταστήσει και δια παντός), όμως κακά τα ψέμματα, τη μαγεία ενός πρώτου ραντεβού, δεν μπορεί να την αντικαταστήσει με τίποτα. ΟΚ, την κάνουν τη δουλειά τους οι οθόνες και τα μικρόφωνα, αν υπάρχει απόσταση ή άλλες δυσκολίες, όμως την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, τη γλυκιά αμηχανία και τη χημεία ενός ραντεβού από κοντά, δεν μπορεί να την αναπληρώσει κανένα Metaverse.

Να δοκιμάσεις μια καινούρια μπύρα

Τις προάλλες, η Heineken διοργάνωσε την πρώτη της ψηφιακή παρουσίαση μπύρας στο Metaverse, για το νέο της προϊόν Heineken Silver. Όλα ήταν άψογα, παράπονο δεν έχω, όμως υπήρχε ένα μικρό πρόβλημα. Δεν μπορούσαμε να δοκιμάσουμε την μπύρα και κάτι μου λέει ότι άξιζε τον κόπο. Επομένως, σημείωση για το μέλλον, παρουσιάσεις μπύρας στο Metaverse είναι καλύτερα να τις αρνούμαι. Το δια ζώσης έχει ακόμα άλλη αξία.