Unsplash
ΣΠΙΤΙ

Γιατί δεν πρέπει να φοράς παπούτσια μέσα στο σπίτι

Δύο περιβαλλοντικοί χημικοί εξηγούν τους λόγους που πρέπει τα παπούτσια και ό,τι αυτά κουβαλούν, να αφήνονται έξω από την πόρτα.

Σκουπίζεις τα παπούτσια στο χαλάκι της εξώπορτας, ξεκλειδώνεις και μπαίνεις στο σπίτι. Περπατάς από το σαλόνι, στο μπάνιο ή και στην κουζίνα και από εκεί στο υπνοδωμάτιο μέχρι που τελικά ξεφορτώνεσαι τα ρούχα που φορούσες όλη μέρα, μαζί και τα παπούτσια και είσαι επιτέλους άνετος, έτοιμος να χαλαρώσεις ή να κάνεις τέλος πάντων τις δουλειές που πρέπει να κάνεις πριν βουλιάξεις στον καναπέ. 

Πού βρίσκεται το λάθος σε αυτή την εικόνα που μόλις σου περιγράψαμε; Σύμφωνα με τους δύο περιβαλλοντικούς χημικούς Mark Patrick Taylor από το Πανεπιστήμιο Μακουάρι και Gabriel Filippelli από το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα – Πανεπιστήμιο Περντιού στην Ιντιανάπολις, στα παπούτσια που δεν έβγαλες πριν μπεις στο σπίτι. 

Μπορεί για πολλούς αυτή η κίνηση να είναι ένα σημάδι υποχονδρίασης ή το τελευταίο πράγμα που θα σκεφτούν, επιστρέφοντας στο σπίτι μετά από μία κουραστική ημέρα, για τους δύο επιστήμονες ωστόσο είναι η κίνηση που θα σε σώσει από τα χειρότερα – από όλη τη βρωμιά, τους μικροοργανισμούς, τις καρκινογόνες τοξίνες και τα χημικά, όλα όσα δηλαδή κουβαλούν πάνω τους οι σόλες σου και είναι επιβλαβή για την καλή υγεία του οργανισμού. 

Ο Mark Patrick Taylor και ο Gabriel Filippelli πέρασαν μία ολόκληρη δεκαετία εξετάζοντας το εσωτερικό περιβάλλον και τους ρύπους στους οποίους εκτίθενται οι άνθρωποι στα σπίτια τους. Αν και η μελέτη τους, που διεξήχθη μέσω του προγράμματος DustSafe και απέχει πολύ από την ολοκλήρωσή της, στο ερώτημα αν πρέπει να φοράς ή όχι παπούτσια μέσα στο σπίτι, οι επιστήμονες συνιστούν το δεύτερο.

Τι ρύποι υπάρχουν στο σπίτι

«Η ύλη που συσσωρεύεται μέσα σε ένα σπίτι δεν περιλαμβάνει μόνο σκόνη, τρίχες και υπολείμματα δέρματος από ανθρώπους και κατοικίδια ζώα, αλλά και αερομεταφερόμενες ή μεταφερόμενες ουσίες μέσω της σόλας των παπουτσιών. Δηλαδή περίπου το ένα τρίτο των ρύπων προέρχονται από το εξωτερικό περιβάλλον και εκτίθεσαι σε αυτό μέσω της αναπνοής ή των παπουτσιών», σημειώνουν οι δύο χημικοί σε άρθρο τους που δημοσιεύτηκε αρχικά στο Conversation και αναπαράχθηκε από το CNN.

«Μερικοί από τους μικροοργανισμούς που μεταφέρονται στο σπίτι μέσω των παπουτσιών είναι παθογόνοι ανθεκτικοί σε φάρμακα και λοιμώδεις που σχετίζονται με μικρόβια τα οποία συναντώνται σε νοσοκομεία και είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Κάποιοι άλλοι είναι καρκινογόνες τοξίνες από υπολείμματα ασφάλτου και χημικές ουσίες που υπάρχουν στο γρασίδι και προκαλούν ενδοκρινικές διαταραχές», προσθέτουν. 

Στην εργασία τους, κατέγραψαν μία σειρά επιβλαβών ουσιών που ανακάλυψαν μέσα στα σπίτια:

  • γονίδια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά (γονίδια που κάνουν τα βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά)
  • απολυμαντικά χημικά
  • μικροπλαστικά (απειροελάχιστα κομμάτια πλαστικού που δεν πιάνει το μάτι μας, αλλά βρίσκονται παντού)
  • ραδιενεργά στοιχεία

Οι Taylor και Filippelli αξιολόγησαν επίσης τα επίπεδα δυνητικά τοξικών μετάλλων, όπως είναι το αρσενικό, το κάδμιο και ο μόλυβδος, μέσα στα σπίτια, σε 35 συνολικά χώρες. Τα μέταλλα αυτά, ειδικά ο επικίνδυνος μόλυβδος νευροτοξίνης, είναι άοσμα και άχρωμα, γεγονός που τα καθιστά μη αντιληπτά από το ανθρώπινο μάτι. 

«Συνεπώς, δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε αν οι κίνδυνοι από την έκθεση σε αυτούς τους μολυσματικούς παράγοντες προέρχονται από το έδαφος, την αυλή, τους υδροσωλήνες ή ακόμα και από το πάτωμα του σπιτιού».

Η άλλη όψη του νομίσματος

Άρθρο της Wall Street Journal, που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, με τον τίτλο Here’s Why I’ll Be Keeping My Shoes on in Your Shoeless Home, υποστήριξε ότι τα να φοράς παπούτσια στο σπίτι δεν είναι τελικά τόσο κακή ιδέα. 

Η δημοσιογράφος επικεντρώνει το κείμενό της στο E. coli, το γνωστό κολοβακτηρίδιο, από τα πιο επικίνδυνα αλλά και κοινά βακτήρια που αναπτύσσονται στα έντερα πολλών θηλαστικών, συμπεριλαμβανομένων και των ανθρώπων. «Είναι τόσο ευρέως διαδεδομένο που βρίσκεται σχεδόν παντού. Επομένως, δε θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη ότι μπορεί να υπάρχει και στο κάτω μέρος των παπουτσιών, συγκεκριμένα στο 96% αυτών, όπως επισημαίνεται στο άρθρο», αναφέρουν οι επιστήμονες.

«Όλοι γνωρίζουμε ότι η πρόληψη είναι πολύ καλύτερη από τη θεραπεία και αφήνοντας τα παπούτσια στο χαλάκι εισόδου, αφήνεις μαζί τους δυνητικά επιβλαβής παθογόνους μικροοργανισμούς που απειλούν τη δική σου υγεία και του κατοικίδιου σου, αν έχεις», συμπληρώνουν.

Όσον αφορά το «σύνδρομο του αποστειρωμένου σπιτιού», που αναφέρεται σε αυξημένα ποσοστά αλλεργιών στα παιδιά, σχολιάζουν ότι πρόκειται για το άλλο άκρο, για «καθαρά νοικοκυριά σε σημείο υπερβολής και εμμονής».

Εν κατακλείδι, «πράγματι, η έκθεσή σου σε κάποιο ποσοστό βρωμιάς είναι πιθανώς ωφέλιμη καθώς μελέτες έχουν δείξει ότι βοηθά στην ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης αλλεργιών. Αυτή μπορεί να συμβεί με μία βόλτα στην ύπαιθρο. Πολύ καλύτερος και λιγότερο επιβλαβής τρόπος από το να συσσωρεύεις μολυσματικές ουσίες στο σπίτι σου».