© 24Μedia Creative Team
ΒΙΒΛΙΟ

Τα καλύτερα βιβλία που κυκλοφόρησαν τον Μάιο

Πολλές και πολύ ενδιαφέρουσες εκδόσεις: από Νομπελίστες και εμβληματικά κατασκοπικά θρίλερ μέχρι ιστορικά κείμενα που ρίχνουν φως στον περίπλοκο κόσμο μας.

Υπό κανονικές συνθήκες, πριν την καταιγίδα υπάρχει μία εκκωφαντική σιωπή. Κάτι που δεν φαίνεται να ισχύει στον κόσμο των ελληνικών εκδόσεων, αφού λίγο πριν την έξαρση της καλοκαιρινής εκδοτικής παραγωγής είχαμε έναν πολύ «θερμό» Μάιο γεμάτο καινούργια και πολύ ενδιαφέροντα βιβλία.

Τι ακριβώς μπορεί να συναντήσει κανείς στα ράφια των βιβλιοπωλείων και στους ιντερνετικούς διαδρόμους; Από Νομπελίστες και μεγάλες κυρίες της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας μέχρι εμβληματικά κατασκοπικά θρίλερ αλλά και ιστορικά κείμενα που ρίχνουν φως στον περίπλοκο κόσμο μας.

Οδήγησε το αλέτρι σου πάνω από τα οστά των νεκρών | Olga Tokarczuk

Μία μοναχική γυναίκα ζει σε μία απομακρυσμένη κοιλάδα, λατρεύει την αστρολογία, μεταφράζει ποιήματα και προτίμα την παρέα των ζώων από αυτήν των ανθρώπων. Τι θα συμβεί, όμως, όταν οι κυνηγοί της περιοχής θα αρχίσουν να βρίσκονται δολοφονημένοι ο ένας μετά τον άλλον;

Ένα υπαρξιακό θρίλερ που σκάβει πολύ κάτω από την επιφάνεια των πραγμάτων γραμμένο από τη μοναδική πένα της Πολωνής συγγραφέως, η οποία τιμήθηκε από τη Σουηδική Ακαδημία με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2018.

Με καταγωγή από τη Μαριούπολη | Natascha Wodin 

«Αν είχες δει αυτά που έχουν δει τα μάτια μου…» θυμάται η Wodin να της λέει η μητέρα της, λίγο πριν η τελευταία αυτοκτονήσει. Όχι, δεν πρόκειται για μυθοπλασία αλλά για μαρτυρίες των συγγενών της που συγκέντρωσε και διαχειρίστηκε λογοτεχνικά η Γερμανίδα συγγραφέας με την ουκρανική καταγωγή.

Με τι καταπιάνεται το βιβλίο της τελικά; Με τα βάσανα που έχουν ζήσει στο παρελθόν οι άνθρωποι της Μαριούπολης και τώρα η ιστορία τα επαναλαμβάνει σαν απάνθρωπη φάρσα. 

Σημαντική σημείωση: Η Wodin γεννήθηκε το ‘45 σε στρατόπεδο συγκέντρωσης των Ναζί από Ουκρανούς γονείς που είχαν σταλθεί στα τάγματα εργασίας. 

Όταν παύουμε να καταλαβαίνουμε τον κόσμο | Benjami Lababut

Ξέχνα όσα ήξερες, αφού ένα από τα νέα τρομερά παιδιά της Νοτιοαμερικανικής λογοτεχνίας έρχεται να ταράξει τα νερά με ένα υβριδικό βιβλίο που κουβαλά την εύφημο μνεία των New York Times και του John Banville.

Ο 42χρονος συγγραφέας κατασκευάζει κάτι πρωτότυπο -λίγο δοκίμιο, λίγο αυτοβιογραφία, λίγο (ή μάλλον καθόλου κλασική) μυθοπλασία- με μία διάθεση να σπάσει τα σύνορα ανάμεσα σε τέχνη και επιστήμη.

Το δημιούργημά του μετουσιώνεται με τη σειρά του σε φράσεις όπως: «δεν υπάρχει άνθρωπος σε αυτόν τον πλανήτη, ούτε ζωντανός ούτε πεθαμένος, που να καταλαβαίνει πραγματικά την κβαντομηχανική».

Ουίσκι, Τάνγκο, Φοξτροτ | David Chafer

Από τη μία η πραγματική «σατανική» Επιτροπή που προσπαθεί να ελέγξει τα προσωπικά δεδομένα σε κάθε μήκος και πλάτος του πλανήτη· από την άλλη μία ομάδα ακτιβιστών χάκερ που θέλει να αντισταθεί πάση θυσία.

Στη μέση τρεις πολύ διαφορετικοί άνθρωποι που θα κληθούν να πάρουν κόντρα ρόλους καθώς και σημαντικές αποφάσεις για τους ίδιους αλλά και το μέλλον του κόσμου μας –  σε ένα μυθιστόρημα ενός νέου Αμερικανού συγγραφέα που μπλέκει την ποπ κουλτούρα και τις high tech αναφορές με τον Don DeLillo και τον Phillip K. Dick.

Απόρρητος Φάκελος Ίπκρες | Len Deighton

Όλοι αναγνωρίζουν στο όνομα του Ian Fleming τον δημιουργό του James Bond ενώ στα κείμενα του John Le Carre συναντάμε την απόλυτη κορύφωση του κατασκοπικού μυθιστορήματος. Ήρθε, λοιπόν, η ώρα να γνωρίσουμε (έστω και με μεγάλη καθυστέρηση) τον άνθρωπο που άλλαξε τους κανόνες του κατασκοπικού θρίλερ, πίσω στο μακρινό 1962.

Ο Βρετανός Len Deighton έγραψε ένα πραγματικά κλασικό έργο για τον Ψυχρό Πόλεμο με θέμα την απαγωγή ενός διάσημου επιστήμονα αλλά και το πώς γύρω από αυτήν στήνεται το σκληρό παιχνίδι των μυστικών υπηρεσιών.

Σε πιο απλά λόγια: ένα πραγματικό must read για τους φίλους των spy novels, το οποίο έχει γυριστεί σε ταινία με τον Michael Caine (1965) και πιο πρόσφατα μεταφέρθηκε και στην τηλεόραση.

Να είχα, λέει, μία τρομπέτα | Μάρω Δούκα

Χείμαρρος. Ένας χείμαρρος που όμως βγάζει νόημα, αποκαλύπτει πανανθρώπινες αλήθειες και δε μασά τα λόγια του. Δε με ρώτησε κανείς αλλά κάπως έτσι θα περιέγραφα τον τρόπο που γράφει η Μάρω Δούκα, η συγγραφέας του κλασικού πια Η Αρχαία Σκουριά.

Στοιχεία, δηλαδή, που δε λείπουν από το νέο πόνημά της: μία αφήγηση στο σήμερα της Αθήνας και στο τότε της Κρήτης με κομβικό σημείο τις φοβερές και τρομερές γιαγιάδες των παιδικών της χρόνων.

Εμμανουήλ και Κατερίνα | Ρέα Γαλανάκη

Από τη μία μεγάλη κυρία της νέας ελληνικής λογοτεχνίας στην άλλη, με τη Ρέα Γαλανάκη να γράφει ένα μυθιστόρημα ώστε να απαντήσει στο αιώνιο για όλους μας ερώτημα: Τελικά, ποιοι ήταν οι γονείς μας πριν μας φέρουν στον κόσμο;

Οι σκέψεις της επί του θέματος απλώνονται σε 416 σελίδες οι οποίες βυθίζονται σε αναμνήσεις για να αναδυθούν ξανά στην επιφάνεια γεμάτες συμπεράσματα – κάπως σαν ένας καθρέφτης αυτογνωσίας.

Ονειρεύτηκα τη Σανγκάη | Γιάννης Ξανθούλης

Πετρόκαμπος, βαθιά επαρχία, υπνοβασία, Σανγκάη, ένας Έλληνας μετανάστης που έγινε πρωταγωνιστής ερωτικών ταινιών στη Γερμανία, μία διαθήκη που αναστατώνει το χωριό αφού για τελευταία επιθυμία έχει ένα «τολμηρό» μουσείο.

Ο γλαφυρότατος Γιάννης Ξανθούλης επιστρέφει στα εκδοτικά πράγματα και με έναν σχεδόν μαγικό τρόπο καταφέρει να συνθέσει τις πιο πάνω λέξεις και φράσεις κλειδιά σε ένα μπαρόκ μυθιστόρημα.

Μισή καρδιά | Δημήτρης Σωτάκης

Όχι σπάνια, οι άνθρωποι αναζητούν τη ζωή που δεν έζησαν – ιδιαίτερα, μάλιστα, όταν έχουν μία τρομερά συμβατική καθημερινότητα όπως ο πρωταγωνιστής του εν λόγω βιβλίου. Τι θα συμβεί, όμως, όταν ο τελευταίος ανακαλύψει τυχαία σε μια φωτογραφία έναν άνθρωπο που μοιάζει να είναι το πιστό του αντίγραφο;

Για άλλη μία φορά ο Δημήτρης Σωτάκης παίζει επιτυχημένα με τα όρια ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία, όντας παράλληλα ένας από τους πιο συνεπείς συγγραφείς των τελευταίων δύο δεκαετιών, αφού με σχεδόν μαθηματική ακρίβεια μας δίνει ένα νέο δικό του κείμενο κάθε δύο χρόνια.

Μάνη Νουάρ | Συλλογικό

Ό,τι ακριβώς λέει ο τίτλος: 15 ιστορίες μυστηρίου τοποθετημένες στην πιο ατμοσφαιρική γωνιά του ελληνικού χάρτη, εκεί όπου το έγκλημα μπορεί να κρυφτεί με μεγαλύτερη ευκολία, εκεί όπου πάντα έβρισκαν καταφύγιο οι φυγάδες.

Οι συγγραφείς της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (ΕΛΣΑΛ) ενώνουν τις δυνάμεις τους για μία πρωτότυπη και απολαυστική νέα έκδοσή, όπου συναντάμε γνωστά ονόματα του χώρου (Ανδρέας Αποστολίδης, Νεοκλής Γαλανόπουλος, Βασίλης Δανέλλης).

H αυτοκρατορία του βαμβακιού | Sven Beckert

Πώς θα ήταν άραγε ο κόσμος μας χωρίς τα βαμβακερά υφάσματα; Μπορεί σήμερα να θεωρούνται δεδομένα, στα μέσα του 19ου αιώνα όμως βοήθησαν ώστε ο Δυτικός Κόσμος να γνωρίσει ραγδαία ανάπτυξη.

Φυσικά, ξεχνάμε τους πολέμους, την αποικιοκρατία, τους φτωχοποιημένους εργάτες, τα παιδιά που δούλευαν στα εργοστάσια καθώς και τους σκλάβους στις φυτείες. Όλα αυτά έρχεται να υπενθυμίσει το βιβλίο του Αμερικανού ιστορικού με έδρα στο Harvard και να αφηγηθεί -παράλληλα με την ιστορία του βαμβακιού- την ιστορία του καπιταλισμού.

(*είχαμε την ευκαιρία να διαβάσουμε το πρωτότυπο βιβλίο στα Αγγλικά και να συνομιλήσουμε με τον συγγραφέα, λίγο πριν την κυκλοφορία της ελληνικής έκδοσης που σε λίγες ημέρες θα βρίσκεται στα ράφια των βιβλιοπωλείων)

22 ερωτήσεις και απαντήσεις για το ‘22 | Θάνος Μ. Βερέμης 

Πώς δημιουργήθηκαν τα δύο πολιτικά στρατόπεδα τα οποία οδήγησαν στον Εθνικό Διχασμό; Πώς πραγματοποιήθηκε η τουρκική επίθεση και η διάσπαση των ελληνικών δυνάμεων; Αυτά είναι δύο μόνο από τα κρίσιμα ερωτήματα που βρίσκουν απαντήσεις στο νέο βιβλίου του γνωστού ιστορικού.

Διότι, έναν αιώνα μετά, η Μικρασιατική Καταστροφή συνεχίζει να επηρεάζει τις ζωές μας με τις μνήμες, τις τραγωδίες, τους διχασμούς και τα -απρόσμενα- οφέλη που είχε για το νεοελληνικό κράτος.