Όλα όσα ζητάς από ένα dinner βρίσκονται στο roof του Athens Capital Hotel
Λίγα λόγια για ένα υπέροχο dining experience, σε έναν σεφ που κάθε φορά που δοκιμάζεις, ζεις μια καινούρια ξεχωριστή εμπειρία.
- 16 ΙΟΥΛ 2022
Τον Μάιο του 2022 ανέβηκα στον δέκατο όροφο του Athens Capital Hotel μόνο για μια φωτογραφία. Είχα ακούσει ότι είχε πανέμορφη θέα στην Ακρόπολη, τον Λυκαβηττό και την πόλη της Αθήνας και μάλιστα ότι υπήρχε και ένα ινσταγκραμικό point, ιδανικό για μία λήψη.
Ναι, το σκηνικό είναι βγαλμένο από το όνειρο κάθε επισκέπτη της Αθήνας γιατί έχει όλα όσα θέλει “στο πιάτο”, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Ο λόφος της Ακρόπολη δεσπόζει από τη μία μεριά, το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου από την άλλη και κάπου ενδιάμεσα υπάρχει ένα infinity pool περιτριγυρισμένο από λιγοστά τραπέζια.
Κι η πρώτη σκέψη είναι ότι αυτό το setup είναι εξαιρετικά φτιαγμένο για έναν τουρίστα στην πόλη, τον επισκέπτη της μιας ή περισσότερων βραδιών που θέλει να δειπνήσει με αυτή τη θέα. Αλλά πάντα με έπιανε το παράπονο με αυτή την παραδοχή. Γιατί μόνο για τον τουρίστα και όχι και για εμάς; Σε όλους αξίζει ένα κινηματογραφικό σκηνικό, σε όλους αξίζει αυτή η θέα.
Αυτή τη φορά όμως δεν πήγα εκεί μόνο για τη θέα και τη φωτογραφία, πήγα για να δοκιμάσω το νέο μενού του σεφ Δημήτρη Μπούτσαλη.
Στην πορεία αυτού του κειμένου, θα προσπαθήσω να περιγράψω γιατί αυτή η dining εμπειρία έχει όλα όσα μπορεί να ζητήσει κανείς από ένα δείπνο, πέρα από το location, το service και την ξεχωριστή περιποίηση που σε κάνουν πάντα να νιώθεις οι άνθρωποι του Athens Capital Hotel, σε όποιο σημείο του κι αν βρεθείς.
7 ζητούμενα από ένα καλοκαιρινό dinner, 7 πιάτα για να ανακαλύψουμε παρέα.
Η δροσιά του καλοκαιριού
Είναι το πρώτο πιάτο που πρόσεξα στον κατάλογο και το ήθελα οπωσδήποτε. Τόνος με συμπιεσμένο καρπούζι, βασιλικό, τσίλι, τραγανή σαλάτα και καρπούζι-tiger’s milk. Ένας πολύ δροσερός και ευχάριστος συνδυασμός γεύσεων καλοκαιριού ταιριασμένος ιδανικά με τον τόσο αγαπημένο τόνο, ό,τι πρέπει για ξεκίνημα σε ένα καλοκαιρινό δείπνο.
Η βαθιά γεύση
Στην ενότητα Raw του μενού υπάρχει το Μοσχαρίσιο ταρτάρ, ένα πιάτο που λατρεύω να δοκιμάζω σε όποιο εστιατόριο κι αν το βρίσκω κυρίως για να ανακαλύπτω πώς το χειρίζεται ο κάθε σεφ. Εδώ σερβίρεται υπεροχα γευστικό σε κόκαλο με ψημένο το μεδούλι και ψητό ψωμί ολικής αλέσεως για να κάνεις τις απροσδόκητες βουτιές σου.
Η έκπληξη στο πιάτο
Το χταπόδι το επιλέγω σπάνια γιατί κρύβει συνήθως απογοητεύσεις σε ένα εστιατορικό μενού αλλά εδώ ο σεφ Δημήτρης Μπούτσαλης επεφύλασσε μια υπέροχη έκπληξη καθώς κατάφερε να ταιριάξει τόσο μα τόσο ωραία ένα τέλεια μαγειρεμένο χταπόδι με μια κρέμα στιφάδο κρεμμυδιού, μια τραγανή τερίνα πατάτας φυκιών αλλά και jamon iberico το οποίο όχι απλά ταίριαζε αλλά έκανε κάθε μπουκιά μια μικρή εμπειρία.
Το περιζήτητο τραγανό στοιχείο
Η καρμπονάρα βρίσκεται στην πεντάδα των φαγητών που θα έπαιρνα μαζί μου σε ένα ταξίδι σε μακρινό γαλαξία. Κι αυτό με κάνει απίστευτα απαιτητικό έως και εκνευριστικό όταν δοκιμάζω μια εκδοχή της. Για καλή μου τύχη το σπιτικό τορτέλι καρμπονάρα με guanciale, κρόκο κονφί και αφρό παρμεζάνας ήταν κάτι παραπάνω από υπέροχο. Και το guanciale τόσο τραγανό που έκανε ένα απίστευτο παιχνίδι στο στόμα ανάμεσα στον αφρό και τον κρόκο σε κάθε μπουκιά.
Το υπέροχο φαγητό της χώρας μας
Το παστίτσιο με twist μουσακά φωνάζει από μακριά στον επισκέπτη της πόλης να το δοκιμάζει. Γιατί προσπαθεί να συνδυάσει δύο κλασικά αγαπημένα ελληνικά πιάτα που όλοι αγαπούν. Εγώ το αντιμετώπισα απαλλαγμένο από το βάρος του σκοπού του, σαν ένα πραγματικά πεντανόστιμο πιάτο. Τα candele ήταν γεμιστά με φοβερά μαγειρεμένη μελιτζάνα και πατάτα, μοσχαρίσια ουρά και στηθοπλευρά ραγού που έλιωναν στο στόμα, σάλτσα μπεσαμέλ αλλά και λίγη ντομάτα που έδινε ανέλπιστη δροσιά στη μπουκιά. Ένα μικρό ποίημα.
Η πολυπλοκότητα στην απλότητα
Μετά από γευστικά πολύπλοκα πιάτα, μια σφυρίδα σχάρας μοιάζει απλή αλλά αναγκαία. Κι όμως ακόμα και σε αυτό το ωραία ψημένο ψάρι, σε αυτό το απλό πιάτο κρυβόταν μια πολυπλοκότητα που το απογείωνε. Η σφυρίδα ήταν ακουμπισμένη σε ντόπια χόρτα τα οποία όμως έκρυβαν μέσα τους όστρακα και παρέα με τη σάλτσα αυγολέμονο έφτιαχναν έναν πολύ ωραίο συνδυασμό.
Το παιχνίδι
Στα γλυκά για μένα υπάρχουν δύο σχολές. Εκείνη ενός αυθεντικού γλυκού που δεν επιδέχεται τεχνοτροπιών και εκείνη του παιχνιδιού ανάμεσα σε γεύσεις, υφές και αναμνήσεις. Δοκίμασα δύο γλυκά από το μενού. Το signature εκμέκ με κρέμα φιστίκι, παγωτό καϊμάκι και τα απαραίτητα κεράσια. Και το Summer breeze vacherin με σορμπέ φράουλα και μάνγκο, σαντιγί καρύδας και ανανά μαριναρισμένο με τζίντζερ. Και τα δύο σε καλούσαν σε ένα τόσο ευχάριστο παιχνίδι που είναι πραγματικά ιδανικό για φινάλε σε ένα ωραίο δείπνο.
Έχω ξαναφάει από τα χέρια του σεφ Δημήτρη Μπούτσαλη και ομολογώ ότι κάθε φορά νιώθω ότι συστηνόμαστε ξανά. Μαζί με τον Chef de Cuisine Δημήτρη Αρσενίδη και την Pastry Chef Nάντια Μακρυγιάννη, έχουν δημιουργήσει ένα μενού το οποίο μόνο αισιοδοξία μπορεί να φέρει για το πώς εξελίσσονται τα πράγματα στην ελληνική γαστρονομία και στο offering που έχουν τα ξενδοοχεία μας στους επισκέπτες. Το δείπνο στο Athens Capital Hotel ήταν από εκείνα τα όνειρα θερινής νυκτός που έχουν όμως διεύθυνση, ονοματεπώνυμο και ουσία. Είχαν λείψει σε όλους τα ανέμελα βράδια καλοκαιριού και στον δέκατο όροφο του Athens Capital Hotel θα βρεις όλα όσα ζητάς από ένα τέτοιο βράδυ.