Οι καλύτερες ελληνικές σειρές που δεν τελείωσαν ποτέ
Αναζητούμε τους λόγους πίσω από το «κόψιμο» πέντε θρυλικών ελληνικών σειρών και αποκαλύπτουμε -κατά κάποιον τρόπο- το τέλος τους.
- 24 ΙΟΥΛ 2022
Όλα τα ωραία κάποτε τελειώνουν (ή και όχι). Αυτό τουλάχιστον συνέβη με πέντε αγαπημένες ελληνικές σκηνές που σταμάτησαν απρόσμενα, αρκετά άδοξα και παρά τη μεγάλη τους επιτυχία. Για άλλες οι λόγοι ήταν οικονομικοί και για άλλες διαπροσωπικοί. Εμείς όμως δεν τις ξεπεράσαμε ποτέ – και ούτε μπορούμε να ξεπεράσουμε τον ξαφνικό χαμό τους.
Για αυτό και τις συγκεντρώσαμε σε αυτό εδώ το άρθρο, προσπαθώντας να δώσουμε μία εξήγηση πίσω από τους λόγους που κόπηκαν και να ανακτήσουμε -κατά κάποιον τρόπο- το χαμένο τους τέλος.
Ρετιρέ (1990-1992)
Το Ρετιρέ ίσως να μην ήταν η καλύτερη ελληνική σειρά είναι όμως μία σειρά πέρα για πέρα ελληνική – και πολύ επιτυχημένη. Οι πληροφορίες μάλιστα λένε ότι ο Γιάννης Δαλιανίδης ήθελε να το γυρίσει και σε ταινία. Επρόκειτο να συνεχίσει για τρίτη σεζόν, για αυτό και αυτή που έμελλε να είναι η τελευταία του σκηνή, δεν μοιάζει καθόλου με τελευταία σκηνή.
Η ταινία δε γυρίστηκε ποτέ και η σειρά κόπηκε απρόσμενα και χωρίς εξηγήσεις, και αντικαταστάθηκε από τους Μικρομεσαίους, που ήταν ίδιου ύφους και αισθητικής, ενώ συμμετείχαν και αρκετοί ίδιοι ηθοποιοί. Η επιτυχία του όμως δεν ήταν η ίδια.
Ο Μάκης Δελαπόρτας σε συνέντευξή του στο Happy Day το 2015 είχε πει «Ήταν δύο κυρίες, που ζήτησαν τα διπλάσια χρήματα από αυτά που έπαιρναν, και επειδή δεν τους τα έδιναν το σίριαλ θα έπρεπε να συνεχίσει χωρίς αυτές. Για αυτό και ο Δαλιανίδης είπε σταματάω το Ρετιρέ και κάνω τους Μικρομεσαίους».
Αν ανατρέξετε στο τελευταίο επεισόδιο των Μικρομεσαίων, σε περίπτωση που θέλετε να δώσετε μία λύση στο Ρετιρέ, δεν θα έχετε καλύτερη τύχη. Και εκείνο κόβεται απότομα με τους Μικρομεσαίους να έχουν πέσει θύματα απάτης αγοράζοντας οικόπεδα που δεν υπήρχαν.
Δύο ξένοι (1997-1999)
Εάν το τέλος των Δύο Ξένων σας φαίνεται απότομο, έχετε δίκιο, αφού όπως είναι γνωστό η σειρά θα είχε κανονικά και τρίτη σεζόν, η οποία όμως δεν γυρίστηκε ποτέ. Από ό,τι έχει ειπωθεί ένας από τους λόγους ήταν το απαιτητικό πρόγραμμα της Εβελίνας Παπούλια και ένας τσακωμός τους με τον Αλέξανδρο Ρήγα.
Ο Αλέξανδρος Ρήγας έχει πει το 2017 για τον τρίτο κύκλο στο Down Town ότι το πρώτο επεισόδιο ήταν πολύ σκοτεινό και πικρό. «Οι μόνες κωμικές νότες ήταν από την Ντένη και τη Φλώρα, που στο σενάριο συγκατοικούσαν πια και είχαν αναλάβει το μεγάλωμα των παιδιών. Όλα εξελίσσονται τρία χρόνια μετά. Εκείνος μετακομίζει στο Λονδίνο, εκείνη μεγαλώνει τα δίδυμα. [..]
Η Μαρίνα πλέον έχει αφήσει το πρωινό και κάνει talk show. Εκείνος αποφασίζει να ανεβάσει την Αντιγόνη, κάνει οντισιόν και βλέπει απανωτά flashbacks με τη Μαρίνα. Ένας φίλος του προτείνει να ρίξει την τελευταία του ζαριά. Πηγαίνει στην Αθήνα, έχει επαφή με τα παιδιά και στο τέλος η Μαρίνα λέει το “ναι” να δουλέψουν μαζί, αφήνοντας τους θεατές να καταλάβουν ότι θα είναι μαζί».
Σύμφωνα όμως με παλαιότερο δημοσίευμα στο TV ΖΑΠΙΝΓΚ, τα πράγματα εξελίσσονταν λίγο διαφορετικά. Η ιστορία ήθελε το ζευγάρι πέντε χρόνια μετά να ‘χει μετακομίσει μαζί στο Λονδίνο και το κενό των πέντε χρόνων να γεμίζει με φλάσμπακ.
Η Μαρίνα έχει γίνει κουλτουριάρα, ο Κωνσταντίνος ασχολείται με το θέατρο και τα παιδιά τους πηγαίνουν σε κολλέγιο. Και ενώ είναι επιτέλους μαζί και όλα πάνε φαινομενικά καλά, χωρίζουν ακόμη μία φορά και η Μαρίνα επιστρέφει στην Ελλάδα. Εκεί παρουσιάζει ένα talk show σε ένα μικρό κανάλι. Εντωμεταξύ ο Κωνσταντίνος συναντιέται με τη Μάρα στο Λονδίνο και εκείνη μένει έγκυος.
Ο Κωνσταντίνος και η Μαρίνα ξανασυναντιούνται στα δικαστήρια, όπου αντιδικούν για την επιμέλεια των παιδιών τους, ενώ αυτή που εκδικάζει την απόφαση είναι η Μίνα.
Η Ντένη και ο Τόλης ανοίγουν στα κρυφά μαζί ένα κίτρινο περιοδικό, το οποίο έχει μεγάλη επιτυχία. Εδώ μπορούμε να φανταστούμε άνετα τις σκηνές από το ΨΙΤ στο Τι ψυχή θα παραδώσεις μωρή, με το δίδυμο Τόλη-Ντένη. Ο Μένιος δολοφονείται στη φυλακή και η Φλώρα γίνεται στιχουργός, γράφοντας για τον πόνο της. Ενώ στην τρίτη σεζόν θα εμφανιζόταν επιτέλους με σάρκα και οστά και η Νινέτα, την οποία θα υποδυόταν ο Σωτήρης Μουστάκας.
Το τέλος θα ήταν φυσικά χαρούμενο με τον Κωνσταντίνο να ανεβάζει την πολυπόθητη Αντιγόνη του με πρωταγωνίστρια τη Μαρίνα, και το ζευγάρι θα ήταν και πάλι μαζί.
Τι ψυχή θα παραδώσεις μωρή (2000)
Η πρώτη σειρά που έρχεται στο μυαλό όταν μιλάμε για σειρές που δεν ολοκληρώθηκαν είναι φυσικά το Τι ψυχή θα παραδώσεις μωρή. Μόλις 6 επεισόδια γυρίστηκαν από τα 30 που ήταν προγραμματισμένα για αυτή τη θρυλική πλέον σειρά.
Η Ελένη Ράντου έχει πει σε συνέντευξή της στη Ναταλία Γερμανού ότι ήταν «μία κακή στιγμή και παραγωγής και συνεργασίας από όλους για όλους. Ήταν πολύ ψηλές οι απαιτήσεις και τα επεισόδια γράφονταν τρέχοντας, υπήρχε μεγάλη πίεση από το κανάλι και η διαχείριση του Αλέξανδρου Ρήγα ήταν ο πιο αδύναμος κρίκος».
Ο Αλέξανδρος Ρήγας παραδέχτηκε το προσωπικό του φταίξιμο λέγοντας ότι «σε πολλούς ανθρώπους από εμάς βγήκε ένας άσχημος εαυτός, εξαιτίας της πολύ μεγάλης πίεσης, επειδή η σειρά ξεκίνησε να προβάλλεται χωρίς να είμαστε έτοιμοι. Φταίμε μόνο εμείς (Ρήγας και Αποστόλου) και κυρίως εγώ».
Για πολλά χρόνια ο Αλέξανδρος Ρήγας είχε στο μυαλό του να γυρίσει το τέλος σε ταινία. Όμως ούτε αυτό έγινε ποτέ.
Ένα δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα, από τις 6 Σεπτεμβρίου 2000, πριν δηλαδή προβληθεί η σειρά, όταν ακόμα το όνομά της ήταν Τιμής ένεκεν, εξιστορούσε όλη την υπόθεση. Έτσι, μπορούμε να γνωρίζουμε στο περίπου τι θα συνέβαινε.
«Το παιχνίδι βρίσκει τις τέσσερις φίλες κερδισμένες. Σκοτώνουν τον καθηγητή και ακολουθεί μία περίοδος τρόμου, ενοχών, τύψεων, πισωγυρισμάτων όπου τις φέρνει πολύ κοντά στις αστυνομικές αρχές. Όταν ο φόβος να τις ανακαλύψουν δεν είναι πλέον ορατός αρχίζουν να ηρεμούν και να νιώθουν για πρώτη φορά στη ζωή τους μια πρωτοφανή δύναμη.
Λίγο πριν από το τέλος της ιστορίας τους μπαίνουν σε ένα δίλημμα. Ο καθηγητής σύμφωνα με το δικό τους δίκιο έπρεπε να πληρώσει. Είναι απόλυτα σίγουρες ότι έκαναν το σωστό, αλλά νιώθουν μέσα τους πως κι αυτές πρέπει να πληρώσουν. Έτσι λοιπόν παρουσιάζονται στον εισαγγελέα λέγοντας πως είναι αυτές που διέπραξαν τον φόνο του καθηγητή.
Στην αρχή δυσκολεύεται να τις πιστέψει, αλλά γρήγορα η αλήθεια έρχεται στο φως. Το θέμα γίνεται πρωτοσέλιδο και συγκλονίζει την κοινή γνώμη η οποία φυσικά διχάζεται. Μέσα στη δικαστική αίθουσα βρίσκουν φανατικούς υποστηρικτές που ούτε καν τους υπολόγιζαν.
Η κοινωνία που μέχρι εκείνη τη στιγμή τους είχε δείξει ένα σκληρό πρόσωπο, τις δικαιώνει – ουσιαστικά τις αθωώνει – και μόλις κατεβαίνουν τα σκαλοπάτια του δικαστηρίου είναι πλέον ελεύθερες να αρχίσουν τη ζωή τους ξανά από την αρχή».
Το Τι ψυχή θα παραδώσεις μωρή εμπνεύστηκε από το Sleepers, στο οποίο η κατάθεση του παπά Robert De Niro ήταν καθοριστική για την έκβαση της δίκης. Από ό,τι έχει ακουστεί λοιπόν και στο Τι ψυχή ο παπά-Λάμπρος του Παύλου Χαϊκάλη θα έπαιζε επίσης καθοριστικό ρόλο στην αθώωση των τεσσάρων γυναικών.
Εθνική Ελλάδος (2015)
Η σειρά είχε κάνει πρεμιέρα στις τον Ιανουάριο του 2015 και τελείωσε άδοξα τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς. Είχε ανανεωθεί για δεύτερη σεζόν που θα περιλάμβανε 8 επεισόδια, αλλά λόγω της οικονομικής κατάστασης του καναλιού και της χώρας δε γυρίστηκε ποτέ.
Ο Γιώργος Καπουτζίδης έχει αποκαλύψει ότι ο Ρίτσαρντ θα γλίτωνε από τον πυροβολισμό, ο Χρήστος θα έμενε όμηρος και όταν πλέον θα είχε φτάσει η αστυνομία και η γειτόνισσα που πυροβόλησε θα βρισκόταν σε αδιέξοδο, εκείνη θα έβαζε τέλος στη ζωή της.
Ο γιος της Φρόσως (Κωνσταντίνα Μιχαήλ) θα ήταν κατηγορούμενος για την υπόθεση δολοφονίας ενός αλλοδαπού, την οποία του φόρτωσαν οι νταήδες με τους οποίους είχε μπλέξει. Η Φρόσω θα τον φυγάδευε από τη χώρα με τη βοήθεια της Γκρέις, της Αφρικανής φίλης της. Στο τέλος, ο μικρός θα ήταν εκείνος που θα βρισκόταν κάπου αλλού, αλλά ως ξένος πια.
Τα κορίτσια θα έφταναν στον τελικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, ο οποίος θα λάμβανε χώρα σε ένα μεγάλο παγοδρόμιο στη Ρουμανία. Ο Γιώργος Καπουτζίδης δεν είχε αποφασίσει αν η ομάδα θα έβγαινε πρώτη ή δεύτερη.
Έτσι κι αλλιώς οι ζωές αυτών των γυναικών θα είχαν αλλάξει τόσο πολύ ενώ παράλληλα ένα ολόκληρο στάδιο θα φώναζε «Ελλάς» – οπότε δεν θα είχε και μεγάλη σημασία η νίκη καθαυτή.
Ηρωίδες (2015)
Οι Ηρωίδες είναι σίγουρα η καλύτερη σειρά της δεκαετίας τους, συνέπεσαν όμως ακριβώς την ίδια περίοδο με την Εθνική Ελλάδας. Οι περισσότεροι από τους συντελεστές ήταν πρωτοεμφανιζόμενοι στην τηλεόραση, έτσι οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπισαν ήταν ακόμα μεγαλύτερες.
Όπως έχει πει η συγγραφέας, σεναριογράφος και πρωταγωνίστρια, Αλεξάνδρα Κ*, έδωσαν αγώνα για να πάρουν τα χρήματά τους, ενώ κάποιοι δεν τα έλαβαν ποτέ. Και η ίδια, αντίστοιχα, δεν πληρώθηκε ποτέ για την εργασία της στη σειρά ως ηθοποιός.
Η Αλεξάνδρα Κ* έγραφε τα σενάρια χωρίς να ξέρει αν θα παιχτούν, με τους συνεργάτες της να είναι απλήρωτοι, και κάποια στιγμή σταμάτησε να γράφει. Το 11ο και τελευταίο επεισόδιο προβλήθηκε τον Απρίλιο του 2015.
Δεν ξέρουμε τι τροπή θα έπαιρνε η ιστορία, η ίδια όμως έχει δημοσιεύσει δύο από τις σκηνές που δεν προβλήθηκαν ποτέ στον λογαριασμό της στο Facebook.