Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson
ΓΕΥΣΗ

Κεραμεικός: Από κεμπάπ μέχρι αστέρια Michelin, σε αυτά τα 12 μαγαζιά θα φας πολύ καλά

Όταν υπάρχουν ωραίες ιδέες, μπορούν να ταιριάξουν όλα αρμονικά, συνθέτοντας ένα ενδιαφέρον κοινωνικό και γαστρονομικό μωσαϊκό.

Η περιοχή του Κεραμεικού οφείλει το όνομά της στον ομώνυμο αρχαιολογικό χώρο, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Πειραιώς και Ερμού.

Συνορεύοντας μεταξύ άλλων με το Θησείο, τον Βοτανικό και το Μεταξουργείο, ο Κεραμεικός δεν υστερούσε σε καφενεία και ρακάδικα, ενώ στη συνέχεια άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους μαγαζιά που βασίζονταν στην κουζίνα των μεταναστών, δίνοντας μια ενδιαφέρουσα τροπή στον γαστρονομικό χάρτη της περιοχής.

Οι παλιές αποθήκες και τα συνεργεία άλλαξαν χρήση και όψη χάρη σε θεατρικές ομάδες, κολεκτίβες και καλλιτέχνες που αναζητούσαν πιο οικονομικούς τόπους δράσης. Την ίδια στιγμή, κλασικά κτίρια μοναδικής αρχιτεκτονικής μεταμορφώθηκαν σε εστιατόρια, αναδεικνύοντας υπέροχες αστικές αυλές.

Σήμερα, στον Κεραμεικό βρίσκεις από ασιατικά κεμπάπ μέχρι εστιατόρια με αστέρια Michelin, επιβεβαιώνοντας πώς όταν υπάρχουν ωραίες ιδέες, μπορούν να ταιριάξουν όλα αρμονικά, συνθέτοντας ένα ενδιαφέρον κοινωνικό και γαστρονομικό μωσαϊκό.

Το κλασικό σουβλάκι του Έλβις

@urbanfoodjunkie/Instagram

Ο βασιλιάς ψήνει πυρετωδώς καλαμάκια κοτόπουλο, χοιρινό, λουκάνικο και κεμπάμπ, τα οποία συνοδεύει με ψωμάκι στα κάρβουνα, πίτες και πατάτες. Για τους μερακλήδες, ψήνονται και πανσετάκια στα κάρβουνα. Τα κρέατα είναι ντόπια και η ρακή που προσφέρουν στους πελάτες έρχεται κατευθείαν από τα Χανιά.

Ο ΕΛΒΙΣ

Η νόστιμη κουζίνα του Ρακόρ

Ρακόρ

Value for money μαγαζί το Ρακόρ, σερβίρει νόστιμο και ποιοτικό φαγητό. Εδώ θα φας σαρδέλα μαρινάτη, ταραμοσαλάτα με κρίταμο, μανιτάρια στη σχάρα, με κρέμα σπανάκι, φρέσκο δεντρολίβανο και τηγανητό τραχανά, φάβα Φαρσάλων με προζυμένιο ψωμί και χειροποίητο ιτσλί κεφτέ.

Το ασιατικό φαγητό στο χέρι του Saitama

Άνταμ Κοντοβάς Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson

Στο Saitama δεν μπαίνουν ταμπέλες, αφού το νόημα τελικά είναι να φάμε νόστιμο φαγητό που έχει την ιδιότητα να μας ταξιδεύει. Το ανατολίτικο κεμπάπ – αυτό που ψήνεται σε σιδερένιες βέργες στα κάρβουνα – αναμειγνύεται με ασιατικές γεύσεις, αυτές δηλαδή που αρέσουν στον Άνταμ Κοντοβά, έναν μάγειρα που είναι υπεύθυνος για τη fusion κουζίνα του Kobra.

Έτσι, έχουμε χειροποίητα κεμπάπ σε τέσσερις διαφορετικές εκδοχές – από κοτόπουλο satay κι έναν συνδυασμό αρνίσιου και μοσχαρίσιου κιμά με σάλτσα kabayaki μέχρι vegan, κι άλλες τόσες επιλογές σε noodles, μαζί με δροσιστικά cocktails που βγαίνουν από την κάνουλα και μία μπύρα. Το γλυκό έχει εξίσου ενδιαφέρον με τα υπόλοιπα πιάτα, αφού πρόκειται για μία decadent baked Alaska, ένα παγωτό που έχει προκύψει σε συνεργασία με τον Παπασπύρου και που ολοκληρώνεται με το χαρακτηριστικό καψάλισμα.

Τα πιάτα με λατινοαμερικάνικες επιρροές του Mayan

Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson
Γήινοι τόνοι και υλικά χαρακτηρίζουν το εστιατόριο.

Σεβίτσε σε τρεις εκδοχές τρεις εκδοχές – με τόνο, μεσογειακό και με γαρίδα που γίνεται tempura, empanadas (γεμιστά πιτάκια) που ψήνονται στο φούρνο, pan de molde όπως στην Παραγουάη, με τέσσερα τυριά ή τρούφα και μοσχαρίσιες στηθοπλευρές που σιγομαγειρεύονται και σερβίρονται με πουρέ από σαλσίφι είναι μερικά από τα πιάτα που κερδίζουν τις εντυπώσεις στο εστιατόριο του Σταμάτη Τσίλια.

Από την ανοιχτή κουζίνα του Mayan, φαίνεται κάθε κίνηση και υπάρχει μία όμορφη διάδραση. Αν καθίσεις στην μπάρα μπορείς να συνομιλήσεις με τον chef, ενώ όλο το σέρβις γνωρίζει να δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις. Το fun part του menu είναι ότι υπάρχει η ελληνική προσφώνηση των πιάτων, ώστε να τα ζητάς με το όνομα τους.

Το αστεράτο CTC

φαγητό Μεταξουργείο

Από το καλοκαίρι του 2021, το CTC βρίσκεται στον νέο του χώρο στον Κεραμεικό, σε ένα υπέροχο νεοκλασικό με μία από τις ωραιότερες αυλές της Αθήνας. Το εστιατόριο του Αλέξανδρου Τσιοτίνη έχει αποκτήσει το πρώτο του αστέρι Michelin, επισφραγίζοντας με τον καλύτερο τρόπο τους κόπους πολλών χρόνων.

Το μενού γευσιγνωσίας στο CTC είναι ένα μεγάλο γαστρονομικό ταξίδι που απαιτεί όλες τις αισθήσεις σε εγρήγορση. Με κεντρικό άξονα, λοιπόν, αυτό το ταξίδι χτίζεται ένα concept σχεδόν διαδραστικό θα λέγαμε.

«Για μένα μια επίσκεψη σε ένα εστιατόριο οφείλει να είναι μια παράσταση. Από τη στιγμή που θα μπεις πρέπει ο χώρος, ο κόσμος και το φαγητό να σου παρουσιάζουν τις πράξεις ενός έργου. Αυτό το έργο στα δικά μου μάτια έπρεπε πάντα να απαρτίζεται από μικρά μονόπρακτα, μικρές απολαύσεις οι οποίες επιτρέπουν στον καλεσμένο να καταλάβει τι θέλω εγώ να του προσφέρω απόψε.

Η δικαίωση δεν είναι στο ότι πολλά εστιατόρια σήμερα έχουν αποφασίσει να κάνουν menu γευσιγνωσίας, η δικαίωση είναι πως σήμερα το κοινό της Αθήνα είναι έτοιμο να απολαύσει αυτά τα εστιατόρια» έχει πει ο chef σε παλαιότερη συνέντευξή του.

Η κλασική φινέτσα του Aleria

Κεραμεικός φαγητό Aleria Restaurant

Όσο το επιτρέπει ο καιρός, ο κήπος του Aleria αποτελεί σημείο συνάντησης για όσους αναζητούν μία μικρή δόση πολυτέλειας στην έξοδό τους. Το φαγητό του Γκίκα Ξενάκη είναι πλέον μια από τις σταθερές στο εστιατόριο, καθώς επίσης και η εξαιρετική κάβα, καθώς το Aleria είναι φίλα προσκείμενο στο κρασί.

Το καφενείο του Λούη

Λούης

Αγαπημένο στέκι στην περιοχή ο Λούης, ξεχωρίζει χάρη στην προσεγμένη απλότητά  του. Ένα new age καφενείο, από αυτά που δίνουν σημασία στη λεπτομέρεια, σέβονται τη γειτονιά με την αισθητική τους και δίνουν προτάσεις για κάθε ώρα της ημέρας. Εδώ, ξεκινάς το πρωί σου με ελληνικό καφέ και συνεχίζεις με παγωμένη μπύρα και μεζέδες.

Το casual dining στο Proveleggios

To εσωτερικό του Proveleggios Άλεξ Βηλαράς
O μέσα χώρος του Proveleggios

Από τον ξυλόφουρνο βγαίνουν πίτσες και πίτες με προζύμι αργής ωρίμανσης, το οποίο ωριμάζει στο lab του Proveleggios. Στην ανοιχτή κουζινά, η ομάδα κινείται σχεδόν χορογραφικά. Στο μπαρ φτιάχνονται εξαιρετικά κοκτέιλ – η τέλεια αρχή για να ξεκινήσεις το γεύμα σου. Την ίδια στιγμή στον κατάλογο βρίσκεις μία επιλογή από κρασιά και την pale ale του μαγαζιού, που φτιάχνεται σε συνεργασία με τη μικροζυθοποιΐα Kirki.

Το μενού ξαναγράφεται τακτικά, αφού οι πειραματισμοί δεν σταματούν στην κουζίνα του Σωτήρη Κοντιζά. Έτσι, έχεις πάντα κάτι καινούργιο να περιμένεις. Αυτό που μένει σταθερό είναι η fun διάθεση του μαγαζιού και το γεγονός ότι απλώνει τα τραπέζια του σε έναν από τους πιο ωραίους πεζόδρομους της γειτονιάς.

Οι μεσογειακές γεύσεις στην Μπέμπα

Μπέμπα

Έργα τέχνης και vintage αντικείμενα συνθέτουν το σκηνικό στην Μπέμπα, ενώ όσο ο καιρός το επιτρέπει λειτουργεί μία όμορφη εξωτερική αυλή. Η ατμόσφαιρα είναι πάντα παρεΐστικη, αφού το μαγαζί είναι στημένο έτσι ώστε να μπορείς να χαλαρώσεις και να απολαύσεις την έξοδό σου.

Πρώτο βήμα είναι διαλέξεις το κρασί σου από την ενημερωμένη λίστα και στη συνέχεια να περάσεις στο φαγητό. Η κουζίνα χαρακτηρίζεται ως ελληνική – μεσογειακή – δημιουργική, έτσι βρίσκεις γνώριμα πιάτα με μικρά twist. Ψητές γαρίδες, ραβιόλι γλυκιάς κολοκύθας, ριζότο μανιταριών και γεμιστό καλαμάρι είναι μερικά από τα highlights.

Το hot dog στη Γαλιάντρα

Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson

Η άφιξη της Γαλιάντρας έδωσε μία φεστιβαλική διάθεση στη γειτονιά. Η Γωγώ Δελογιάννη, η Νέλλη Μποφίλιου και ο Μιχάλης Δημάκος άνοιξαν μία καντίνα που σερβίρει τα διάσημα κεφτεδάκια της chef, hot dog με σιγομαγειρεμένο χοιρινό, μία vegan εκδοχή σε φαγητό στο χέρι, ντοματοσαλάτα με καρπούζι και φέτα και πατάτες τηγανητές με ένα μυστικό μείγμα μπαχαρικών. Παγωμένη μπύρα και cocktail στο χέρι ολοκληρώνουν το γεύμα σου.

ΓΑΛΙΑΝΤΡΑ

Η παραδοσιακή ταβέρνα το Αυγό του Κόκκορα

Κεραμεικός φαγητό

Στο πόστο του παραμένει εδώ και χρόνια το Αυγό του Κόκκορα, μία ταβέρνα ιδανική για μεγάλες παρέες και οικογένειες που είναι ανοιχτή από νωρίς το μεσημέρι μέχρι το βράδυ. Στο μενού, βρίσκεις μαγειρευτά όπως κόκορα με μακαρούνες και σουτζουκάκια με ρύζι, φαγητά της ώρας – από μπριζολάκια και μπιφτέκια μέχρι μοσχαρίσιο συκώτι και σπαλομπριζόλα και ποικιλίες.

ΤΟ ΑΥΓΟ ΤΟΥ ΚΟΚΚΟΡΑ

Η deep dish pizza του Steve’s

Steves

Για εκείνες τις φορές που θέλεις να φας αμαρτωλά, το Steve’s σερβίρει κοκκινιστούς κεφτέδες με σπαγγέτι και δύο american style πίτσες: Σικάγο ή αλλιώς deep dish pizza και Ντιτρόιτ (τετράγωνο σχήμα, αφράτο ζυμάρι και τραγανή κρούστα).

Δε λείπουν όμως και αγαπημένα πιάτα του chef και ιδιοκτήτη Στέφανου Στεφανίδη, όπως το «65 napkins burger» με μοσχαρίσιο μπιφτέκι, διπλό τσένταρ, καπνιστό μπέικον, ψημένη πατάτα, τυρί κρέμα, μαρμελάδα chilli και barbeque powder, αλλά και το «samurai chimichanga» ψημένο σε panko με chilli con carne, τσένταρ, pico de gallo και sour cream.