Τι οδήγησε στην πρωτοφανή ποδοσφαιρική τραγωδία της Ινδονησίας
Ποιοι ήταν οι λόγοι που έφεραν την εκατόμβη νεκρών στην Ινδονησία και γιατί πολλοί κατηγορούν την αστυνομία για εγκληματικές αβλεψίες;
- 3 ΟΚΤ 2022
Το περασμένο Σάββατο η Αρέμα υποδεχόταν στην έδρα της την Περσεμπάγια, σε ένα από τα μεγαλύτερα ματς της ενδέκατης αγωνιστικής της πρώτης κατηγορίας του ινδονησιακού πρωταθλήματος. Το κλίμα ήταν τεταμένο καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα. Η ήττα, όμως, των γηπεδούχων με σκορ 3-2, εξαγρίωσε τους οπαδούς της Αρέμα που άρχισαν να πετούν μπουκάλια και μολότοφ στον αγωνιστικό χώρο.
Η κατάσταση άρχισε να εκτροχιάζεται όταν περίπου 3 χιλιάδες οργανωμένοι οπαδοί προσπάθησαν να μπουν στον αγωνιστικό χώρο προκειμένου να λιντσάρουν τους ποδοσφαιριστές της ομάδας. Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν λίγη ώρα αργότερα στην Ινδονησία προκαλούν πανικό. Άνθρωποι έτρεχαν προς κάθε κατεύθυνση για να σωθούν, ενώ οι αστυνομικοί χτυπούσαν όποιον έβρισκαν μπροστά τους προκειμένου να επαναφέρουν την τάξη.
Ο, μέχρι στιγμής, απολογισμός είναι τραγικός: 125 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ ο αριθμός των νεκρών υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αυξηθεί καθώς υπάρχουν εκατοντάδες ακόμη οπαδοί που βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας.
Όλος ο ποδοσφαιρικός πλανήτης παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τους τις εξελίξεις στην Ινδονησία. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες γηπεδικές τραγωδίες στην ιστορία του αθλήματος. Τι γνωρίζουμε, όμως, μέχρι στιγμής για τα αίτια που οδήγησαν σε αυτή την πρωτοφανή εκατόμβη νεκρών στο γήπεδο του Μαλάνγκ και γιατί όλοι μιλούν για τεράστιες αβλεψίες της τοπικής αστυνομίας;
Πώς συνέβη η πρωτοφανής τραγωδία στην Ινδονησία
Όπως αναφέρεται στο εκτενές ρεπορτάζ του Guardian, ο κόσμος που μπήκε στο γήπεδο προκειμένου να παρακολουθήσει το κρίσιμο ματς μεταξύ της Αρέμα και της Περσεμπάγια ήταν πολύ περισσότερος από το επιτρεπόμενο όριο. Συγκεκριμένα, στο στάδιο κόπηκαν 42.000 εισιτήρια, ενώ οι συνολικές θέσεις δεν ξεπερνούσαν τις 38.000. Που σημαίνει πως υπήρχαν 4.000 οπαδοί που κάθονταν στα σκαλοπάτια και στους διαδρόμους.
Το πρόβλημα έγινε ακόμη μεγαλύτερο, αν αναλογιστεί κανείς πως πρόκειται για ένα πολύ παλιό γήπεδο, το όποιο έχει μόλις μία θύρα για την είσοδο και την έξοδο των θεατών. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των διεθνών μέσων, οι περισσότεροι από τους νεκρούς ποδοπατήθηκαν στην προσπάθειά τους να βγουν από το γήπεδο και να σωθούν από τα δακρυγόνα και τα εκτεταμένα επεισόδια.
Κάπου εκεί βρίσκουμε τα εγκληματικά λάθη της τοπικής αστυνομίας της Ινδονησίας. Στην προσπάθειά της να συγκρατήσει το πλήθος έριξε πολύ μεγάλες ποσότητες δακρυγόνων που προκάλεσαν τεράστιο πανικό στους θεατές του ματς. Αυτό, όμως, είναι κάτι που απαγορεύεται ρητά από τους διεθνείς κανονισμούς της FIFA. Η διεθνής ποδοσφαιρική ομοσπονδία, επίσης, δεν επιτρέπει στους αστυνομικούς να κυκλοφορούν στα γήπεδα με όπλα. Κάτι που επίσης καταπατήθηκε από τις τοπικές αρχές.
Σύμφωνα με τις φωτογραφίες που έχουν κυκλοφορήσει στα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, η ασφάλεια του γηπέδου ήταν εξοπλισμένη με βαρύ οπλισμό που δημιούργησε ακόμη μεγαλύτερο πανικό στους οπαδούς.
Οι τεράστιες ελλείψεις μέτρων ασφαλείας στο γήπεδο
Πολλοί είναι, βέβαια, εκείνοι που κατηγορούν την τοπική αστυνομία πως δε διαχώρισε το πλήθος σε διαφορετικές ζώνες προκειμένου να γίνει σωστά και ήρεμα η αποχώρηση από το στάδιο. Αυτή είναι μια τεχνική που χρησιμοποιείται ήδη σε αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου και η οποία επιτρέπει την ασφαλή και σταδιακή κίνηση των θεατών προκειμένου να μην πέσει ο ένας πάνω στον άλλο.
Κάτι τέτοιο δε συνέβη στην Ινδονησία. Το πρόβλημα, μάλιστα, έγινε ακόμη μεγαλύτερο καθώς στο γήπεδο δε λειτουργούσαν ούτε οι φωτεινοί σηματοδότες για την έξοδο κινδύνου. Οι εικόνες από την κατάσταση που επικράτησε στο γήπεδο είναι ανατριχιαστικές.
Η περιοχή μοιάζει βομβαρδισμένη ενώ στον αγωνιστικό χώρο, ο οποίος πρόκειται να σφραγιστεί για έναν ολόκληρο χρόνο ύστερα από απόφαση της κυβέρνησης, υπάρχουν ακόμη καμμένα περιπολικά.
Ο πρόεδρος της FIFA, Gianni Infantino, πήρε θέση για το τραγικό συμβάν, δηλώνοντας πως πρόκειται για μια «μαύρη μέρα για όλους όσους ασχολούνται με το ποδόσφαιρο και μια τραγωδία πέρα από κάθε λογική».
Αρκετοί χρήστες των social media επιρρίπτουν, τέλος, ευθύνες και στη διεθνή ποδοσφαιρική ομοσπονδία, καθώς δεν έχει μεριμνήσει προκειμένου να υπάρχουν ασφαλή γήπεδα για τη διεξαγωγή αγώνων.