© Associated Press
ΚΟΣΜΟΣ

Υποβρύχιο Belgorod: Το πυρηνικό όπλο που μπορεί να καταστρέψει τη Νέα Υόρκη

Ενώ τα ίχνη του παντοδύναμου ρωσικού υποβρύχιου δείχνουν να έχουν χαθεί από τα ραντάρ, όλοι φοβούνται μια απρόβλεπτη επίθεση ή έστω μια προειδοποιητική βολή. Και τα δύο σενάρια όμως, εάν συμβούν, θα είναι μη αναστρέψιμα.

Πόση ψυχραιμία να βρεις, όταν μετά την προειδοποίηση του Vladimir Putin για πυρηνική επίθεση, χάνονται τα ίχνη από ένα υπερσύγχρονο υποβρύχιο με πυρηνικές κεφαλές, που είναι σε θέση να προκαλέσει καταστροφή 130 φορές μεγαλύτερη από τη Χιροσίμα, σε απόσταση δεκάδων χιλιάδων χιλιομέτρων από το σημείο που βρίσκεται; Ή πιο απλά: H Νέα Υόρκη δεν είναι ασφαλής ακόμα και όταν αυτό βρίσκεται στα χωρικά ύδατα της Ρωσίας.

Το υποβρύχιο Belgorod ανήκει στην κατηγορία των «αόρατων όπλων» που παρουσίασε το Κρεμλίνο το 2018, διαφημίζοντας την υπεροχή του ενάντια στα ραντάρ του ΝΑΤΟ. Το μειονέκτημα αυτό είναι που έχει σπείρει τον πανικό τα τελευταία εικοσιτετράωρα: πριν μερικές εβδομάδες, το φημισμένο υπερόπλο της Ρωσίας επέπλευσε από τη βάση του στο Σεβεροντβίνσκ της βόρειας Ρωσίας και έκτοτε εθεάθη δύο φορές στα ανοιχτά της Θάλασσας του Μπάρεντς, χωρίς να έχει προσδιοριστεί η κατεύθυνση και ο σκοπός του.

Ποια είναι η ιστορία του Belgorod

Το υποβρύχιο αυτό είναι πρόσφατη προσθήκη στα χέρια της Ρωσίας: εξαιτίας καθυστερήσεων, το Belgorod παραδόθηκε μόλις τον Ιούλιο του 2022 στον ρωσικό στρατό και ποτέ του δεν έχει πραγματοποιήσει δοκιμαστικές βολές, λόγω διεθνών απαγορεύσεων.

Μια τέτοια δοκιμή υποψιάζεται τώρα το ΝΑΤΟ, πιθανολογώντας ότι το υποβρύχιο κινείται προς τη θάλασσα Κάρα, σύμφωνα με προειδοποιητικό σημείωμα που διέρρευσε. Ο Vladimir Putin δεν έχει προβεί σε διευκρίνιση, απολαμβάνοντας πιθανότητα τον φόβο που έχει σπείρει.

Η βασική αιτία δεν είναι άλλη από τις έξι τορπίλες Poseidon που μεταφέρει το συγκεκριμένο υποβρύχιο, με ακραία μεγάλη εμβέλεια τηλεκατευθυνόμενης κίνησης και δυνατότητα πρόκλησης ενός «γιγαντιαίου τσουνάμι 500 μέτρων με εξαιρετικά υψηλές δόσεις ακτινοβολίες», όπως είχε πει χαρακτηριστικά ο Dmitry Kiselyov, τηλεοπτικός παρουσιαστής στη ρωσική τηλεόραση. «Αυτή η θερμοπυρηνική τορπίλη θα μετέτρεπε τη Βρετανία σε ραδιενεργή έρημο», είχε τονίσει παλιότερα.

Πρόκειται για απειλές ρωσικής προπαγάνδας ή για ένα όπλο μεγατόνων που αντιπροσωπεύει το πιο επικίνδυνο πρόσωπο του Vladimir Putin;

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του

Πρόκειται για τη «ναυαρχίδα» των υποβρύχιων ρωσικών δυνάμεων. Πρώτη φορά το Belgorod παρουσιάστηκε το 2015, με την εξής φράση να συνοδεύει το καινούργιο, πελώριο υποβρύχιο σε σχήμα οβίδας: «ικανό να καταστρέψει σημαντικές οικονομικές εγκαταστάσεις του εχθρού στις παράκτιες περιοχές και να προκαλέσει εγγυημένη καταστροφική ζημιά στην έκταση της χώρας, προκαλώντας μεγάλες περιοχές υψηλής ακτινοβολίας».

Με μήκος περίπου 178 μέτρων, το Belogord αποτελεί το μεγαλύτερο κατασκευασμένο υποβρύχιο παγκοσμίως και έχει τη δυνατότητα αυτονομίας κάτω από το νερό για περίπου 6.000 μίλια (δηλ. 120 μέρες υπόγειας πλεύσης πριν την εκτόξευση), αλλά δεν είναι αυτά τα στοιχεία που τρομάζουν, όσο οι έξι τορπίλες Poseidon, με τις οποίες είναι εξοπλισμένο:

Οι τορπίλες αυτές έχουν μήκος 24 μέτρων, πυρηνική κεφαλή έως και δύο μεγατόνων και μπορούν να ταξιδεύουν «αθόρυβα» μέσα στο νερό, λόγω χαμηλής θερμότητας, ενώ η ταχύτητά τους φτάνει τα 100 χλμ/ώρα και η απόσταση που διανύουν ακουμπάει τα 10.000 χιλιόμετρα. Και όλα αυτά ενώ οι οβίδες είναι τηλεμεταφερόμενες.

Γι’ αυτό και βγαίνουν τα μαθηματικά: ακόμη και από το σημείο που εθεάθη τελευταία φορά στη Θάλασσας του Μπάρεντς (τέλη Σεπτεμβρίου) δύναται να προβεί θεωρητικά σε επίθεση προς την ακτογραμμή της Αμερικής. Δεν είναι ανάγκη να φτάσει στην ακτή: μπορεί να προκαλέσει έκρηξη στην κοντινή ζώνη, προκαλώντας ραδιενεργό τσουνάμι με ολέθριες συνέπειες. Ωστόσο, δεν είναι αυτό το πιο πιθανό σενάριο για τους αναλυτές:

Ήδη το εξαφανισμένο Belgorod από τα ραντάρ προκαλεί κλιμάκωση της έντασης. Το επόμενο σενάριο είναι να δοκιμάσει μια προειδοποιητική βολή στα ανοιχτά του ωκεανού, κάτι που ακόμη κι αν είχε ελεγχόμενο βαθμό καταστροφής, θα σήμαινε τον εκτροχιασμό του πολέμου. Μια τέτοια απόφαση δε θα είχε επιστροφή.