Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Το χρήμα δεν φέρνει την ευτυχία
Μπορεί να προηγήθηκε ακόμη ένα καλοκαίρι αλόγιστης σπατάλης, όμως η αγωνιστική άνοδος μοιάζει ακόμη πολύ μακριά.
- 7 ΟΚΤ 2022
«Όταν είχαμε δύσκολες στιγμές εδώ ο σύλλογος στάθηκε πλάι μου, όλο το staff στάθηκε πλάι μου, οι παίκτες στάθηκαν πλάι μου. Η δουλειά σας είναι πλέον να σταθείτε στο πλευρό του νέου τεχνικού. Αυτό είναι τώρα το πιο σημαντικό».
Είναι ένα απόσπασμα από την τελευταία ομιλία του sir Alex Ferguson ως τεχνικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Στις 12 Μαΐου του 2013, 75.000 φίλαθλοι στο Ολντ Τράφορντ γιόρτασαν την κατάκτηση του τίτλου και δάκρυσαν για το αντίο του Fergie, που ως αυθεντικός μύθος έκλεισε τον 27ετη κύκλο του στο σύλλογο φορώντας ακόμη ένα δαχτυλίδι πρωταθλητή.
Ήταν το 20ό συνολικά για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και 13ο από τη στιγμή που κατέκτησε το πρώτο με τον Σκωτσέζο στον πάγκο. Στην 20ετία 1993-2013 μόνο εφτά τρόπαια πρωταθλητή κατέληξαν εκτός Μάντσεστερ. Στο κατευόδιο του ο Ferguson παρακίνησε τον οργανισμό να στηρίξει το διάδοχό του, David Moyes.
Σε αυτά τα 9 χρόνια οι «κόκκινοι διάβολοι» έχουν δοκιμάσει έξι διαφορετικούς προπονητές (ενώ για μικρές περιόδους θήτευσαν ως υπηρεσιακοί οι Ryan Giggs και Michael Carrick). Εννέα χρόνια με ταβάνι τη δεύτερη θέση, του 2018 (-18 από την κορυφή) και του 2021 (-12). Το χειρότερο; Πέντε φορές εκτός τετράδας και παντελώς εκτός ανταγωνισμού, με αποκορύφωμα το περσινό -35 από την πρωταθλήτρια Σίτι.
Η πιο πολυέξοδη στον κόσμο
Όλοι οι σύλλογοι έχουν τα ups και downs. Νομοτελειακά η δυναστεία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κάποια στιγμή θα τελείωνε. Το παράδοξο με την περίπτωση της είναι ότι δεν έχει καν διεκδικήσει τον τίτλο από το ’13 και ότι αυτό συμβαίνει ενώ εξακολουθεί να έχει σταθερότατη διοίκηση, η οποία (εξακολουθεί να) βάζει βαθιά στο χέρι στην τσέπη.
Από τη σεζόν 2012-13 η Γιουνάιτεντ είναι ο πιο πολυέξοδος σύλλογος στην Ευρώπη σε μεταγραφικές δαπάνες. Δεν έχει δώσει τα περισσότερα χρήματα για μεταγραφές, αλλά έχει το μεγαλύτερο αρνητικό ισοζύγιο εσόδων-εξόδων. Η μελέτη που το ανέδειξε είναι του CIES Football Observatory, του Διεθνούς Κέντρου Αθλητικών Σπουδών που εδρεύει στην Ελβετία και αποτελεί κοινοπραξία της FIFA με το Πανεπιστήμιο του Νοσατέλ.
Σύμφωνα με αυτήν λοιπόν, η Γιουνάιτεντ έχει ξοδέψει σε αυτή τη δεκαετία 1,785 δισ. ευρώ για νέους παίκτες και εισέπραξε 482,5 εκατ. ευρώ από τις πωλήσεις, με τη χασούρα να διαμορφώνεται στα 1,3 δισ. ευρώ. Τα αντίστοιχα νούμερα της Σίτι είναι 1,785 δισ. ευρώ και 875 εκατ. (ζημιά 963 εκατ.) και της Παρί Σεν Ζερμέν 1,592 δισ. ευρώ και 558,3 εκατ. (ζημιά 1,034 εκατ.).
Βάσει της ίδιας έρευνας, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι η ομάδα που πληρώνει περισσότερο από κάθε άλλη στην Ευρώπη για μεταγραφές παραπάνω από την αξία τους.
Πολύ ψηλά σε έξοδα είναι και οι Μπαρτσελόνα, Τσέλσι, Γιουβέντους, εκτός ανταγωνισμού όμως σε ό,τι αφορά το αρνητικό ισοζύγιο. Μάλιστα οι «μπλε» έχουν θετικότατο τέτοιο, που αγγίζει το 1 δισ. ευρώ.
Που σημαίνει ότι ο σύλλογος του Μάντσεστερ ξοδεύει κατά μέσο όρο 230 εκατ. ευρώ παραπάνω τα χρόνο από την Τσέλσι για μεταγραφές την τελευταία 10ετία. Μόνο και μόνο για να έχει δύο πρωταθλήματα και ένα Τσάμπιονς Λιγκ λιγότερα από τους Λονδρέζους σε αυτό το διάστημα.
Εκτός αυτού, υπέρογκο είναι και το μισθολογικό κόστος. Πέρσι, με τις προσθήκες των Cristiano Ronaldo, Jadon Sancho και Raphaël Varane, αυτό εκτοξεύτηκε κατά 19,1%, φτάνοντας στο ποσό – ρεκόρ των 440 εκατ. ευρώ. Ξεπέρασε ακόμα και τη Σίτι των Αράβων, οι οποίοι δεν έχουν δώσει πάνω από 407,5 εκατ. ευρώ σε μία σεζόν.
Μόνο το ποσό για την απόλυση του Ole Gunnar Solskjær, την αποχώρηση του Ralf Rangnick και τις αποζημιώσεις των συνεργατών του όπως ορίζονταν από τα συμβόλαια που είχαν υπογραφεί, ξεπέρασε τα 28 εκατ. ευρώ.
Και χωρίς ευοίωνο μέλλον
Η «μαύρη» δεκαετία που έχει ακολουθήσει την αποχώρηση του Ferguson είναι η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη απεικονίζει το άμεσο μέλλον. Έχει χτίσει κάτι η Γιουνάιτεντ για την επόμενη μέρα με τόσα έξοδα που έχει κάνει; Υπάρχουν ενδείξεις ότι η απόλυτη κυρίαρχος των δύο περασμένων δεκαετιών έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να επιστρέψει στην κορυφή; Η απάντηση φυσικά είναι όχι. Η κακοδιαχείριση και ο αποτυχημένος μεταγραφικός σχεδιασμός επί σειρά ετών με την καταβολή υπεραξιών έχει καταστήσει το club επιχειρηματικό ναυάγιο, ένα case study προς αποφυγή.
Ο Harry Maguire είχε αποκτηθεί αντί 87 εκατ. ευρώ και ο Aaron Wan-Bissaka (που δεν υπολογίζεται πια) για 55 εκατ. Για τον Sancho δαπανήθηκαν 85 εκατ., για τον Antony 95 εκατ., για τον Lisandro Martinez 57 και για τον Casemiro, που είναι 30 ετών, 75 εκατ.Αλόγιστες δαπάνες, χωρίς πλάνο.
Στο ντέρμπι με τη Σίτι ο Casemiro ήταν στον πάγκο, για να παίξουν αμυντικά χαφ ο Scott McTominayμε τον Christian Eriksen (!), ενώ άκρως οξύμωρο είναι ότι η πιο ακριβή ομάδα του κόσμου ξεκινάει με τον Marcus Rashford στην κορυφή της επίθεσης (όταν οι απέναντι έχουν τον Erling Haaland) και παίζει συνήθως με τους Luke Shaw και Diogo Dalot στα άκρα της άμυνας.
Εθισμένη στην αποτυχία
Στο ντέρμπι του Μάντσεστερ φάνηκε η διαφορά ανάμεσα στην ομάδα που θέλει να παίξει καλή μπάλα και σε αυτήν που ξέρει πώς να παίξει καλή μπάλα. Ο Erik ten Hag υπέγραψε το καλοκαίρι για να φέρει μαζί του το passing game και το total football που αναβίωσε κατά περιόδους μαζί του ο Άγιαξ, αλλά αντ’ αυτού η ομάδα του έχανε 4-0 στο ημίχρονο και 6-1 στο 70’.
Τέσσερα γκολ έως το ημίχρονο είχε δεχτεί και από την Μπρέντφορντ στο ξεκίνημα της σεζόν (επίσης 4-0 τελικό), ενώ την τελευταία διετία έχουν γίνει κάτι σαν ρουτίνα για την ομάδα οι συντριβές.
Τον Οκτώβρη του ’20 η Τότεναμ είχε περάσει με το εκκωφαντικό 6-1 από το Όλντ Τράφορντ, ενώ τα σκορ στα τρία επόμενα ντέρμπι με τη Λίβερπουλ ήταν 2-4 και 0-5 (στο Μάντσεστερ) και 4-0 στο «Άνφιλντ». Ενδιάμεσα υπήρξε το 4-1 από τη Γουότφορντ και άλλη μία ήττα με το ίδιο σκορ από τη Σίτι, ενώ η κατρακύλα της περσινής σεζόν σφραγίστηκε με το 4-0 από την Μπράιτον το Μάιο.
Επιδόσεις δηλαδή αδιανόητες επί εποχής Fergie, αλλά και επί εποχής των μεγαλύτερων μεταγραφικών εξόδων στην ιστορία της. Ο ten Hag προσπαθεί να προσδώσει ταυτότητα στην ομάδα του, θέλει να περάσει τις δικές του αρχές στο παιχνίδι της, αλλά είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν τα υλικά που διαθέτει μπορούν να εξυπηρετήσουν τη φιλοσοφία του.
Οι νίκες επί των Λίβερπουλ και Άρσεναλ έφεραν χαμόγελα στο σύλλογο, μόνο πρόσκαιρα όμως όπως αποδείχτηκε. Η ανώμαλη προσγείωση στο «Έτιχαντ» ήρθε να εδραιώσει την αίσθηση ότι θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε με χιούμορ το αξίωμα ότι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει το ακριβότερο ρόστερ στην κόσμο…
Για αλλόκοτες ιστορίες στοιχήματος, ψαγμένα προγνωστικά, στατιστικά, αναλύσεις αγώνων και τα πάντα όλα για το στοίχημα μπείτε στο www.matchmoney.com.gr