2022/AP Photo/Petr David Josek
LOGOΔΙΑΡΡΟΙΑ

Εθνική Αγγλίας, γιατί είναι άσπρα τα καράβια στα όνειρα μας;

O art director Kωνσταντίνος Μίαρης εξηγεί πως προέκυψε το άσπρο χρώμα στις εμφανίσεις της Εθνικής Αγγλίας.

Η αλήθεια είναι ότι όσο συνδέονται οι στίχοι από τα «Άσπρα Καράβια» του Γιάννη Σπανού με την Εθνική Αγγλίας άλλο τόσο συνδέεται ο Saka με τον moussaka. Θα μπω αμέσως στο θέμα. Παιδιά, κατανοώ απόλυτα την αγάπη και τη στήριξη σας για τη φετινή Αργεντινή αλλά ήρθε η στιγμή να ακούσετε και τα δικά μας ψυχολογικά. Κάποιοι που βρίσκονται ανάμεσα σας ονειρευόμαστε το Μουντιάλ να ντυθεί στα άσπρα. Και δεν εννοούμε να χιονίσει στο Κατάρ…

Το χρώμα ως γνωστόν αποτελεί βασικό δομικό υλικό για το «χτίσιμο» εθνικής, εταιρικής αλλά και αθλητικής οπτικής ταυτότητας. Συνήθως οι εμφανίσεις των εθνικών ομάδων σε όλο τον κόσμο παίρνουν το χρώμα τους από τις σημαίες των χωρών που εκπροσωπούν. Υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις όπως η Ολλανδία, η Ιταλία, η Γερμανία και η Αγγλία. Για τις τρεις πρώτες λίγο πολύ γνωρίζουμε την ιστορία πίσω από τις εμβληματικές εμφανίσεις τους. Για την Αγγλία ένα πρόσφατο δημοσίευμα της Daily Star προσπάθησε να αποκαταστήσει την αλήθεια γύρω από τους πιθανότερους λόγους επιλογής του λευκού χρώματος.

Η ιστορία ξεκινά το 1872 όταν τα «τρία λιοντάρια» έπρεπε να αντιμετωπίσουν τη Σκωτία που εκείνα τα χρόνια φόραγε navy blue εμφανίσεις. Η τότε Αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, σύμφωνα με τον μύθο, προμήθευσε την εθνική ομάδα με λευκές εμφανίσεις λόγω ενός τεράστιου στοκ εμφανίσεων κρίκετ που θεώρησε ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και στα γήπεδα ποδοσφαίρου.

Αξίζει να αναφερθεί ότι σε παιχνίδι με την Ουαλία το 1879 οι Άγγλοι φορούσαν στην εθνική τους 9 διαφορετικές εμφανίσεις με τα αντίστοιχα σήματα 9 αγγλικών clubs. Οι πρώτες εμφανίσεις με τον τεράστιο γιακά και το ραμμένο σήμα με τα τρία λιοντάρια κατασκευάστηκε από την Messrs Gann, Root & Co. ενώ από τη μέση και κάτω δεν απαιτούνταν χρωματική ομοιομορφία σε κάλτσες και σορτς.

Η πρόταση για μια πλήρη ομοιόμορφη εμφάνιση έγινε το 1882 όπου φανέλες και κάλτσες παρέμειναν λευκές ενώ καθιερώθηκαν τα navy blue σορτς. Ο χρωματικός αυτός συνδυασμός συνετέλεσε στη διαφοροποίηση της συνολικής εικόνας των Άγγλων από την «ασπρόμαυρη» εμφάνιση της μεγάλης αντιπάλου Γερμανίας.

Εύχομαι ο “Maestro” Χριστόφορος Παπακαλιάτης να έχει συμπεριλάβει στη σειρά πλάνα από αγώνες κρίκετ στη Σπιανάδα. Όχι μόνο γιατί είμαι Κερκυραίος. Aν από τα γυρίσματα στους Παξούς λύθηκε μια για πάντα το πρόβλημα της τουριστικής περιόδου, αν η «Μεγάλη Χίμαιρα» ξεπούλησε μόνο από ένα πλάνο του, σίγουρα με άλλο ένα πλάνο της Κλέλιας πάνω στη Μεγάλη Πλατεία θα έχουμε εκατοντάδες εγγραφές στις ακαδημίες κρίκετ του Κερκυραϊκού Γ.Σ.

BONUS

Με τόση ανάλυση για την Αγγλία και το λευκό ήταν αναπόφευκτο…O μέγας Mark E. Smith και οι Fall, αρχές των 90s σε κάποιο προάστιο του Λονδίνου με τη λευκή αστραπή τους.