Οι χώρες που ακόμη δεν έχουν γιορτάσει την Πρωτοχρονιά
Δεν είναι μόνο η φαντασμαγορική κινέζικη πρωτοχρονιά που σημειώνεται αργότερα στο ημερολόγιο: πολλά κράτη έχουν τη δική τους ημερομηνία για την αρχή του νέου έτους.
- 21 ΙΑΝ 2023
Μοιάζει απίστευτο αλλά ανά δύο μήνες περίπου, σε κάποιο σημείο επάνω στον πλανήτη Γη, κόσμος σφιχταγκαλιάζει, τσουγκρίζει και ανταλλάσει ευχές για καλή χρονιά. Διότι μπορεί στη Δύση να έχουμε κληρονομήσει τον εορτασμό της 1ης Ιανουαρίου ως πρώτης ημέρας του νέου έτους από τον Ιούλιο Καίσαρα και το Ιουλιανό ημερολόγιο (που μετέπειτα μετατράπηκε σε Γρηγοριανό), αλλά δε συνέβη το ίδιο στους πολιτισμούς που απείχαν –γεωγραφικά και ιδεολογικά– από την αυτοκρατορία των Ρωμαίων.
Όπως χρησιμοποιούνται διαφορετικά ημερολόγια ανά τον κόσμο, έτσι υπάρχουν και διαφορετικές ημέρες για τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς, πράγμα το οποίο δεν αναιρεί τον εορτασμό την 1η Ιανουαρίου: στην ουσία, υπάρχουν πάμπολλα κράτη που γιορτάζουν διπλά την πρωτοχρονιά, μία βάσει του δυτικού τρόπου και μία βάσει της παράδοσής τους. Το πιο γνωστό παράδειγμα είναι εκείνο της κινέζικης πρωτοχρονιάς (το 2023 σημειώνεται στις 22 Ιανουαρίου), αλλά δεν είναι το μόνο.
Παρακάτω, οι ημερομηνίες που πολιτισμοί και χώρες ανά τον κόσμο θα γιορτάσουν την Πρωτοχρονιά, σύμφωνα με το δικό τους ημερολόγιο.
Κινεζική πρωτοχρονιά: 22 Ιανουαρίου
Κόκκινος στολισμός, δράκοι και άπειρα πυροτεχνήματα: Η κινεζική πρωτοχρονιά αποτελεί μια από τις θεαματικότερες αλλά και τις πιο πολυήμερες, αφού στο σύνολο κρατάει 15 ημέρες, μέχρι η Γιορτή των Φαναριών να σημάνει την τελετή λήξης.
Μιας και το κινεζική ημερολόγιο είναι σεληνιακό, μετακινείται η ημερομηνία της πρωτοχρονιάς ανά έτος, αλλά πάντα σημειώνεται τη δεύτερη μέρα μετά το χειμερινό ηλιοστάσιο. Η νέα χρονιά είναι του κουνελιού. Και πέρα από την Κίνα, η 22η Ιανουαρίου θα εορταστεί από διάφορες χώρες της Ασίας που ακολουθούν το ίδιο ημερολόγιο, όπως Σιγκαπούρη, Βιετνάμ και Ν. Κορέα.
Η νέα χρονιά στην Ινδία: 14 και 15 Απριλίου
Επικρατεί ένα μικρό αλαλούμ στον αχανή πληθυσμό της Ινδίας σε σχέση με τα ημερολόγια, αφού υπάρχουν περίπου 30, αλλά όλα είναι σεληνιακά και όλες οι καθιερωμένες ημερομηνίες για την έναρξη του έτους είναι πάντα τους ανοιξιάτικους μήνες, αφού η βασική ιδέα στην ινδουιστική Πρωτοχρονιά είναι ότι γιορτάζεται το ξύπνημα της γης από τη χειμερία νάρκη.
Οι κάτοικοι της Βεγγάλης, για παράδειγμα, θα υποδεχτούν το νέο έτος στις 13 Απριλίου, ενώ η φυλή των Μαλαγιάλις μια μέρα αργότερα.
Το νέο έτος του Ιράν: 20 Μαρτίου
Σύμφωνα με το περσικό ημερολόγιο, η 21η Μαρτίου είναι η πρώτη μέρα του νέου έτους, που γιορτάζεται στο Ιράν αλλά και από τους απανταχού Κούρδους, ως μέσο διατήρησης της ταυτότητάς τους.
Πρόκειται για την ημέρα της εαρινής ισημερίας και το όνομα αυτής της γιορτής είναι Νεβρόζ, το οποίο σημαίνει νέα ημέρα. Το εθιμοτυπικό λέει πως κόσμος ανεβαίνει στο βουνό με δάδες και γιορτάζει τραγουδώντας και χορεύοντας.
Εβραϊκή πρωτοχρονιά: 15-17 Σεπτεμβρίου
Με πολύ πιο έντονο το συναίσθημα της κατάνυξης, της μετάνοιας και της επαφής με το θείο υποδέχονται το νέο έτος οι εβραϊκές κοινότητες ανά τον κόσμο και φυσικά το κράτος του Ισραήλ, μερικούς εβδομάδες νωρίτερα από τον δικό μας εορτασμό.
Το Ρος Ασανά είναι μια διήμερη γιορτή που ξεκινά την πρώτη μέρα του Τίσρεϊ (7ος μήνας εκκλησιαστικού έτους) και το 2023 σημειώνεται μεταξύ 15 και 17 Σεπτεμβρίου. Το πιο χαρακτηριστικό έθιμο της θρησκευτικής γιορτής είναι το φύσημα του σοφάρ, ενός μουσικού οργάνου από κέρατο ζώο.