© Comal
ΓΕΥΣΗ

Νέες αφίξεις στην Αθήνα για φαγητό και ποτό: Tanpopo, Metaphor Athens, Comal

Πού βγαίνουμε τώρα στην πόλη; Ο Σωτήρης Κοντιζάς συστήνει ένα μαγαζί αφιερωμένο στο ramen, ο Γιώργος Κελέφης του Ozon δημιουργεί ένα creative hub και ο Γιάννης Λουκάκος προτείνει μεξικάνικες γεύσεις.

Στον δεύτερο μήνα του 2023, έχουμε ήδη αρκετές φρέσκες προτάσεις για να βγούμε στην Αθήνα. Προσθέτουμε ακόμα τρεις στη λίστα μας για ramen, δημιουργική κουζίνα και μεξικάνικο, από ανθρώπους που αγαπούν το φαγητό και έχουν το δικό τους ξεχωριστό στυλ.

Στο Tanpopo για ramen

Το ramen είναι μία από τις μεγαλύτερες εμμονές του Σωτήρη Κοντιζά κι από τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου ένα απωθημένο παίρνει noodles και οστά. Το λένε Tanpopo. Η γιαπωνέζικη λέξη για το dandelion, το φυτό ταραξάκο δηλαδή.

Αλλά κυριότερα, ο τίτλος μιας cult Ιαπωνικής ταινίας του 1985, που ακολουθεί την ιστορία μιας νεαρής μητέρας που παίρνει μαθήματα από έναν οδηγό νταλίκας (τον Ken Watanabe σε νεαρή ηλικία) για το πώς να φτιάχνει το τέλειο ramen. Από εκεί και η έμπνευση για το όνομα.

Ο ίδιος o Σωτήρης μεγάλωσε με instant ramen. Στην Ιαπωνία όλοι μεγάλωσαν με cup noodles, ramen στο κουτί δηλαδή – προσέθετες ζεστό νερό και ύστερα από τρία λεπτά έτοιμο. Οι περισσότεροι δεν έμπαιναν στον κόπο να φτιάξουν κανονικά ramen στο σπίτι γιατί στην Ιαπωνία σε κάθε γωνία έχει ένα ραμενάδικο, στο φέρνουν ακόμα και σε πορσελάνινα μπολ (τα οποία στο τέλος έρχονται και τα παίρνουν πίσω!) Αυτή ήταν η αρχή.

Έπειτα ήρθε το Momofuku -το βιβλίο του David Chang- που ο Σωτήρης κρατά σαν Βίβλο, όχι τόσο για τις συνταγές αλλά για την ιστορία. Ο Σωτήρης την κράτησε στο πίσω μέρος του μυαλού του και με την ευκαιρία της πρώτης καραντίνας και της δημιουργίας του PS Luncheon δοκίμασε μια DIY εκδοχή με το PSL ramen kit -που έκανε θραύση.

Fast forward στο σήμερα, το Tanpopo είναι το αποτέλεσμα της αγάπης του Σωτήρη για το ramen, το καινούριο project κάτω από την ομπρέλα του Nolanverse, που όμως μοιάζει πιο προσωπικό από ποτέ. Ο ίδιος το περιγράφει σαν μια «καντίνα» στο ισόγειο του κτιρίου στη γωνία της Ευρυπίδου με την Αριστείδου που σερβίρει με αμεσότητα τίμιο και καυτό ramen.

Την αρχιτεκτονική ιδέα και τον σχεδιασμό του Tanpopo ανέλαβε η Trail Practice. Για τον πρώτο μήνα λειτουργίας του, θα σερβίρει καθημερινά εκτός Κυριακής από τις 14.00 έως τις 19.00 (18.30 last call). Οι μισές θέσεις θα είναι με κρατήσεις, κι οι άλλες μισές first come, first served. Θα ξεκινήσει με ένα μενού 12 κωδικών, εκ των οποίων οι μισοί είναι ramen και gyoza.

TANPOPO
  • Αριστείδου 1, Αθήνα
  • 2107000252

Στο Metaphor Athens για τέχνη και φαγητό

Metaphor athens

Ένα creative hub κι ένα εστιατόριο συναντώνται στην πλατεία Μαβίλης, δημιουργώντας έναν πολυμορφικό χώρο που εξυπηρετεί τη μόδα, το design και την τέχνη ενώ την ίδια στιγμή γίνεται ιδανικός προορισμός για φαγητό και ποτό. Το Μetaphor Athens είναι μια πρωτοβουλία του Γιώργου Κελέφη (περιοδικό ΟΖΟΝ) και του Μιχάλη Αργυρού (Beton7), σχεδιασμένο από το αρχιτεκτονικό γραφείο PILA Studio σε επιμέλεια του Design Ambassador, Βασίλη Μπαρτζώκα.

Στην κουζίνα του εστιατορίου βρίσκουμε τον νεαρό chef Κωνσταντίνο Λαλαούνη, ο οποίος εμποτίζει με fusion στοιχεία την ελληνική δημιουργική κουζίνα. Η χειροποίητη φοκάτσια είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσει κανείς, ειδικά αν τη συνοδεύσεις με αρωματικό βούτυρο με μοσχαρίσιο μεδούλι και καπνιστή πάπρικα ή το πέστο με φρέσκα μυρωδικά και λάδι κόλιανδρου. Comfort πιάτα, οι κροκέτες από μοσχαρίσιο σιδηρόδρομο που σιγομαγειρεύεται και η ρεβιθάδα με το αρνί, με το σουμάκ να κάνει τη διαφορά. Δροσιστική και χορταστική η σαλάτα με το ψητό κολοκύθι και το steak σελινόριζας, που αντικαθιστά ιδανικά το κρέας.

Τη λίστα των ελληνικών κρασιών έχει επιμεληθεί η Εύη Καματσέλου, με τις παραδοσιακές ποικιλίες όπως η μαυροδάφνη, ο πετρουλιανός και το κρητικό βιδιανό, να φιγουράρουν μαζί με viognier και pinot noir.

Αν πάλι θέλεις κάποιο cocktail, θα βρεις από Aperitivo όπως το Campari Spritz Perfect Serve και το Limoncello Spritz  έως Signature όπως το Smokey Paloma, το Gin Brumble και το Old Fashioned υπό την επιμέλεια του Μάριου Τζόλα.

Στο Comal για μεξικάνικες γεύσεις και cocktails

Το νέο εστιατόριο-bar που φέρει την υπογραφή του Γιάννη Λουκάκου (Ψωμί & Αλάτι, Alio, Alio Pizzeria), άνοιξε στην καρδιά του Χαλανδρίου, φέρνοντας στο επίκεντρο τις μεξικάνικες γεύσεις, τα καλοφτιαγμένα cocktails και την παρεϊστικη ατμόσφαιρα.

Στο Comal μπορείς να φτιάξεις μόνος σου tacos, επιλέγοντας ανάμεσα σε λαβράκι μαριναρισμένο με adobo στη σχάρα, μοσχαρίσια μάγουλα σιγομαγειρεμένα σε mole poblano και πουρέ από μαύρα φασόλια, χοιρινό λαιμό με μπαχαρικά στη σχάρα, να βουτήξεις την τορτίγια σου σε ένα πληθωρικό μείγμα φουρνιστών τυριών, να τσιμπήσεις mini burgers και να απολαύσεις χορταστικές σαλάτες.

Το μαγαζί λειτουργεί σε δύο ταχύτητες. Μπορείς να επιλέξεις πιάτα για τη μέση για να συνοδεύσεις κάποιο από τα εξαιρετικά cocktails που προτείνει η δημοφιλής ομάδα του The Bar In Front of The Bar (BART) που επιμελείται τη λίστα του Comal ή να απολαύσεις το δείπνο σου με επιλογές όπως black angus flap, μαριναρισμένο μπούτι κοτόπουλο ή χοιρινό λαιμό στη σχάρα. Όποια κι αν είναι η διάθεση, αξίζει να δοκιμάσεις το αρωματισμένο με ρίγανη Comal Negroni και την Taco Margarita που γίνεται όσο spicy επιθυμείς.