Unsplash
ΥΓΕΙΑ

Το μήκος του πέους αυξήθηκε κατά 24% από το 1992 έως το 2021. Και αυτό είναι πρόβλημα

Επιστήμονες του Stanford «έφτιαξαν» την πρώτη δεδομένων μετρήσεων πέους που έδειξαν πως υπάρχει αύξηση 3.05 εκατοστών τα τελευταία 29 χρόνια. Το νέο όμως, δε χαρακτηρίστηκε ως καλό.

Θα έλεγες πως η τεστοστερόνη παίζει στους άντρες -της όποιας ηλικίας- καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της ισορροπίας μέσα στο πολυδιάστατο ψυχολογικό δίκτυο της διάθεσης, της συμπεριφοράς, της αυτοαντίληψης και της αντιληπτής ποιότητας ζωής.

Βέβαια και να μην το πεις, το ‘χουν πει ερευνητές. Ένα παράδειγμα είναι πως διάφορα χαρακτηριστικά του άγχους, από τον μη εστιασμένο φόβο μέχρι το φοβικό άγχος και τα σύνδρομα ανοιχτού πανικού, επηρεάζονται από την τεστοστερόνη.

Έχει αναφερθεί και ότι το στεροειδές ρυθμίζει τις προενεργητικές και αντιδραστικές διαστάσεις της επιθετικότητας «οι οποίες πρέπει να εξεταστούν στο πλαίσιο της απόκτησης ή της διατήρησης της θέσης. Αυτό μπορεί επίσης να περιλαμβάνει άλλες στρατηγικές που επηρεάζουν την κοινωνική θέση: ηρωικό ή τοπικό αλτρουισμό και μη επιθετικά μονοπάτια διεκδικητικότητας, όπως η στάση του σώματος και η κοινωνική επαγρύπνηση».

Εν πάση περιπτώσει, κράτα πως είναι σημαντική. Τις τελευταίες δεκαετίες ωστόσο, έχει φανεί (στα δεδομένα αναπαραγωγικής υγείας των αντρών) πως η ποιότητα του σπέρματος και τα επίπεδα τεστοστερόνης έχουν μειωθεί. Δεν είναι ώρα να δούμε τους λόγους.

Είναι η στιγμή να εξηγήσουμε πως αυτό το γεγονός έκανε τον Michael Eisenberg, MD, καθηγητή ουρολογίας στο Stanford Medicine να αναρωτηθεί αν πρέπει να μας ανησυχούν άλλες διαφορές στην αναπαραγωγική υγεία των αντρών.

Η «γωνία» από την οποία «έπιασε» το θέμα του ήταν να προσδιορίσει εάν η φυσική ανατομία έχει αλλάξει. Τα αποτελέσματα της έρευνας που έκανε δεν ήταν αυτά που περίμενε. Τι περίμενε;

Όπως εξήγησε στην ιστοσελίδα του πανεπιστημίου του «δεδομένων των τάσεων που είχαμε δει σε άλλες μετρήσεις της αναπαραγωγικής υγείας των αντρών, πιστεύαμε ότι θα μπορούσε να υπάρξει μείωση στο μήκος του πέους, λόγω των ίδιων περιβαλλοντικών εκθέσεων.

Πραγματοποιήσαμε μια μετα-ανάλυση 75 μελετών που έγιναν από το 1942 έως το 2021, εξετάζοντας όλες τις αναφορές σχετικά με το μήκος του πέους 55.761 αντρών. Εξετάσαμε το χαλαρό, το τεντωμένο και το όρθιο μήκος, πριν δημιουργήσουμε μια μεγάλη βάση δεδομένων μετρήσεων. Αυτό που βρήκαμε ήταν αρκετά διαφορετικό από τις τάσεις σε άλλους τομείς της αντρικής γονιμότητας και υγείας.

Το μήκος του πέους σε στύση γίνεται όλο και μεγαλύτερο τα τελευταία 29 χρόνια. Tα 12.19 εκατοστά στα οποία έφτανε κατά μέσο όρο το 1942, είναι σήμερα 15.24».

Η αύξηση είναι της τάξης του 24%.

Ο επικεφαλής συγγραφέας είπε ότι «πολλές μελέτες έχουν ρίξει μια ευρεία ματιά στις αλλαγές στην αναπαραγωγική υγεία των αντρών. Για παράδειγμα, ο αριθμός των σπερματοζωαρίων και τα επίπεδα τεστοστερόνης μειώνονται εδώ και πολύ καιρό.

Υπάρχουν επίσης, υψηλότερα ποσοστά αντρικών συγγενών γενετικών ανωμαλιών, όπως ο υποσπαδίας (το άνοιγμα για την ουρήθρα δε βρίσκεται στην άκρη του πέους) και η κρυψορχία (οι όρχεις δεν κατεβαίνουν σωστά). Μια άλλη μέτρηση που έχουμε δει να αναφέρεται σε ορισμένες έρευνες για την υγεία των αντρών, είναι το μήκος του πέους. Κανείς δεν το έχει εξετάσει συστηματικά».

Για αυτό είπε να κάνει εκείνος και η ομάδα του το βήμα. Ποιες όμως, είναι οι επιπτώσεις της αυξητικής τάσης του πέους στην υγεία;

«Η αύξηση έγινε σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Οποιαδήποτε συνολική αλλαγή στην ανάπτυξη είναι ανησυχητική, γιατί το αναπαραγωγικό μας σύστημα είναι ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της ανθρώπινης βιολογίας».

Αν βλέπουμε αυτή τη γρήγορη αλλαγή, σημαίνει ότι κάτι ισχυρό συμβαίνει στο σώμα μας

Οι 4 πιο κοινοί τύποι πέους, σύμφωνα με την επιστήμη Unsplash

Θα πρέπει να προσπαθήσουμε να επιβεβαιώσουμε αυτά τα ευρήματα και εάν επιβεβαιωθούν, πρέπει να προσδιορίσουμε την αιτία αυτών των αλλαγών.

Μπορεί να παίζουν διάφοροι παράγοντες, όπως η έκθεση σε χημικά (φυτοφάρμακα ή προϊόντα υγιεινής), που αλληλεπιδρούν με τα ορμονικά μας συστήματα. Αυτές οι χημικές ουσίες που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα και είναι πολλές, υπάρχουν στο περιβάλλον μας και στη διατροφή μας.

Καθώς αλλάζουμε τη σύσταση του σώματός μας, αυτό επηρεάζει επίσης το ορμονικό μας περιβάλλον.

Η έκθεση σε χημικές ουσίες έχει επίσης, θεωρηθεί ως αιτία για τα αγόρια και τα κορίτσια που μπαίνουν στην εφηβεία νωρίτερα. Γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη των γεννητικών οργάνων.

Η επόμενη δουλειά του Michael Eisenberg είναι «να εξετάσουμε άλλους πληθυσμούς ασθενών -όπως ο παιδιατρικός πληθυσμός- για να δούμε αν υπάρχουν παρόμοιες αλλαγές.

Όπως ακριβώς μετράμε το ύψος και το βάρος κάθε χρόνο στις ΗΠΑ, το πέος θα μπορούσε να γίνει κάτι ακόμα που θα μπορούσαμε να μετρήσουμε με συστηματικό τρόπο, επειδή μπορεί να αποδειχθεί πρώιμος δείκτης αλλαγών στην ανθρώπινη ανάπτυξη.

Επίσης, εάν υπάρχουν αναλυτικά δεδομένα σχετικά με τους παράγοντες του τρόπου ζωής ή τις περιβαλλοντικές εκθέσεις, θα μπορούσαμε να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό. Τέλος, νομίζω ότι είναι σημαντικό να ρωτήσω αν υπάρχουν παρόμοιες αλλαγές στα αναπαραγωγικά όργανα των γυναικών».