ΠΟΛΗ

Ημέρα της Γυναίκας: 3 εκδηλώσεις που πρέπει να επισκεφτείς στην Αθήνα

Θεματικές ξεναγήσεις σε εκθέσεις, συζητήσεις και μουσικά δρώμενα στην πόλη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου.

Πώς σημάδεψε η γυναικεία μορφή την τέχνη; Τι θέση έχουν οι γυναίκες δημιουργοί στην τέχνη; Γιατί χρειαζόμαστε ακόμα την Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα της γυναίκας; Εκδηλώσεις γύρω από τη ζωγραφική και τη μουσική αλλά και θεματικές συζητήσεις για τη συστημική πατριαρχεία και τον φεμινισμό λαμβάνουν χώρα στην Αθήνα και πλαισιώνουν την Ημέρα της Γυναίκας που γιορτάζεται στις 8 Μαρτίου.

Η Γυναίκα στη Συλλογή του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή

γυναίκα Picasso-Pablo, Γυναίκα γυμνή με σηκωμένα χέρια (1907). Συλλογή Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή

Τι είναι αυτό που κάνει τις γυναικείες μορφές του Picasso τόσο ενδιαφέρουσες και ζωντανές μέχρι και σήμερα; Γιατί η «Μικρή χορεύτρια» του Degas χαρακτηρίστηκε «τερατούργημα» όταν παρουσιάστηκε για πρώτη φορά, το 1881; Το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και διοργανώνει μια σειρά θεματικών ξεναγήσεων, την Τετάρτη 8 και Πέμπτη 9 Μαρτίου, με τίτλο «Η Γυναίκα στη Συλλογή του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή».

Μέσα από τις ξεναγήσεις, γνωρίζουμε τους διαφορετικούς τρόπους που η γυναικεία μορφή παρουσιάζεται στα έργα της Συλλογής, μέσα από τα μάτια καλλιτεχνών που σημάδεψαν τον 19ο και 20ο αιώνα όπως Toulouse-Lautrec, Gauguin, Degas, Rodin, Picasso, Braque, Modigliani, Giacometti, Lichtenstein, Chagall, Botero, Niki de Saint Phalle καθώς και σημαντικών νεότερων και σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών όπως Μπουζιάνης, Παππάς, Τόμπρος, Μόραλης, Μπότσογλου, Ρόρρης κ.ά.

ΙΔΡΥΜΑ ΒΑΣΙΛΗ & ΕΛΙΖΑΣ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ
  • Ερατοσθένους 13, Παγκράτι
  • Τετάρτη 8 & Πέμπτη 9 Μαρτίου | 15.00-16.30 και 16.00-17.30
  • 2107252895

Ex Femina III, Barbara Strozzi στο Μέγαρο

γυναίκα Ilias Sakalak

Σε μια από τις επιφανέστερες τραγουδίστριες και συνθέτιδες του Μπαρόκ, την Barbara Strozzi, είναι αφιερωμένη η τρίτη και τελευταία μουσική παράσταση του κύκλου «Ex Femina» (σχεδιασμός-συντονισμός: Θεόδωρος Κίτσος), που φιλοξενείται την Πέμπτη 9 Μαρτίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Aυτή τη βραδιά, εξειδικευμένοι ερμηνευτές θα παρουσιάσουν στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος σπάνια έργα, με όργανα εποχής, ενώ το μουσικό μέρος θα συνδυαστεί με τη θεατρική τέχνη και θα εμπλουτιστεί με την εισαγωγική ομιλία «Επανατοποθετώντας τις γυναίκες δημιουργούς στην ιστορία των τεχνών» της Δανάης Στεφάνου, αναπληρώτριας καθηγήτριας ΑΠΘ, και της Σοφίας Μπέμπεζα, θεωρητικού της τέχνης και εικαστικού (ώρα έναρξης: 19.15).

EX FEMINA III, BARBARA STROZZI
  • Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
  • Πέμπτη 9 Μαρτίου | 20:30 | Αίθουσα Δ. Μητρόπουλος
  • 2107282333

Παγκόσμια Ημέρα Αγώνων για τα Δικαιώματα της Γυναίκας στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος

 

γυναίκα

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι μία ημέρα δράσης, ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης αφιερωμένη στον αγώνα για τα δικαιώματα της γυναίκας. Μία ημέρα καταγγελίας των ανισοτήτων και των αδικιών που υφίστανται οι γυναίκες και οι οποίες διαιωνίζονται λόγω των έμφυλων στερεοτύπων και επιταγών. Μία ημέρα αμφισβήτησης της ιδέας της φυσικής ιεραρχίας των φύλων που προσδίδει στον άνδρα αρρενωπότητα, σύμβολο εξουσίας, ανταγωνισμού και δύναμης και υποβιβάζει τη γυναίκα στο ρόλο της μητέρας… ή της κούκλας.

Στις 8 Μαρτίου, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος θα μάθουμε για τις διακρίσεις που εντοπίζονται στην πρόσληψη, στην επαγγελματική εξέλιξη και στις αμοιβές. Θα ακούσουμε μαρτυρίες για το «ψυχικό φορτίο» των γυναικών που επωμίζονται ως επί το πλείστον την ευθύνη της οργάνωσης της οικογενειακής ζωής και της ανατροφής των παιδιών καθώς και μαρτυρίες σχετικά με την ενδοοικογενειακή ή σεξουαλική βία που υφίστανται οι γυναίκες και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν για να εισακουστούν από την αστυνομία και τα δικαστήρια.

Το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: εν έτει 2023, γιατί χρειαζόμαστε ακόμα την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα της Γυναίκας; Σε έναν κόσμο όπου εξακολουθεί να κυριαρχεί η συστημική πατριαρχία, πώς μπορούμε άραγε να αλλάξουμε πρακτικές, να δώσουμε φωνή στις γυναίκες και να διασφαλίσουμε ότι η γνώμη τους εισακούγεται, τόσο στη σχέση και στην οικογένεια, όσο και στον κόσμο της εργασίας και στο κοινωνικό περιβάλλον; Ο φεμινισμός δεν είναι ένας πόλεμος κατά των ανδρών, αλλά ένας αγώνας κατά της κοινωνικής χειραγώγησης και των δομών που επιτρέπουν τη διαιώνιση της ανδρικής κυριαρχίας. Ο φεμινισμός είναι μία μορφή ανθρωπισμού, μια συλλογική περιπέτεια, που αφορά τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες.

ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΛΑΔΟΣ
  • Αμφιθέατρο Θ. Αγγελόπουλος, 8/3, 18:00, Ελεύθερη Είσοδος