ΓΕΥΣΗ

Το Japanese Cheesecake υπάρχει και στην Αθήνα

Ο pastry chef Μαρίνος Κοσμάς έφτιαξε τρία asian style γλυκά για το μενού του Noa Poke με το ιαπωνικό cheesecake να είναι ίσως το πιο εντυπωσιακό.

Το japanese cheesecake δε μοιάζει με κανένα cheesecake που έχεις δοκιμάσει στο παρελθόν. Έχει πιο αφράτη υφή από το κλασικό και τρώγεται όλες τις ώρες. Με αναζητήσεις που ξεπερνούν τα 55 εκατομμύρια στο διαδίκτυο, πρόκειται για ένα γλυκό που διεκδικεί μία θέση στις μεγαλύτερες τάσεις των τελευταίων χρόνων.

Το ιαπωνικό cheesecake ταξίδεψε σε ΉΠΑ και Ευρώπη, γεμίζοντας τα Instagram feed μας μέσα από τους διάφορους foodie λογαριασμούς. Πού μπορείς να όμως να βρεις ένα στην Αθήνα, το συντομότερο δυνατόν;

Το Noa Poke ξεκίνησε ως dark kitchen στη Φιλοθέη από ανθρώπους που θέλησαν να δώσουν μια διαφορετική πρόταση για ποιοτικό street food στην Αθήνα, για να εξελιχθεί τελικά σε ένα φωτεινό, μοντέρνο κατάστημα στο Κουκάκι. Μπολάκια με ξιδάτο ρύζι, πολύχρωμα, τραγανά λαχανικά και κομμάτια φρέσκου ψαριού, όπως τόνος, σολομός και λαβράκι συνθέτουν τα ποιοτικά poke bowl που εμπνεύστηκε ο chef Άλεξ Παπαδούλης, ο οποίος ηγείται μίας ομάδας με know-how στην ασιατική κουζίνα.

Σε ένα φρέσκο, μαζεμένο μενού, που ικανοποιεί όλες τις διατροφικές προτιμήσεις (βρίσκεις rice bowl με κοτόπουλο αν δε συμπαθείς το ωμό ψάρι και vegan επιλογές) φιγουράρουν τρία ιδιαίτερα γλυκά. Ο pastry chef Μαρίνος Κοσμάς, με μεγάλη προϋπηρεσία στο Nobu και εξειδίκευση στην ασιατική ζαχαροπλαστική έφτιαξε ειδικά για το Noa Poke ένα japanese cheesecake, mochi με passion fruit και ganache σοκολάτας και Pandan Crème brûlée.

Το Japanese Cheesecake συναντάει το χειροποίητο mochi στην Αθήνα

japanese cheesecake

Θα το ακούσεις και ως jiggly ή cotton cake γιατί η υφή του είναι σαν βαμβάκι και τρεμοπαίζει. Μάλιστα, το τελευταίο είναι και μια ένδειξη ότι έχει φτιαχτεί σωστά. Στην Ιαπωνία τρώγεται όλες τις ώρες και στο Τόκιο αποτελεί ένα concept από μόνο του. Για τον δημιουργό του, τον pastry chef Μαρίνο Κοσμά, «το japanese cheesecake πρέπει να το γευτείς ιδανικά τη στιγμή που βγαίνει από τον φούρνο. Να πάρει λίγο τον χρόνο του, να ξεκουραστεί αλλά να είναι ημέρας».

Την ίδια στιγμή που σεβόμαστε και αγαπάμε τα παλιά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας, δεν μπορούμε να μείνουμε μακριά από τις τάσεις αλλά και από τις επιρροές που έρχονται από τις κουζίνες του κόσμου. Κι αυτό είναι κάτι που γνωρίζει καλά ο Μαρίνος Κοσμάς, αφού δημιούργησε και το πρώτο πιστοποιημένο gluten-free bakery / pastry στην Ελλάδα, ενσωματώνοντας επίσης vegan προϊόντα, keto, lactose και egg free.

mochi japanese cheesecake

Έχοντας την τύχη να μαθητεύσει δίπλα σε Ιάπωνες δασκάλους, έμαθε από πρώτο χέρι την τέχνη του mochi. Τώρα, παρουσιάζει τη δική του χειροποίητη εκδοχή με έναν πυρήνα από passion fruit και ganache σοκολάτας για το Noa Poke. «Η ιδιαιτερότητα στο mochi είναι τα άλευρα, καθώς πρέπει να είναι gloutinous, που σημαίνει ότι είναι κολλώδες και είναι κι αυτό που δίνει την ιδιαιτερότητα στο γλυκό. Όσο για τη διαδικασία, απαιτούνται δύο ημέρες για να το αρχίσεις και να το ολοκληρώσεις».

Στο τρίτο και τελευταίο γλυκό, ο pastry chef δίνει μια διαφορετική εκδοχή της δικής του Crème brûlée, ενσωματώνοντας το pandan, ένα φύλλο μπαμπού από τη Μαλαισία με nutty γεύση, που δίνει και το χαρακτηριστικό πράσινο χρώμα στο επιδόρπιο. Σκέψου κάτι μεταξύ φιστίκι και καρύδας σε ένα γλυκό γαλλικής φιλοσοφίας.