DESIGN

Αυτή η κατοικία στη Βούλα έχει θέα σε βουνό και θάλασσα

Η απαράμιλλη θέα και ο προσεκτικός σχεδιασμός που σέβεται το γύρω περιβάλλον, είναι δύο μόνο από τα στοιχεία που κάνουν αυτή την κατοικία στα Νότια Προάστια να ξεχωρίζει.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ

«Από την πρώτη κιόλας επίσκεψη στο οικόπεδο έγινε αισθητή η ανάγκη σχεδιασμού ενός κτηρίου του οποίου όλοι οι ζωτικοί χώροι θα βρίσκονται υψηλότερα από το επίπεδο του δρόμου απολαμβάνοντας ανεμπόδιστη θέα. Η χειρονομία ανύψωσης του κτηρίου σε συνδυασμό με την πισίνα υπερχείλισης που αντανακλά τον ουρανό δημιουργεί μία αίσθηση αιώρησης μεταξύ των δύο ορίων του οικοπέδου. Δύο παράλληλα επίπεδα στην πρόσοψη τονίζουν τη σχέση της κατοικίας με τη θέα και τον ορίζοντα, ενώ δίνουν γραμμικότητα στη μάζα του κτηρίου, παρά το στενό μέτωπο του οικοπέδου», εξηγεί το γραφείο Desypri & Misiaris Architecture που ανέλαβε εξ ολοκλήρου τον σχεδιασμό του κτιρίου στο Πανόραμα της Βούλας.

Κύριος στόχος τόσο του γραφείου όσο και των ιδιοκτητών του σπιτιού, ήταν να έχουν όλοι οι χώροι ανεμπόδιστη θέα της ακτογραμμής από την Αθήνα έως το Πέραμα και τη Σαλαμίνα, την Αίγινα και τα Τουρκοβούνια, κάτι που το κατάφεραν διατηρώντας ελεύθερη την κάτοψη.

«Τα μορφολογικά χαρακτηριστικά της σύνθεσης καθορίστηκαν αρχικά από τους αυστηρούς οικοδομικούς κανονισμούς της περιοχής (κτίσμα πανταχόθεν ελεύθερο, υποχρεωτική στέγη, απαγόρευση πιλοτής, μέγιστο ύψος από το φυσικό έδαφος) και από τις μορφολογικές ιδιαιτερότητες και διαστάσεις του οικοπέδου. Οι περιορισμοί αυτοί σε συνδυασμό με τη ζητούμενη εξάντληση και αύξηση της μέγιστης δόμησης οδήγησαν σε μια μονολιθική αρχιτεκτονική προκειμένου να καλυφθούν οι ζητούμενες ανάγκες», εξηγούν οι Ήρα Δεσύπρη και Αριστείδης Μήσιαρης.

Συνεχίζουν λέγοντας πως, «Η κατοικία στο Πανόραμα Βούλας διατηρεί το μονολιθικό ύφος της μόνο στα πλευρικά της όρια για λόγους ιδιωτικότητας, ενώ το μπροστινό της τμήμα ανοίγεται προς τη θέα. Οι χώροι του κτηρίου είναι διαμπερείς και επιτρέπουν την οπτική επαφή μεταξύ των επιπέδων. Με τον τρόπο αυτό γίνεται αισθητή η λειτουργική συνέχεια της κατοικίας, ενώ αυξάνεται και η αίσθηση του μεγέθους της».

Όσο αφορά στην οργάνωση της κατοικίας, με την είσοδο μας στον χώρο συναντάμε το επίπεδο διημέρευσης, που περιλαμβάνει το καθιστικό, την τραπεζαρία, αλλά και την κουζίνα. Στον επάνω όροφο βρίσκονται οι χώροι ύπνου της οικογένειας, με κάθε δωμάτιο να απολαμβάνει θέα και να διαθέτει το δικό του ανεξάρτητο μπάνιο.

«Κάτω από το επίπεδο του ισογείου βρίσκεται ένα επίπεδο που περιλαμβάνει το χώρο στάθμευσης καθώς και ένα δεύτερο χώρο κουζίνας-καθιστικού που λόγω της κλίσης του οικοπέδου είναι υπέργεια και μπορούν να αποτελέσουν ένα ανεξάρτητο διαμέρισμα. Στο υπόγειο βρίσκονται όλες οι βοηθητικές χρήσεις για τη λειτουργία της κατοικίας, ένα φωτεινό γυμναστήριο και δύο ξενώνες», καταλήγουν οι άνθρωποι του αρχιτεκτονικού γραφείου.