Πόσο καλά γνωρίζεις την αρχαιοελληνική μυθολογία;
Ποιος σκότωσε την κυρία που είχε φίδια για μαλλιά; Πήγε ο Ηρακλής στην Αργοναυτική εκστρατεία; Θυμάσαι τίποτα, τέλος πάντων, ή μήπως να απευθυνθούμε σε τουρίστες που ήρθαν για την Ακρόπολη;
- 7 ΣΕΠ 2024
Ο παντοτινός άσσος στο μανίκι της αρχαίας μυθολογίας θα είναι οι κουλ ιστορίες: υπήρχαν Τιτάνες, ας πούμε, που σκότωναν τα παιδιά τους, ο Μίδας από την απληστία του αδυνατούσε να φάει, αφού ό,τι άγγιζε μεταμορφωνόταν σε χρυσό, ενώ ο Δαίδαλος «κάηκε» από το πάθος του για ελευθερία.
Υπήρχαν γυναίκες με φίδια για μαλλιά, υπήρχαν λερναίες ύδρες, μινώταυροι, τσαντισμένοι θεοί, σάτυροι και σφίγγες που προστάτευαν πύλες, θέτοντας αινίγματα. Υπήρχαν πάμπολλες ιστορίες αγάπης, μίσους, εκδίκησης αλλά και λύτρωσης, ιστορίες που μοιάζουν άλλες φορές με γλυκά παραμύθια και άλλες με μικρά διδάγματα για τα πάθη και τις ανασφάλειες του ανθρώπου.
Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, αποτελούν ένα συμβολικό εργαλείο για να καταλάβεις τον κόσμο γύρω σου. Γιατί σχεδόν όλοι οι μύθοι έχουν ως αφετηρία πραγματικά γεγονότα είτε λειτουργίες της φύσης (όπως η σύνδεση του θέρους με τη θεά Δήμητρα και την κάθοδό της στον Άδη κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου), μιας και τα φαινόμενα αυτά ήταν τότε ανεξήγητα και απαιτούσαν απαντήσεις στο ανήσυχο μυαλό των αρχαίων Ελλήνων.
Μάλιστα, όλες αυτές οι ιστορίες και τα θέματα που απαρτίζουν το οικοδόμημα της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας ήταν τότε γνωστά απ’ όλους τους πολίτες, καθώς μεταφέρονταν από στόμα σε στόμα. Αυτή τη στιγμή, περισσότερες πιθανότητες θα δίναμε σε έναν οπαδό της αρχαίας κληρονομιάς από τη μακρινή Κίνα παρά σε κάποιον ντόπιο που όταν ήταν μικρός, κάποιος, κάπου του αφηγήθηκε μερικές από αυτές τις ιστορίες.
Για να δούμε.