Πού θα βρεις τα καλύτερα λαχανικά και φρούτα του φθινοπώρου
Βιολογικές λαϊκές, παραγωγοί, ενημερωμένα μανάβικα και αγορές για να βρεις τα πιο φρέσκα φθινοπωρινά φρούτα και λαχανικά.
- 28 ΣΕΠ 2023
Κάνουμε συχνά λόγο για τη σημασία της εποχικότητας στη διατροφή κι αυτό γιατί έχει πραγματικά νόημα για την καλή μας υγεία, την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και τη βιωσιμότητα του πλανήτη. Με τον όρο «εποχικότητα» στο φαγητό, αναφερόμαστε πολύ απλά στην κατανάλωση των τροφίμων που συγκομίστηκαν πρόσφατα από τους αγρότες. Υιοθετώντας, λοιπόν, μια διατροφή όπου τα φρούτα και τα λαχανικά εναλλάσσονται ανάλογα με την εποχή, κερδίζεις τόσο σε γεύση όσο και σε θρεπτικά συστατικά.
Γιατί είναι σημαντικό; Μελέτες έχουν δείξει ότι όσο πιο φρέσκα είναι τα προϊόντα, τόσο πιο υγιεινή είναι η κατανάλωσή τους. Τα φρούτα και τα λαχανικά που αφήνονται να ωριμάσουν με φυσικό τρόπο και καταναλώνονται αμέσως μετά τη συγκομιδή τους περιέχουν υψηλότερα επίπεδα βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών, σε σχέση με τα προϊόντα που έχουν διανύσει μεγάλες αποστάσεις και πρέπει να παραμείνουν στα ράφια για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Τι τρώμε, λοιπόν, αυτή την περίοδο ακολουθώντας την εποχικότητα; Τον Σεπτέμβριο απολαμβάνεις ακόμα καρπούζι, πεπόνι, ροδάκινα, βερίκοκα, νεκταρίνια και σύκα, ενώ την τιμητική τους έχουν τα σταφύλια. Προτίμησε επίσης ακτινίδια, δαμάσκηνα, κυδώνια, λωτούς, μήλα, αχλάδια και ρόδια. Στα λαχανικά τώρα, έχουμε αγγούρια, κολοκυθάκια, κολοκύθα, μελιτζάνες, τομάτες, πατάτες, πιπεριές, σέλινο, φασολάκια, αντίδια, κρεμμυδάκια φρέσκα, μαρούλι, παντζάρια, ρόκα, σπανάκι, φινόκιο και μπάμιες.
Τον Οκτώβριο, κάνεις χώρο για γκρέιπφρουτ, λεμόνια, πορτοκάλια και μήλα. Επίσης, βρίσκεις μανιτάρια, λαχανάκια Βρυξελλών και μπρόκολο. Σαλάτες, πίτες και σούπες έχουν την τιμητική τους, αφού είναι η εποχή για μαϊντανό, άνηθο, πράσα, φινόκιο, αντίδια και σέσκουλα.
Αν θέλαμε να φτιάξουμε μια λίστα με τις πιο ωφέλιμες φθινοπωρινές τροφές, θα είχε χωρίς δεύτερη σκέψη το σπανάκι (πλούσιο σε σίδηρο και με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, τα λαχανάκια Βρυξελλών χάρη στις φυτικές ίνες, το φυλλικό οξύ, τη βιταμίνη Β6 και C, το μπρόκολο (βιταμίνη C, φυτικές ίνες, μαγνήσιο, ασβέστιο, φώσφορο, φυλλικό οξύ), το ακτινίδιο (βιταμίνη C, φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο και φυτικές ίνες) και το ρόδι που είναι γνωστό για την αντιοξειδωτική του δράση και την προστασία της υγείας της καρδιάς.
Μην ξεχνάς το πορτοκάλι, που είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, Β-καροτίνη, κάλιο και φυλλικό οξύ. Προτίμησε να τρως ολόκληρο το φρούτο και όχι να πίνεις τον χυμό του, για να λαμβάνεις λιγότερα σάκχαρα και περισσότερες φυτικές ίνες. Τέλος, μην υποτιμάς τα μυρωδικά της ελληνικής και μεσογειακής κουζίνας, όπως ο μαϊντανός που προσφέρει μια σειρά από οφέλη στην κουζίνα. Προσοχή: Παν μέτρον άριστον ακόμα και στα υγιεινά φρούτα και λαχανικά.
Για να προμηθευτείς τα πιο φρέσκα προϊόντα της εποχής, προτίμησε τις τοπικές λαϊκές αγορές, το μανάβικο της γειτονιάς σου ή επισκέψου απευθείας τους παραγωγούς. Στις βιολογικές αγορές της πόλης αξίζει να αναζητήσεις τον πάγκο της βιοκαλλιεργήτριας Δήμητρας Τσακίρη, για νόστιμες τομάτες, αγγούρια, μελιτζάνες λευκές, φλάσκες και τσακώνικες, πιπεριές κέρατο, πατάτες, κρεμμύδια και φασολάκια. Βρίσκεις τον πάγκο της κάθε Δευτέρα στην Κηφισιά, Τρίτη στο Ψυχικό, Τετάρτη στην Ηλιούπολη, Πέμπτη και Σάββατο σε Φάληρο και Βούλα αντίστοιχα.
Η Δήμητρα καλλιεργεί 140 στρέμματα γης βιολογικά πιστοποιημένα στο Κυβέρι Αργολίδας, απέναντι από το Ναύπλιο, κοντά στην πηγή του Ανάβαλου, σε πολύ χαμηλό υψόμετρο, παραθαλάσσια και αμφιθεατρικά. Επίσης, διατηρεί μια μικρή τράπεζα σπόρων με δικές της ντομάτες, αγγούρια, κολοκύθες της γιαγιάς και κολοκυθάκια, φασόλια και μπάμια Πυλέας. Αυτό σημαίνει ότι γνωρίζει από που προέρχεται το μητρικό φυτό και φυσικά το αποτέλεσμα είναι πολύ πιο νόστιμο.
Αναζήτησε τις κολοκύθες της γεωπόνου Ειρήνη Κόρκου, τις οποίες και καλλιεργεί στα χωράφια της στον Μαλιακό Κόλπο, λίγο έξω από τη Λαμία. Άκρως φθινοπωρινό λαχανικό, η κολοκύθα ταιριάζει τόσο στη μαγειρική όσο και τη ζαχαροπλαστική. Ψητή στον φούρνο, βελουτέ σούπα, πουρές, σε πίτες και κέικ είναι μόνο μερικές ιδέες για να τη μαγειρέψεις.
Η Ειρήνη καλλιεργεί τρεις διαφορετικές ποικιλίες: Red Kuri, Crown Prince και Spaghetti Squash. Κάθε μία από αυτές έχει τα δικά της διαφορετικά χαρακτηριστικά και προορίζεται για συγκεκριμένες χρήσεις. Στην Αθήνα, τις βρίσκεις σε ενημερωμένα μανάβικα, όπως στο Μποστάνι (Ιφικράτους 2, Παγκράτι), Όλα τα χει ο μπαξές (Αθ. Διάκου 13, Πεύκη) και Veggie story (Αθ. Διάκου 44, Κηφισιά).
Μία κοινότητα παραγωγών και καταναλωτών έχουν δημιουργήσει το Ευρωπαϊκό Χωριό και το Impact Ηub Athens, με στόχο την αλληλεπίδραση καλλιεργητών που σέβονται το περιβάλλον και τη γη και ανθρώπων, που αναζητούν ποιοτικά, γευστικά προϊόντα, τα οποία παράγονται με ηθικές και βιώσιμες διαδικασίες. Το Μποστάνι συνεχίζει να έχει παρουσία κάθε Τετάρτη απόγευμα στον κεντρικό χώρο της στεγασμένης Δημοτικής Αγοράς της Κυψέλης (Φωκίωνος Νέγρη 42), συγκεντρώνοντας παραγωγούς βιολογικών και φυσικής καλλιέργειας προϊόντων.
Μπορείς να συνδυάσεις τα ψώνια της εβδομάδας με μία κοντινή απόδραση στον Μαραθώνα. Εκεί, βρίσκεις το Οικολογικό Αγρόκτημα Διαμάντι (Λ. Μαραθώνος 210), το οποίο λειτουργεί από το 1985 και κάθε Σαββατοκύριακο ανοίγει το κιόσκι του για να διαθέσει τα βιολογικά πιστοποιημένα προϊόντα του. Ανάλογα με την εποχή αλλά και το μέγεθος της παραγωγής, βρίσκεις λαχανικά, μυρωδικά και βότανα, όλα δικής τους παραγωγής.