Grzegorz Wajda/SOPA Images/LightRocket via Getty Images/Ideal Image
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Πώς ο Άρης Λεμεσού έγινε η Λέστερ της Κύπρου

Μέσα σε δύο χρόνια ο Άρης Λεμεσού έγινε από φτωχός συγγενής στο κυπριακό ποδόσφαιρο πρωταθλητής που ρίχνει εξάρες στην Ευρώπη.

Η 4η θέση της σεζόν 1976-77 ήταν η καλύτερη στην ιστορία του Άρη Λεμεσού έως και πρόπερσι. O κυπριακός σύλλογος με έτος ίδρυσης το 1932 ήταν διαχρονικά μικρομεσαίος, παρά τις 53 συμμετοχές στη μεγάλη κατηγορία. Τις δεκαετίες του 2010 και 2020 ωστόσο είχε υποβιβαστεί σε «μικρός». Η τριετής παραμονή του (2018-2021) ήταν η μακροβιότερη αδιάλειπτη στην ιστορία του στη Β’ κατηγορία, στην οποία πέρασε τις 11 από τις 22 σεζόν που προηγήθηκαν της τελευταίας επιστροφής του στα σαλόνια (2021). Για τίτλο ούτε λόγος. Κι όμως, αυτή η ομάδα που δεν είχε ούτε μία παρουσία στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις σε σχεδόν 90 χρόνια ιστορίας, έγινε σε μια διετία κυρίαρχη στο κυπριακό ποδόσφαιρο.

Τη σεζόν 2021-22 ο Άρης κατέλαβε, ως νεοφώτιστος, την 4η θέση και πέρσι πέτυχε το αδιανόητο. Κατέκτησε το πρωτάθλημα, παρότι μπήκε με -6 από τον ΑΠΟΕΛ στα πλέι-οφ τίτλου. Μάλιστα η διαφορά ήταν στο +9 πριν από την τελευταία αγωνιστική, οπότε και εντελώς αδιάφορος ων, ηττήθηκε με 4-3 από τον ΑΠΟΕΛ.

Φυσικά η πορεία αυτή δεν ήταν ουρανοκατέβατη. Η εκτόξευση συνέπεσε με την εξαγορά του συλλόγου από ένα επενδυτικό σχήμα Ρώσων και Λευκορώσων επενδυτών. Αποτέλεσμα αυτού είναι να διαθέτει ο Άρης το δεύτερο μεγαλύτερο μπάτζετ στην Κύπρο, μετά από (όχι τον ΑΠΟΕΛ ή την Ομόνοια αλλά) την Πάφο, η οποία επίσης ανήκει σε Ρώσους, συγκεκριμένα τους δισεκατομμυριούχους Sergey Lomakin και Roman Dubov. Σύμφωνα με το έγκυρο transfermarkt, η χρηματιστηριακή αξία του ρόστερ της Πάφου είναι 27,45 εκατ. ευρώ, του Άρη 17,95 εκατ. ευρώ και ακολουθούν Ομόνοια, ΑΕΚ, Απόλλωνας, ΑΠΟΕΛ και Ανόρθωση.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, παίκτες όπως ο φορ Aleksandr Kokorin, που έχει 48 συμμετοχές στην Εθνική Ρωσίας και έχει αγωνιστεί μεταξύ άλλων σε Ζενίτ, Φιορεντίνα και ο στόπερ Franz Brorsson, πρώην βασικό στέλεχος της Μάλμε, θα έμοιαζε παλαιότερα με ψέμα ότι παίζουν στο κυπριακό πρωτάθλημα. Ο επικεφαλής αυτού του επενδυτικού σχήματος, ο Λευκορώσος Vladimir Fedorov, παρομοίασε την ομάδα του με τη Λέστερ στα επινίκια για την κατάκτηση του τίτλου και δεν μπορεί κανείς να τον αδικήσει.

Ο Άρης ανέβηκε στην Α’ κατηγορία, έχοντας στο τιμόνι τον γηγενή Λιάσο Λουκά, ο οποίος απολύθηκε αιφνιδίως το Φεβρουάριο του 2022, παρότι η ομάδα τα πήγαινε καλά στο πρωτάθλημα. Είχε εξασφαλίσει την παρουσία της στα πλέι-οφ για την ανάδειξη του πρωταθλητή και φλέρταρε με ευρωπαϊκό εισιτήριο για πρώτη φορά στην ιστορία της. Προξένησε τότε εντύπωση όχι μόνο το timing αλλά και το όνομα / ηλικία του διαδόχου του. Ήταν ο μόλις 34 Μαΐων Aleksey Shpilevski, συμπατριώτης του Fedorov. Ο Shpilevski είχε σταματήσει το ποδόσφαιρο μόλις στα 21 του εξαιτίας σοβαρού τραυματισμού και ένα χρόνο αργότερα ανέλαβε τους Νέους της Στουτγάρδης. Ακολούθησε η ομάδα Νέων της Λειψίας και αργότερα η λευκορώσικη Ντιναμό Μπρεστ.

Το 2018 είχε αναλάβει την Καϊράτ Αλμάτι του Καζακστάν, όπου έμεινε τρία χρόνια και πανηγύρισε το πρωτάθλημα του 2020. Ως εδώ μια χαρά. Ωστόσο στον τελευταίο – έως τότε – σταθμό της καριέρας του άντεξε μόνο οχτώ παιχνίδια, στον πάγκο της γερμανικής Άουε. Τα κυπριακά Μ.Μ.Ε. έψαχναν τότε απαντήσεις για την περίεργη αντικατάσταση, δεν γνώριζαν όμως ότι ο Shpilevski είχε ήδη στην πατρίδα του το παρατσούκλι «Λευκορώσος Νάγκελσμαν». Στην Κύπρο το υπερασπίστηκε όσο πουθενά αλλού, όχι μόνο χάρη στην εκπληκτική πορεία πρωταθλητισμού, αλλά και στο φοβερό φετινό ευρωπαϊκό ταξίδι.

Στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ ο Άρης διασταυρώθηκε με τους συμπατριώτες του Shpilevski, την ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ και τη διέλυσε με συνολικό σκορ 11-5 (6-2, 5-3)! Ακολούθησαν τα παιχνίδια με την πρωταθλήτρια Πολωνίας Ρακόβ, όπου υπέστη δύο ήττες (0-1, 1-2) χωρίς να είναι υποδεέστερος. Μάλιστα στη ρεβάνς της Λεμεσού οι τελικές στο πρώτο ημίχρονο ήταν 9-0 και συνολικά 16-4. Στα πλέι-οφ του Γιουρόπα Λιγκ η κυπριακή ομάδα έκανε reload και διέλυσε την πρωταθλήτρια Σλοβακίας Σλόβαν Μπρατισλάβας με 6-2 στη ρεβάνς, για να πάρει το εισιτήριο για τους ομίλους.

Στην πρεμιέρα των ομίλων ηττήθηκε φυσιολογικά στην Πράγα από τη Σπάρτα με 3-2, ενώ στο πρωτάθλημα προπορεύεται ύστερα από τέσσερις αγωνιστικές, με απολογισμό 3-1-0. Εκεί που οι δύο μεγάλες ομάδες της Λεμεσού, Απόλλωνας και ΑΕΛ έριζαν για την πρωτοκαθεδρία στην πόλη, πλέον βλέπουν την πλάτη ενός πάλαι ποτέ φτωχού συγγενή, που απέκτησε αίφνης status διεκδικητή τίτλων, λόγω και της μεγάλης ρωσικής παροικίας στη Λεμεσό. Η οποία στη Ρωσία είναι γνωστή και ως Λεμεσογκράντ, λόγω των 40.000 Ρώσων που ζουν εκεί.

Ή μάλλον ζούσαν, διότι κάποιοι έφυγαν για να γλιτώσουν την κατάσχεση των περιουσιών τους, μετά την έναρξη του ρωσο-ουκρανικού πολέμου. Ένας από τους πιο επιφανείς αυτής της παροικίας είναι ο CEO του Άρη, Svyatoslav Podorozhnyy, ο οποίος έχει αναλάβει να τρέξει το project εκτελεστικά.

Και είναι ένα πολυεπίπεδο project, καθώς ο Άρης δημιούργησε σε χρόνο-ρεκόρ γυναικεία ομάδα και εκσυγχρόνισε τις υποδομές στην Ακαδημία του, προσβλέποντας ένα υποδειγματικό μοντέλο λειτουργίας στο φυτώριο του. Επιπλέον ο σύλλογος θα έχει έντονη παρουσία στην κοινωνική ζωή της Κύπρου με το Aris Foundation. Είναι ένα ίδρυμα που μεταξύ άλλων θα παρέχει στήριξη και βοήθεια σε παιδιά καρκινοπαθών, σε άστεγους και σε νεαρούς αθλητές που προέρχονται από ασθενή κοινωνική στρώματα.

Επειδή το στοίχημα είναι σοβαρή υπόθεση, για ψαγμένα προγνωστικά στοιχήματος, στατιστικά, αναλύσεις αγώνων μπείτε στο www.matchmoney.com.gr.