© Alamy/Visualhellas.gr
ΚΑΡΙΕΡΑ

5 κανόνες που ακολουθούν οι πολύ επιτυχημένοι άνθρωποι

Τι έκαναν οι Elon Musk, Steve Jobs και Warren Buffett που δεν κάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι εκεί έξω; Ποια είναι τα μυστικά τους;

Δε διαθέτουν όλοι οι άνθρωποι τα ίδια χρήματα, τις ίδιες ικανότητες ή ακόμα και τις ίδιες ευκαιρίες. Αυτές οι τελευταίες εμφανίζονται πολύ πιο εύκολα όταν προέρχεσαι από μία οικογένεια η οποία έχει φροντίσει να σου δώσει τα απαραίτητα -ή και πολύ πάνω από τα απαραίτητα- εφόδια. Εκείνο, όμως, που είναι ίδιο για όλους είναι ο χρόνος της καθημερινότητας: η μέρα έχει 24 ώρες για όλους ανεξαιρέτως τους ανθρώπους.

Έτσι, πολλές φορές μας δίνεται η εντύπωση ότι οι πολύ επιτυχημένοι άνθρωποι εκεί έξω διαθέτουν περισσότερες ώρες μες στη μέρα από όσες εμείς. Όπως καταλαβαίνεις δεν ισχύει, είναι απλά μία ψευδαίσθηση.

Τι ισχύει, λοιπόν, και πώς ακριβώς καταφέρνουν να εκμεταλλεύονται στο έπακρο τον χρόνο και τις ευκαιρίες που τους παρουσιάζονται;

Ακολουθούν κατά γράμμα τις to-do λίστες

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: έρευνες έχουν δείξει ότι το 41% από τις λίστες με υποχρεώσεις δεν ολοκληρώνονται ποτέ. Μιλάμε, δηλαδή, για σχεδόν τις μισές λίστες στον πλανήτη. Καθημερινά, εκατομμύρια άνθρωποι δεν καταφέρνουν να μείνουν πιστοί στο πλάνο τους.

Μάλιστα, αν ρωτήσεις τους περισσότερους από αυτούς θα σου πουν ότι δεν πρόλαβαν επειδή είχαν πάρα πολλή δουλειά – πράγμα το οποίο μπορεί και να ισχύει. Όπως, βέβαια, ισχύει ότι οι περισσότεροι από αυτούς χάνουν άπειρο χρόνο κάνοντας αποτυχημένο multitasking. 

Ξέρεις όμως τι κάνουν οι πολύ επιτυχημένοι άνθρωποι; Δεν είναι απλά πολύ απασχολημένοι, είναι και τρομερά συγκεντρωμένοι σε αυτό που κάνουν. Δε βάζουν στόχο απλά να τελειώσουν ένα report μέσα στη μέρα. Ορίζουν ότι πρέπει να έχει τελειώσει μέχρι τις 11 και 30 το πρωί. Και στη συνέχεια καταπιάνονται με κάποιο άλλο task, όπως το να στείλουν τα emails της ημέρας, το οποίο θα πρέπει να τελειώσει μέχρι τη 1 το μεσημέρι.

Ακολουθούν την to-do λίστα τους όλη μέρα και κάθε μέρα.

Στέκονται στα λεπτά και όχι στις ώρες

Τι είναι μερικά δευτερόλεπτα μπροστά στην αιωνιότητα; Σχεδόν τίποτα. Είναι όμως ο χρόνος που χρειάστηκε ο Usain Bolt για να σπάσει όλα τα κοντέρ και, αντίστοιχα, ο χρόνος που έκανε να φύγει ένα email του Elon Musk το οποίο άλλαξε την ιστορία της Space X.

Δεν είναι κάτι απλό, αλλά οι πολύ επιτυχημένοι άνθρωποι μπορούν και μεταμορφώνουν τις στιγμές σε ευκαιρία. Δεν είναι ότι απλά βάζουν προτεραιότητες ακολουθώντας πιστά ένα πρόγραμμα. Είναι ότι εκμεταλλεύονται και το παραμικρό λεπτό (υπέρ τους) μέσα στη μέρα.

Γνωρίζουν ότι δεν ανακάλυψαν τον τροχό

«Αν είδα πιο μακριά από άλλους, ήταν επειδή στάθηκα στους ώμους γιγάντων» είχε πει κάποτε ο Νεύτωνας αναφερόμενος στη δική του δημιουργική διαδικασία. Από τότε έχουν περάσει αρκετοί αιώνες και δεν είναι πάντα χρήσιμο να κυνηγάμε την αυθεντικότητα με κάθε κόστος.

Είναι πολύ πιο απλό και αποδοτικό να ρωτάς τον εαυτό σου δύο πράγματα πριν ξεκινήσεις ένα project: Ποιος το έκανε πριν από σένα και πώς μπορείς να βελτιώσεις όσα έχουν ήδη γίνει. Στη συνέχεια χρειάζεται αναλυτική έρευνα, διάθεση για συνεργασία και η ικανότητα του να μπορείς να προσαρμόσεις τα όσα κάνεις στους στόχους που έχουν τεθεί.

Τουλάχιστον, αυτό κάνουν οι πολύ επιτυχημένοι άνθρωποι, έχοντας πάντα στο μυαλό τους ότι σχεδόν ποτέ δε χρειάζεται να ανακαλύψουν εκ νέου τον τροχό.

Λένε πολύ συχνά όχι

Ακούγεται οξύμωρο, έτσι δεν είναι; Πώς είναι δυνατόν οι άνθρωποι που θεωρούνται κορυφή στον τομέα τους να έχουν τόσο αρνητική διάθεση; Και μάλιστα αυτό τους βγαίνει σε καλό; Ο Warren Buffett πάντως πιστεύει ότι η δική του επιτυχία έχει βασιστεί στη λέξη «όχι».

Ενώ, λοιπόν, κάποιοι λένε «ναι» στις ευκαιρίες που τους παρουσιάζονται, οι πολύ επιτυχημένοι άνθρωποι είναι τρομερά επιλεκτικοί για να δώσουν ένα ΟΚ. Ας δούμε ένα πιο συγκεκριμένο παράδειγμα έτσι ώστε να κατανοήσουμε τι συμβαίνει ακριβώς, αφού ο Steve Jobs το είχε εξηγήσει με τον πιο απλό τρόπο.

Τι είχε πει ο ιθύνων νους της Apple; «Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι το να πεις “ναι” έχει να κάνει με το γεγονός ότι βλέπεις θετικά το project με το οποίο καταπιάνεσαι. Η αλήθεια πίσω από αυτό όμως, έχει να κάνει με το γεγονός ότι έχεις πει “όχι” σε δεκάδες άλλες καλές ιδέες για να καταλήξεις σε αυτήν».

Ο κανόνας 80/20

Ο Ιταλός οικονομολόγος Vilfredo Pareto (1848-1923) εξέφρασε τη συγκεκριμένη αρχή παρατηρώντας ότι το 80% της γης στην πατρίδα του ανήκε στο 20% του πληθυσμού. Κάτι αντίστοιχο, λοιπόν, συμβαίνει και στις περισσότερες δουλειές.

Είναι εμπειρικά αποδεδειγμένο ότι το 20% των inputs (καταχωρήσεων) αποδίδουν το 80% των outputs (αποτελεσμάτων). Ή για να το πούμε πιο απλά: το 20% των προϊόντων είναι εκείνο το οποίο θα φέρει και το 80% των εσόδων.

Αυτός ο κανόνας φαίνεται να ακολουθείται σχεδόν ενστικτωδώς από τους πολύ επιτυχημένους ανθρώπους. Γνωρίζουν, χωρίς καν να προσπαθούν, το πού ακριβώς χρειάζεται να ρίξουν τις δυνάμεις έτσι ώστε να έχουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Δε χάνουν τον χρόνο τους και έτσι δε χάνουν χρήμα.