Τα μαγαζιά που θα σε μάθουν να παίζεις επιτραπέζια
Διαλύουμε πρώτα κάποιες τυπικές παρεξηγήσεις για τα επιτραπέζια και έπειτα σκανάρουμε την Αθήνα για τα μαγαζιά που ειδικεύονται σε αυτά.
- 27 ΣΕΠ 2023
«Ναι πώς, ξέρω από επιτραπέζια, έχω παίξει Monopoly». Δεν υπάρχει πιο λάθος απάντηση να διαλέξεις, όταν βρίσκεσαι ενώπιον ενός παίκτη επιτραπέζιων την ώρα που επιχειρεί να σου δείξει μερικές από τις ομορφιές του παρεξηγημένου αυτού κόσμου. Διότι, σε μεγάλο βαθμό, η Monopoly ευθύνεται για την παρανόηση: το επιτραπέζιο που κυκλοφόρησαν οι αδελφοί Πάρκερ από την Αγγλία περίπου έναν αιώνα πριν από σήμερα και με κάποιον τρόπο κατέκτησε τις βιβλιοθήκες όλου του κόσμου, όπως και της Ελλάδας, είναι –στην καλύτερη– μέτριο.
Για όσους θυμούνται τη διαδικασία μπροστά στον χάρτη που πουλάς και αγοράζεις, δεν υπάρχει καν περιθώριο επιλογών. Παρά την ψευδαίσθηση που σου δημιουργεί, τα πάντα καθορίζονται από τη ζαριά που θα ρίξεις και τα νταμάκια που θα προσγειωθείς, μέχρι να απομείνει ο νικητής. Βέβαια, το πρόβλημα δεν είναι ότι αποτελεί ένα παιχνίδι χαμηλών απαιτήσεων, χωρίς στρατηγική ή κριτική σκέψη.
Το θέμα είναι ότι υπάρχουν εκατοντάδες επιτραπέζια εκεί έξω σε αυτήν ακριβώς την κατηγορία, που έχουν καλύτερο design, καλύτερο θέμα (τα πάντα είναι καλύτερα από το concept «ποιος είναι ο ισχυρότερος καπιταλιστής»), αλλά παραμένουν στην αφάνεια, επειδή εκείνο το παιχνίδι «μονοπώλησε» το ενδιαφέρον.
Αφού έκανα το απαραίτητο λογοπαίγνιο και κατέθεσα ένα «δριμύ κατηγορώ» που κανείς δε ζήτησε, κάνουμε μια βόλτα στις περιοχές και τις γειτονιές της Αθήνας για τα μαγαζιά που χρόνια τώρα ειδικεύονται στα επιτραπέζια παιχνίδια. Η λογική είναι απλή: δε γίνεται να αντιπαθείς τα επιτραπέζια, απλά δεν έχεις βρει εκείνο που σου ταιριάζει.
Toy Stories στο Περιστέρι
Είχε ξεκινήσει σε διαφορετική τοποθεσία, με διαφορετικούς ιδιοκτήτες, αλλά εδώ και 20 χρόνια παραμένει το φοιτητικό στέκι στο κέντρο του Περιστερίου που έδειξε στον κόσμο των Δυτικών ότι υπάρχουν επιτραπέζια για κάθε γούστο. Αυξάνει σταθερά τη συλλογή του με νέους τίτλους, αν και κάθε εποχή θα έχει νομοτελειακά το σουξέ της, όπως θα επιβεβαιώσουν οι παλιοί πελάτες, αναφέροντας κόσμο να σπεύδει στο μαγαζί για να προλάβει π.χ ένα τεμάχιο Crokinole (παιχνίδι δεξιότητας με δισκία). Μάλιστα, λόγω παλαιότητας στο άθλημα, το Toy Stories διαθέτει και επιτραπέζια που έχουν εξαντληθεί.
Στεγάζεται σε έναν όμορφο χώρο με εσωτερική αυλή και πατάρι. Καλύτερα να αποφύγεις τις ώρες αιχμής, ειδικά άμα παίζεις επιτραπέζια στρατηγικής.
Acapus Cafe στο Παγκράτι
Το παλαιότερο ορίτζιναλ μαγαζί-playroom με επιτραπέζια στην Αθήνα βρίσκεται πίσω από τη Φιλολάου στο Παγκράτι, με έτος ίδρυσης το 1994.
Είναι ένας θεατράλε χώρος συνολικής έκτασης 380 τ.μ., με έμπνευση τα χιονισμένα κάστρα του Game of Thrones και τα σκοτεινά τέρατα του Tolkien – στη σάλα του ισογείου, υπάρχουν μεγάλες ξύλινες τραπεζαρίες και custom καρέκλες που προκαλούν να βουτήξεις στον επόμενο τίτλο της κατηγορίας fantasy, όπως είναι το Fallout και το επικό Bloodborne, ενώ στον επάνω όροφο υπάρχει το playroom με τραπέζι πινγκ-πονγκ, μπιλιάρδο κ.ά.
Στα ράφια του Acapus Cafe υπάρχουν πάνω από 500 τίτλοι, και μάλιστα τους δανείζεσαι χωρίς επιπλέον χρέωση.
Playce στην Πανόρμου
Δύο λεπτά από το μετρό της Πανόρμου, το Playce είναι ανάμεσα στα μαγαζιά που μύησαν το αθηναϊκό κοινό στο επιτραπέζιο, ενώ πλέον υπάρχει και ένα δεύτερο –μικρότερο στη συλλογή τίτλων– παράρτημα στο Αιγάλεω.
Αγαπημένο στέκι φοιτητών, με πάνω από 1000 επιτραπέζια στα ράφια (!) και έναν τόσο πολύχρωμο και feelgood χώρο που είναι αδύνατο να μη σου ανοίξει την όρεξη για ένα «φασαριόζικο» party game οπως το Bamboleo (παιχνίδι ισορροπίας) και το Ultimate Werewolf που αποτελεί μεταφορά του «Μια νύχτα στο Παλέρμο».
Καλό είναι να αποφύγεις τις ώρες αιχμής, γιατί ίσως χρειαστεί να περιμένεις μέχρι να βρεις άδειο τραπέζι.
Το Κελί στον Νέο Κόσμο
Το στέκι αυτό ξεκίνησε από την Ελληνική Κοινότητα Επιτραπεζίων Παιχνιδιών, σαν αυθόρμητη κίνηση μεταξύ των μελών που έψαχναν χώρο να παίζουν με τις ώρες επιτραπέζια. Κάπως έτσι, οδηγήθηκαν στην οδό Κλαδά 20 στον Νέο Κόσμο το 2014 και από τότε κάθε Σάββατο απόγευμα ανοίγουν φιλόξενα τις πόρτες στο κοινό. Είναι ένας αυτοδιαχειριζόμενος χώρος, κάτι σαν συνεργατική λέσχη επιτραπέζιων παιχνιδιών, χωρίς να σκοπεύει στο κέρδος αλλά στην επικοινωνία και την καλή παρέα πάνω σε ένα τραπέζι γεμάτο πιόνια και φιγούρες.
Οι ίδιοι οι θαμώνες αναλαμβάνουν χρέη game master, όποτε χρειαστεί, ενώ ανά περιόδους προσφέρονται σεμινάρια και διοργανώνονται τουρνουά. Το συνθηματικό είναι «Παίξε ελεύθερα».
Πανδοχείο Του Δρακοφοίνικα στον Νέο Κόσμο
Ακόμη ένα στέκι για επιτραπέζια στον Νέο Κόσμο, και μάλιστα από τα πιο παλιά και cult του είδους. Σε αυτό το Πανδοχείο, υπάρχουν λίγα τραπέζια, οπότε τις μέρες και ώρες αιχμής γίνονται περιζήτητα. Υπάρχουν εκατοντάδες τίτλοι στα ράδια, από τους πιο εμπορικούς μέχρι ψαγμένους που μόνο ένα μαγαζί με αυτό το όνομα θα δικαιούταν να φέρει, ενώ συχνά διοργανώνονται τουρνουά.
Κάισσα Περιστερίου
Πρόκειται για την εταιρεία που μεταφράζει τους ευπώλητους τίτλους στα ελληνικά (και την ευχαριστούμε για αυτό) αλλά και για ένα σημείο αναφοράς όταν έρχεται η συζήτηση στα μαγαζιά με επιτραπέζια που έχουμε αγαπήσει. Λόγω εξειδίκευσης, οι παιχνιδογνώστες της Κάισσα είναι από τους καλύτερους εκεί έξω, με υπομονή και πάντα έναν άσσο στο μανίκι που θα σε εκπλήξει.
Στεκόμαστε στο παράρτημα του Περιστερίου, διότι είναι από εκείνα που προσφέρουν τραπέζια για να δοκιμάσεις τίτλους επί τόπου, αλλά και επειδή διοργανώνονται εκεί τουρνουά (π.χ. σε Κατάν, Wizzard κ.ά.) όπως και DnD βραδιές για νέα άτομα στον χώρο.