iStock
ΓΕΥΣΗ

6 μαγαζιά για να φας το σουβλάκι αλλιώς

Καλαμάκι μαύρου χοίρου, λεπτοκομμένο κρέας προβατίνας, κοντοσούβλι αλλά και γύρος μανιταριών. Το σουβλάκι τρώγεται και πέρα των κλασικών επιλογών.

Καλαμάκι ή γύρος; Ή μήπως μπιφτέκι; Για κάποιους δεν τίθεται ερώτημα με τι προτιμούν το σουβλάκι τους. Για άλλους, παίζει ρόλο το μέρος. Υπάρχουν ας πούμε οι κλασικοί, όπως ο Λευτέρης ο Πολίτης που ξέρεις πώς το μπιφτέκι είναι μονόδρομος. Ή ο Αχιλλέας με τον χειροποίητο γύρο του που εύχεσαι κάθε φορά να φτάσεις νωρίς για να προλάβεις.

Μερικές φορές όμως θέλεις κάτι διαφορετικό, μια αλλαγή. Ακόμη και στο σουβλάκι. Εδώ μπαίνουν οι παρακάτω διευθύνσεις με επιλογές όπως κοντοσούβλι, προβατίνα, ακόμα και γύρο μανιταριών.

Στη Βοσκοπούλα για τυλιχτό με κοντοσούβλι

Σε μία ήσυχη γειτονιά της Λαμπρινής, η Βοσκοπούλα κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα από το 1980. Η ταβέρνα παραμένει μια οικογενειακή επιχείρηση, έχοντας περάσει πλέον στη νέα γενιά, και εμμένει στις αυθεντικές ελληνικές γεύσεις. Τα κρέατα ψήνονται με μαεστρία στα κάρβουνα και στη σούβλα και η επιλογή των υλικών γίνεται με προσοχή στην ποιότητα.

Στον κατάλογό της συγκεντρώνει όλες τις επιλογές για κρεατοφάγους, από παϊδάκια και κοκορέτσι μέχρι χωριάτικο λουκάνικο σε μερίδες. Δε λείπουν όμως και τα τυλιχτά. Θα βρεις τις κλασικές επιλογές αλλά αν αναζητάς κάτι πραγματικά σπέσιαλ, το τυλιχτό με κοντοσούβλι είναι λόγος για να φτάσεις μέχρι εκεί.

ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΑ

Στον Πρίγκιπα για καλαμάκι μαύρου χοίρου και βουβαλίσιο μπιφτέκι

Αν έχεις όρεξη για ποικιλία, τότε βρίσκεσαι στο σωστό μέρος. Στον Πρίγκιπα, αναζητούν κρέατα από κάθε μεριά της Ελλάδας, προκειμένου να προσφέρουν το καλύτερο δυνατό.

Για παράδειγμα, το λουκάνικο Τζουμαγιάς έρχεται από τις Σέρρες, ο μαύρος χοίρος που χρησιμοποιείται για τα καλαμάκια από την Τριχωνίδα, η προβατίνα από την Ελασσόνα και ο βουβαλίσιος κιμάς από την Κερκίνη. Όλα τα παραπάνω μπαίνουν σε αφράτες πίτες για τυλιχτά που ξεφεύγουν από τις συνηθισμένες επιλογές.

ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ

Στο Hoocut για σουβλάκι με προβατίνα

Λεπτοκομμένα κομμάτια προβατίνας που ψήνονται τη στιγμή της παραγγελίας, μπαίνουν σε χειροποίητη πίτα, γίνονται σκεπαστή ή σερβίρονται σε μερίδα. Αν επιλέξεις σουβλάκι, ζήτα το λίγο έξτρα πικάντικο – του πάει πολύ με τον συνδυασμό ντομάτα – τζατζίκι – κρεμμύδι.

HOOCUT
  • Πλατεία Αγίας Ειρήνης 9

Στον Έντυ για πίτα με σουτζούκι και παστουρμά

Διάσημο σε όλη τη Νίκαια και όχι μόνο, το σουβλατζίδικο του «Έντυ» κρατάει τα σκήπτρα της παλαιότητας. Λειτουργεί από το 1946 με τις ίδιες συνταγές – παρακαταθήκη του πρώτου Αρμένη ιδιοκτήτη του. Το μαγαζί είναι διάσημο για το μπιφτέκι του που φτιάχνεται από 100% μοσχαρίσιο κιμά αλλά και για τις πιο ιδιαίτερες προτάσεις του: Πίτα ψημένη στα κάρβουνα, αλάδωτη, με σουτζούκι πολίτικο (έχεις την επιλογή να βάλεις και φέτα) ή με παστουρμά.

Στον Καλύβα για κοκορέτσι σε πίτα

Όλα ταιριάζουν μέσα σε μία πίτα. Στον Καλύβα, εκτός από τις προτάσεις σε σούβλα και τα πιο ιδιαίτερα πιάτα, όπως το φρυγαδέλι ή τα αρνίσια νεφράκια, φτιάχνουν σουβλάκι με κοκορέτσι, για πληθωρικούς τύπους.

ΚΑΛΥΒΑΣ

Στο Cookoomela για σουβλάκι με γύρο μανιταριών

Με κύριο υλικό το μανιτάρι, η κουζίνα του Cookoomela στηρίζεται στη vegan μεσογειακή διατροφή. Χρησιμοποιούν υλικά από μικρούς παραγωγούς και αναζητούν προμηθευτές που ενστερνίζονται τις οικολογικές πρακτικές και τον σεβασμό στη φύση. Στον κατάλογο βρίσκεις μια ποικιλία σε vegan σουβλάκι, με γύρο μανιταριών, φρέσκα λαχανικά, χειροποίητες σάλτσες και πατάτες τηγανητές κομμένες στο χέρι.