Photo by Steve Starr/CORBIS/Corbis via Getty Images/Ideal Image
ΣΙΝΕΜΑ

8 σκηνοθέτες που ζήτησαν συγγνώμη για τις ταινίες τους

Από τον Steven Spielberg μέχρι τον Michael Bay, αυτοί είναι σκηνοθέτες που ζήτησαν συγγνώμη για τις ταινίες τους παρά τα εκατομμύρια που έφεραν στα ταμεία.

Δεν είναι πολλές οι φορές που θα χρειαστεί να ζητήσεις συγγνώμη στη ζωή σου για πρότζεκτ τα οποία έχουν κοστίσει εκατομμύρια. Τέτοιες είναι οι ταινίες της παρακάτω λίστας.

Η μεγάλη πλειοψηφία από τις ταινίες που θα βρεις στη λίστα πέτυχαν τεράστια νούμερα στο box office, όμως αυτό δεν ήταν αρκετό για να θεωρηθούν επιτυχημένες. Σε βαθμό που οι σκηνοθέτες τους ένιωσαν την ανάγκη να ζητήσουν συγγνώμη για τις αποφάσεις τους.

Ο Joel Schumacher για το Batman & Robin (1997)

Όταν ο Val Kilmer αποφάσισε να μην επιστρέψει ως Batman, ο Joel Schumacher που είχε ήδη κριθεί πολύ αυστηρά ως αντικαταστάτης του Tim Burton, προσέλαβε τον ανερχόμενο, τότε, σταρ του ER, τον George Clooney, και του φόρεσε μία στολή Batman με θηλές. Τα υπόλοιπα τα έγραψε η ιστορία.

«Ζούμε σε έναν τόσο εκλεπτυσμένο κόσμο, όπου δύο κομμάτια καουτσούκ σε μέγεθος γόμας σε μολύβι μπορεί να είναι ένα πρόβλημα», είπε ο Schumacher κάποτε στο Vice. «Θα είναι στην ταφόπλακά μου, το ξέρω». Μιλώντας με ειλικρίνεια για την έντονη αντίδραση που δέχθηκε το Batman & Robin είχε προσθέσει: «Θέλω να ζητήσω συγγνώμη από κάθε φαν που απογοητεύτηκε γιατί νομίζω ότι το οφείλω αυτό».

Για κάποιους βέβαια, το Batman & Robin είναι η καλύτερη ταινία Batman όλων των εποχών.

Ο Sam Raimi για το Spider-Man 3 (2007)

«Τα θαλάσσωσα με τον τρίτο Spider-Man», έχει παραδεχτεί ο Sam Raimi. «Με μισούσαν επί χρόνια. Ακόμα με μισούν γι’ αυτό […] Είναι μια ταινία που απλά δεν λειτούργησε πολύ καλά. Προσπάθησα να την κάνω να λειτουργήσει, αλλά δεν πίστευα πραγματικά σε όλους τους χαρακτήρες και έτσι δεν μπόρεσα να το κρύψω από τους ανθρώπους που αγαπούσαν τον Spider-Man».

Ο Raimi σίγουρα δεν πίστευε στην εμπλοκή του Venom στην ταινία, την οποία επέβαλε η Sony λόγω των πολλών φαν του χαρακτήρα από τα κόμικ, με σκοπό την πώληση merchandise. Ο δημιουργός είχε ήδη συμφωνήσει για το Spider-Man 4 και είχε μάλιστα προχωρήσει στην προ-παραγωγή του, όμως όταν το στούντιο έδειξε ξανά τη διάθεση εμπλοκής στη δημιουργική του διαδικασία αποφάσισε να αποχωρήσει.

Ο Michael Bay για το Αρμαγεδδών (1998)

Michael Bay Ο Michael Bay στην πρεμιέρα του Ambulance (Photo by Willy Sanjuan/Invision/AP) / Photo by Willy Sanjuan/Invision/AP
Ο Michael Bay στην πρεμιέρα του Ambulance (Photo by Willy Sanjuan/Invision/AP)

Ο Michael Bay θα είναι διπλός στη λίστα γιατί ως φαίνεται νιώθει την ανάγκη να ζητάει πιο συχνά συγγνώμη για τις ταινίες του σε σχέση με άλλους συναδέλφους του.

«Θα ζητήσω συγγνώμη για το Armageddon», έχει πει ο Bay, κατηγορώντας τους αδικαιολόγητους περιορισμούς χρόνου που έθεσε η Touchstone Pictures για την ταινία. «Έπρεπε να κάνουμε ολόκληρη την ταινία σε 16 εβδομάδες, ήταν ένα τεράστιο εγχείρημα. Αυτό δεν ήταν δίκαιο για την ταινία. Θα ξαναέκανα ολόκληρη την τρίτη πράξη αν μπορούσα, αλλά το στούντιο κυριολεκτικά μας πήρε την ταινία. Ήταν τρομερό».

Η ταινία βέβαια έσκισε με 550 εκατομμύρια δολάρια στο παγκόσμιο box office, οπότε μικρό το κακό.

Ο Michael Bay για το Transformers: Revenge of the Fallen (2009)

«Στη δεύτερη ταινία καήκαμε», έχει πει ο Bay για το Revenge of the Fallen. «Έπρεπε να συμφωνήσουμε σε μια ιστορία μέσα σε τρεις εβδομάδες, και μετά ξέραμε ότι [οι σεναριογράφοι] θα έκαναν απεργία. Ήταν ένα ασυνήθιστη συνθήκη. Δεν ήταν δίκαιη για τους σεναριογράφους, δεν ήταν δίκαιη για μένα, και δεν ήταν δίκαιη για κανέναν».

Ο Steven Spielberg για το Ο Ιντιάνα Τζόουνς και το Βασίλειο του Κρυστάλλινου Κρανίου (2008)

Ο Spielberg βρήκε τον τρόπο να πει συγγνώμη για το Kingdom of the Crystal Skull χωρίς να πει συγγνώμη για το Kingdom of the Crystal Skull. Είναι πολύ καλός φίλος με τον George Lucas που δημιούργησε τον χαρακτήρα και έδινε πάντοτε το τελικό ΟΚ για τις ταινίες προτού η Lucasfilm πωληθεί στην Disney.

«Καταλαβαίνω τους ανθρώπους που δεν τους άρεσε το MacGuffin, γιατί ποτέ δεν μου άρεσε το MacGuffin», παραδέχτηκε. «Ο George και εγώ είχαμε μεγάλες διαφωνίες για αυτό, αλλά είμαι πιστός στον καλύτερό μου φίλο. Όταν γράφει μία ιστορία στην οποία πιστεύει – ακόμα κι αν δεν πιστεύω εγώ σε αυτήν – θα γυρίσω την ταινία όπως την οραματίστηκε ο George».

Ο Jerry Lewis για το The Clown That Cried (1972)

Jerry Lewis Ο Jerry Lewis στις 32ες Κάννες (AP Photo/Jean-Jacques Levy) / AP Photo/Jean-Jacques Levy
Ο Jerry Lewis στις 32ες Κάννες (AP Photo/Jean-Jacques Levy)

Η αφήγηση γύρω από μία ακυκλοφόρητη ταινία για το Ολοκαύτωμα με τον Jerry Lewis, το The Day the Clown Cried, γοητεύει τους σινεφίλ εδώ και δεκαετίες. Ο Lewis υποδύεται έναν ξεβρασμένο Γερμανό κλόουν που καταλήγει σε στρατόπεδο συγκέντρωσης επειδή κοροϊδεύει τον Χίτλερ. Εφόσον οι άλλοι κρατούμενοι τον αντιπαθούν αρχίζει να ασχολείται με τα αιχμάλωτα παιδιά του στρατοπέδου, τα οποία βρίσκουν τραγικό τέλος όταν ένας ανυποψίαστος Lewis τα οδηγεί στους θαλάμους αερίων υπό τις οδηγίες των φρουρών των Ναζί.

Ο θρύλος της slapstick κωμωδίας πάλεψε σκληρά για να μη δει ποτέ το φως της μέρας το Day the Clown Cried και, παρότι κατά καιρούς έχουν κυκλοφορήσει κάποιες φωτογραφίες και κλιπ, τελικά κατάφερε να κρύψει την ντροπή του. «Ντρεπόμουν», έχει πει. «Ντρεπόμουν για το έργο και ήμουν ευγνώμων που είχα τη δύναμη να περιορίσω τα πάντα και να μην τη δει ποτέ κανείς. Ήταν χάλια, χάλια, χάλια».

Ο Alex Proyas για το Gods of Egypt (2016)

Σε μία από τις χειρότερες περιπτώσεις whitewashing του σύγχρονου Χόλιγουντ, ηι Lionsgate και ο Alex Proyas έδωσαν πρωταγωνιστικούς ρόλους στους λευκούς ηθοποιούς Gerard Butler, Brenton Thwaites και Nikolaj Coster-Waldau στο Gods of Egypt, παρά το γεγονός ότι η ταινία διαδραματιζόταν στην αρχαία Αίγυπτο. Η αντίδραση του κοινού ήταν άμεση.

«Η διαδικασία του casting μίας ταινίας έχει πολλές περίπλοκες μεταβλητές, όμως είναι σαφές ότι οι επιλογές μας για το casting θα έπρεπε να ήταν διαφορετικές», είπε ο Proyas στο Forbes. «Ζητώ ειλικρινά συγγνώμη από όσους προσβλήθηκαν από τις αποφάσεις που πήραμε». Η Lionsgate δημοσίευσε επίσης μία δήλωση προσθέτοντας:

«Αναγνωρίζουμε ότι είναι ευθύνη μας να διασφαλίσουμε ότι οι αποφάσεις για το κάστινγκ αντικατοπτρίζουν την ποικιλομορφία και την κουλτούρα των χρονικών περιόδων που απεικονίζουν. Σε αυτήν την περίπτωση αποτύχαμε να ανταποκριθούμε στα δικά μας πρότυπα ευαισθησίας και διαφορετικότητας, γεγονός για το οποίο ζητάμε ειλικρινά συγγνώμη».

Ο Cameron Crowe για το Aloha (2015)

Ο σκηνοθέτης Cameron Crowe ζήτησε συγγνώμη για τις κατηγορίες περί whitewashing στην ταινία του, το Aloha, όπου προσέλαβε την Emma Stone να υποδυθεί την κατά ένα τέταρτο ασιατικής καταγωγής και κατά ένα τέταρτο καταγωγής από τη Χαβάη χαρακτήρα της Allison Ng. Η ταινία δέχτηκε μεγάλη αντίδραση για την επιλογή του κάστινγκ, τόσο που ο Cameron είχε δηλώσει:

«Σας ευχαριστώ πολύ για όλα τα παθιασμένα σχόλια σχετικά με το casting της υπέροχης Emma Stone για τον χαρακτήρα της Allison Ng. Άκουσα τα λόγια σας και την απογοήτευσή σας και ζητώ μία ειλικρινή συγγνώμη σε όλους όσους θεώρησαν πως αυτή ήταν μία παράξενη ή άστοχη επιλογή κάστινγκ».