© AP / Ramez Mahmoud
ΚΟΣΜΟΣ

Η φρίκη του πολέμου μέσα από 20 καρέ

«Δεν υπάρχει ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο ασφαλές τώρα στη Γάζα», μεταφέρουν ανταποκριτές στα διεθνή Μέσα. Ο κλοιός έχει στενέψει ασφυκτικά για τους Παλαιστίνιους. Χιλιάδες νεκροί, άδεια αποθέματα, μαζικές εκκενώσεις χωρίς προορισμό.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: AP PHOTO

Προσοχή: Ακολουθούν σκληρές εικόνες.

Και είναι με μαθηματική ακρίβεια βέβαιο ότι όσο περνάει ο χρόνος, οι εικόνες θα γίνονται σκληρότερες. Τα αντίποινα που επιφύλασσαν για τη Λωρίδα της Γάζας οι ισραηλινές δυνάμεις είναι ισοπεδωτικά: η πρώτη εβδομάδα πολέμου, μετά την αιματηρή καταδρομή της Χαμάς, επισφραγίστηκε με τον αριθμό των 6.000 βομβών, συνολικού βάρους 4.000 τόνων, στο σώμα της Γάζας. Δηλαδή, σε 365 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης και κυρίως στο αστικό κέντρο της Γάζας, το οποίο περιλαμβάνονται στις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του πλανήτη.

Αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είμαστε μάρτυρες ακόμη μιας αιματοχυσίας μεταξύ των δύο ανένδοτων εχθρών. Εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι από πλευράς Ισραήλ εφαρμόζεται στρατηγικό σχέδιο με στόχο την πλήρη αποδιοργάνωση.

«Δεν υπάρχει ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο που να είναι ασφαλές τώρα στη Γάζα», μετέδωσε επικεφαλής φιλανθρωπικού ιδρύματος της Μ. Βρετανίας από το πεδίο. Οι νεκροί έχουν ξεπεράσει εκείνους απ’ τον πόλεμο του 2014, όσο και του 2008-2009 στην περιοχή, και με κάποιον τρόπο όλοι οι Παλαιστίνιοι έχουν βρεθεί εκτοπισμένοι από το σπίτι τους, αγνοώντας πού θα βρουν καταφύγιο.

 

Ισραηλινό οβιδοβόλο πυροβολεί τη Λωρίδα της Γάζας από το νότιο Ισραήλ.
Το «μανιτάρι» έπειτα από κάθε βόμβα στη Γάζα.
Την πρώτη εβδομάδα, έπεσαν 6.000 βόμβες στη Γάζα.

Πώς φτάσαμε σε αυτό το σημείο;

Πρώτα, ο αποκλεισμός: μετά τη διακοπή των δρόμων επικοινωνίας με την Αίγυπτο από τον στρατό, ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τη Λωρίδα. Η ενέργεια, το φαγητό, τα φάρμακα, τα καύσιμα, το καθαρό νερό, όλα υπήρχαν σε περιορισμένο απόθεμα. Κι έπειτα, με σταθερό ρυθμό, μεθοδικά, μέσα από τους βομβαρδισμούς και τις επίσημες ανακοινώσεις των ισραηλινών δυνάμεων, ο κλοιός στενεύει γεωγραφικά για τους κατοίκους. Έχουν εκδιωχθεί ακόμη και από σημεία τα οποία θεωρούνταν ασφαλή κατά τα προηγούμενα χρόνια, όπως το αστικό κέντρο της Γάζας, όπου βρίσκονται και σχεδόν όλες οι κρατικές δομές. Έχουν βομβαρδιστεί τουλάχιστον 12.000 σπίτια και προσφυγικοί καταυλισμοί.

Ακόμη και το βόρειο τμήμα, στο οποίο εδρεύουν οι δομές των Ηνωμένων Εθνών και τα ιδρύματα, έχει δεχθεί εντολή εκκένωσης από τις αρχές, άγνωστο για ποιο προορισμό ή μέχρι πότε. «Θα είστε σε θέση να επιστρέψετε στην πόλη της Γάζας μόνο όταν θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση. Μην πλησιάζετε την περιοχή του φράχτη προστασίας με το Ισραήλ», ήταν μία από τις εντολές προς τον άμαχο πληθυσμό.

Οι βομβαρδισμοί ήταν ισοπεδωτικοί.
Παλαιστίνιοι αναζητούν επιζώντες μετά από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό Ράφα.
Παλαιστίνιοι απομακρύνουν τους τραυματίες μετά από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή.
Άμαχος πληθυσμός εγκαταλείπει τα σπίτια του, με άγνωστο προορισμό.

«Δέχομαι ασταμάτητα τηλεφωνήματα από τον πατέρα μου, τον αδερφό μου, τους φίλους μου», μεταδίδει ο τοπικός ανταποκριτής του al Jazeera. «Ποιο είναι το πλάνο, που πρέπει να πάμε, υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο μέρος στα νότια που μπορούμε να πάμε;». Είναι πρακτικά αδύνατο το πλάνο εκκένωσης. Ούτε το παραλιακό μέτωπο είναι ασφαλές, που είναι και το πιο εξωστρεφές σημείο της Γάζας φιλοξενώντας διεθνείς οργανισμούς.

«Μένω στην περιοχή του λιμανιού», ανέφερε κάτοικος στην Guardian, «κάποια στιγμή, κάποιος ήρθε και μας είπε ότι το κτίριο δίπλα στο σπίτι μας πρόκειται να βομβαρδιστεί και η περιοχή πρέπει να εκκενωθεί. Μαζέψαμε τα πράγματά μας πανικόβλητοι. Δέκα λεπτά αργότερα, έπεσαν ισραηλινά πυρά ενώ κόσμος εγκατέλειπε το σπίτι του, αναζητώντας καταφύγιο. Αυτό κατέληξε σε πολλούς νεκρούς και τραυματίες, ανάμεσά τους και τρεις δημοσιογράφοι».

Μεταξύ όλων των υπολοίπων, η μαζική εκκένωση περιοχών σημαίνει ότι εγκαταλείπονται και νοσοκομεία. Το σύστημα υγείας βρίσκεται σε οριακό σημείο από την Πέμπτη, μετά την εξάντληση των ενεργειακών αποθεμάτων στη Γάζα. Όσο η Γάζα χάνει ενέργεια, τα νοσοκομεία χάνουν ενέργεια, βάζοντας σε κίνδυνο ακόμη και τα νεογέννητα που είναι σε θερμοκοιτίδα είτε του ασθενείς που χρειάζονται υποστήριξη οξυγόνου.

Επιχείρηση απεγκλωβισμού σε ερείπια κτιρίων στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ Σάτι.
Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν πληγωμένοι την περιοχή Γιαμπαλίγια, έξω από τη Γάζα.
Μεταφέρονται τα νεκρά σώματα για να ταφούν μετά την επίθεση στην περιοχή του καταυλισμού Γιεμπαλίγια.

Οι εικόνες από τον φωτογραφικό φακό του Associated Press μεταφέρουν τη φρίκη του πολέμου. Το κενό της ανθρώπινης απώλειας, τον φόβο στα μάτια των παιδιών, το αίμα στα μάτια των παιδιών, την πόλη που έχει μετατραπεί σε ερείπια, την απόγνωση, την οδύνη, το τέλος.

Ισραηλινός στρατιώτης στέκεται πάνω από το σώμα ενός μαχητή της Χαμάς στο Κιμπούτς Ντειρι. Στην περιοχή βρέθηκαν εκατοντάδες νεκροί.
«Δεν υπάρχει ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο που να είναι ασφαλές τώρα στη Γάζα».
Παλαιστίνιοι μεταφέρουν τα νεκρά κορμιά μελών της οικογένειας Abu Rayash.
Παλαιστίνιοι αποχαιρετούν τους συγγενείς τους.
Ισραηλινοί στρατιώτες στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας στο νότιο Ισραήλ.