Netflix
ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

3 σειρές και ένα ντοκιμαντέρ για το Μεσανατολικό και τη διαμάχη Ισραήλ-Παλαιστίνης

Μια λίστα με σειρές και ντοκιμαντέρ από Netflix και Cinobo για να καταλάβεις καλύτερα την κατάσταση που επικρατεί στις χώρες της Μέσης Ανατολής.

Κάθε ώρα και κάθε λεπτό, διαβάζουμε για τις νέες εξελίξεις στον πόλεμο που έχει ξεσπάσει μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. Εδώ και μέρες, η κυβέρνηση του Benjamin Netanyahu ετοιμάζει χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, με τις εικόνες από τις αεροπορικές επιδρομές, να σοκάρουν ενώ ο κίνδυνος της ανθρωπιστικής κρίσης είναι κάτι παραπάνω από ορατός.

Οι νεκροί, για την ώρα, είναι περισσότεροι από 4.150 και από τις δύο πλευρές και καμία, ούτε η Χαμάς ούτε το Ισραήλ, δεν δείχνει διάθεση να κάνει πίσω. Πλέον, έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση, κυρίως για τον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα. Χθες το βράδυ, μάλιστα, βομβαρδίστηκε νοσοκομείο και έχει ξεκινήσει ένα blame game για το ποιος ευθύνεται. Οι νεκροί, είναι εκατοντάδες.

Πόσοι όμως γνωρίζουν τι πραγματικά συμβαίνει στη Μέση Ανατολή, όχι μόνο το τελευταίο διάστημα με τη Χαμάς και το Ισραήλ, αλλά γενικότερα; Στη λίστα που ακολουθεί, θα βρεις τρεις σειρές του Netflix και ένα ντοκιμαντέρ στο Cinobo, για να καταλάβεις καλύτερα την κατάσταση που επικρατεί στις χώρες της Μέσης Ανατολής με σχετικά εύκολο τρόπο.

Fauda (2015)

«Ένας κορυφαίος παλιός Ισραηλινός πράκτορας αναλαμβάνει ξανά δράση κυνηγώντας έναν Παλαιστίνιο μαχητή που θεωρούσε νεκρό, δημιουργώντας μια χαοτική αλυσίδα συμβάντων». Αυτό είναι το πρώτο που θα διαβάσει κάποιος αν πληκτρολογήσει στη μηχανή αναζήτησης του Netflix τη λέξη Fauda. Η ελληνική μετάφραση είναι Χάος, έχει αποσπάσει αρκετά βραβεία και πρόκειται μια ισραηλινή τηλεοπτική σειρά που δημιουργήθηκε από τους Lior Raz και Avi Issacharoff με βάση τις εμπειρίες τους στις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις.

Η σειρά έκανε πρεμιέρα στις 15 Φεβρουαρίου 2015 και αφηγείται την ιστορία του Doron, ενός διοικητή της μονάδας Mista’arvim και της ομάδας του. Πάντως, όσο περίεργο και αν ακούγεται κάτι τέτοιο, το Μεσανατολικό ζήτημα και η διαμάχη μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, παρουσιάζεται -όσο γίνεται- και από τις δύο πλευρές.

The girl from Oslo (2021)

Ή αλλιώς, Το Κορίτσι από το Όσλο που θα το βρεις επίσης στο Netflix. Όταν η κόρη της πέφτει θύμα απαγωγής, μια Νορβηγίδα διπλωμάτης ταξιδεύει στη Μέση Ανατολή και προσπαθεί να τη σώσει με τη βοήθεια κάποιων παλιών φίλων και ενός μυστικού. Υπάρχουν κάποιες σκηνές που βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα (ακούμε τη φωνή του Bill Clinton να αναφέρεται στη Συμφωνία του Όσλο στην αρχή) αλλά οι πρωταγωνιστές δε βασίζονται σε πραγματικά πρόσωπα. Παρ’όλα αυτά, η σειρά κάνει και αναφορές στις αποφάσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Benjamin Netanyahu.

The Spy (2019)

Εδώ, έχουμε να κάνουμε με ένα μεγάλο όνομα το οποίο δεν είναι άλλο από αυτό του Sacha Baron Cohen. Όχι, δεν είναι αστείος και ναι, του ταιριάζουν απίστευτα και οι πιο σοβαροί ρόλοι. Το The Spy, η μίνι σειρά του Netflix, εστιάζει στην πραγματική ιστορία του Eli Cohen, του Ισραηλινού κατασκόπου της ξακουστής Μοσάντ. Τη δεκαετία του 1960, ο Ισραηλινός υπάλληλος που μετατράπηκε σε μυστικό πράκτορα, αναλαμβάνει μια κατασκοπευτική, επικίνδυνη και μακρόπνοη αποστολή στη Συρία. Ένα θρίλερ εμπνευσμένο από αληθινά γεγονότα που αξίζει να παρακολουθήσεις

Waltz with Bashir (2008)

Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ του 2008 και μπορείς να το βρεις στο Cinobo.Ένας άντρας ξενυχτά σε ένα μπαρ, τον λένε Ari, είναι σκηνοθέτης και εξομολογείται σε έναν φίλο πως κάθε βράδυ στον ύπνο του τον κυνηγούν 26 σκυλιά. Κάθε βράδυ ο ίδιος αριθμός. Συμπεραίνουν πως αυτό έχει να κάνει και με τη θητεία στον Ισραηλινό στρατό, στον πρώτο πόλεμο του Λιβάνου. Μόνο που δεν έχει την παραμικρή θύμηση από τον πόλεμο. Ψάχνει τους ανθρώπους από το παρελθόν του και ψάχνει την αλήθεια για αυτό το κομμάτι του εαυτού του που ο ίδιος ακούσια διέγραψε. Βραβευμένο με Χρυσή Σφαίρα και Σεζάρ και υποψήφιο για Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας, το ντοκιμαντέρ με τη μορφή ονειρικού animation θεωρείται κλασικό και αξίζει την προσοχή σου.