Η χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί στην ιστορία της Γης
Στις 21 Ιουλίου του 1983 έλαβε χώρα ένα κυριολεκτικά παγωμένο ρεκόρ.
- 24 ΟΚΤ 2023
Οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν σταθερά σε όλον τον πλανήτη και τίτλοι όπως «ο θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ» γίνονται όλο και πιο συνηθισμένοι. Η κλιματική κρίση έχει φέρει όλο και πιο θερμούς χειμώνες ή για κάποιους άλλους επιμήκυνση της θερινής περιόδου, όμως δίχως αμφιβολία όσο περνά ο χρόνος, η θερμοκρασία πέφτει σιγά-σιγά σε όλη τη χώρα.
Αφού λοιπόν αναζητήσαμε το καλοκαίρι το πότε καταγράφηκε η πιο καυτή θερμοκρασία στην ιστορία, και με αφορμή ένα tweet του World of Statistics, αποφασίσαμε να βρούμε το πού και το πότε είχαμε τη χαμηλότερη καταγεγραμμένη θερμοκρασία στη Γη.
Ποια είναι η ψυχρότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ;
Το παγκόσμιο ρεκόρ για τη χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί είναι -89,2 βαθμοί Κελσίου, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό. Η θερμοκρασία καταγράφηκε στις 21 Ιουλίου 1983 στο Βοστόκ της Ανταρκτικής και επιβεβαιώθηκε από το Ινστιτούτο Αρκτικής και Ανταρκτικής Έρευνας της Ρωσίας.
Ο σταθμός Βοστόκ είναι ένας από τους πιο απομακρυσμένους ερευνητικούς σταθμούς στον κόσμο και λειτουργεί πάνω σε 3,7 χιλιόμετρα πάγου. Όπως είναι φυσικό, το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ ανήκει και πάλι στην ίδια περιοχή της Ανταρκτικής και ήταν οι -88,3 °C το 1968 και μετρήθηκε και πάλι στο Σοβιετικό οροπέδιο της Ανταρκτικής.
Όσον αφορά την Ελλάδα, το ρεκόρ ανήκει στην Πτολεμαΐδα και όχι στο Νευροκόπι. Στις 27 Ιανουαρίου του 1963, ο υδράργυρος έφτασε στους -27,8 βαθμούς και πάγωσε στην κυριολεξία τα πάντα.
Ποιο είναι το πιο κρύο μέρος στη Γη;
Ναι, καλά μάντεψες: η Ανταρκτική είναι η ψυχρότερη ήπειρος της Γης. Εκτός του ότι διαθέτει τις χαμηλότερες καταγεγραμμένες θερμοκρασίες στον κόσμο, είναι επίσης η πιο ξηρή ήπειρος. Οι θερμοκρασίες της Ανταρκτικής κυμαίνονται από -17 βαθμούς Κελσίου κοντά στις ακτές έως -60 βαθμούς Κελσίου σε υψηλά σημεία του εσωτερικού της ηπείρου. Η Ανταρκτική δεν έχει μόνιμους κατοίκους, αλλά εκτιμάται ότι 5.000 ερευνητές επιστήμονες εργάζονται εκεί τους καλοκαιρινούς μήνες.