Photo 12/Alamy/Visualhellas.gr
ΣΙΝΕΜΑ

6 ξένες ταινίες που συμμετείχε ο Σπύρος Φωκάς

Ο σπουδαίος Έλληνας ηθοποιός διέγραψε μία αξιοσημείωτη διεθνή καριέρα, ταξιδεύοντας το ταλέντο του από την Τσινετσιτά μέχρι το Χόλιγουντ.

«Καλή αντάμωση, Σπύρο μου». Με αυτή τη φράση και Τα Δειλινά της Βίκυς Μοσχολιού, η Λίλιαν Φωκά αποχαιρέτησε μέσω ανάρτησης στο Facebook τον σύζυγό της και γνωστοποίησε την είδηση του θανάτου του. 

Ο Σπύρος Φωκάς, κατά κόσμον Σπύρος Ανδρουτσόπουλος, πέθανε σήμερα, στις 10 Νοεμβρίου, στα 86 του χρόνια, αφήνοντας πίσω από του μία βαριά κληρονομιά στον ελληνικό κινηματογράφο με αμέτρητες ταινίες, αλλά και το στίγμα του στον ευρωπαϊκό και στον αμερικάνικο.

Υπήρξε από τους λίγους Έλληνες ηθοποιούς, που έχουν καταφέρει να διαγράψουν μία αξιοσημείωτη διεθνή καριέρα. Από τα 60s μέχρι και τα τέλη των 80s, ταξίδεψε το ταλέντο του από την Τσινετσιτά μέχρι το Χόλιγουντ και έπαιξε σε σημαντικές ξένες παραγωγές, συμπρωταγωνιστώντας με μεγάλα ονόματα του παγκόσμιου σινεμά. 

Γεννημένος στις 17 Αυγούστου του 1937 στην Πάτρα, απόφοιτος της δραματικής σχολής του Κωστή Μιχαηλίδη, ο Σπύρος Φωκάς (τα διεθνή μέσα παρομοίαζαν τη γοητεία του με εκείνη του Omar Sharif, αλλά και του Alain Delon) ξεκίνησε τη διαδρομή του το 1959 παίζοντας στο Ματωμένο Ηλιοβασίλεμα, την ταινία του Ανδρέα Λαμπρινού που προβλήθηκε στο Φεστιβάλ των Καννών και του άνοιξε τον δρόμο για το εξωτερικό. 

Πήρε το ρίσκο και μετακόμισε στην Ιταλία, όπου και αξιοποίησε τις οντισιόν και τις ευκαιρίες που του παρουσιάστηκαν και αργότερα, πέρασε στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.

Παρακάτω, ξεχωρίζουμε ταινίες από τη διεθνή του καριέρα, που έχουν μείνει αξέχαστες. 

Ο θάνατος ενός φίλου

Το 1959, πρωταγωνίστησε στο δράμα του Franco Rossi υποδυόμενος τον Μπρούνο που μαζί με ένα φίλο του εκμεταλλεύονται ιερόδουλες, κέρδισε βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ του Λοκάρντο και η κινηματογραφική του καριέρα απογειώθηκε. 

Ωστόσο, αυτός δεν ήταν ο πρώτος του ιταλικός ρόλος.

Μεσσαλίνα

Ο πρώτος του ήταν εκείνος του Λούκιου Μάξιμου στο ρωμαϊκό δράμα του Vittorio Cottafavi, που έκανε πρεμιέρα το 1960 και αφορούσε τον μύθο της αδίστακτης αυτοκράτειρας, Βαλέρια Μεσσαλίνα, μία από τις συζύγους του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Κλαύδιου.

Ο Ρόκο και τ’ αδέλφια του

Την ίδια χρονιά, προβλήθηκε στα σινεμά το δράμα του Luchino Visconti με τον Σπύρο Φωκά στο πλευρό του Alain Delon, αλλά και του Renato Salvatori, της Claudia Cardinale και της Κατίνας Παξινού. Έπαιξε τον έναν από τους πέντε γιους της μιας φτωχικής οικογένειας από τον Νότο που αναζήτησε μία καλύτερη τύχη στον ιταλικό Βορρά, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Όταν η γυναίκα θέλει 

Στο αμερικανο-ιταλικό μιούζικαλ φαντασίας του 1976 του Vincente Minnelli για μία κοπέλα από ένα χωριό, που μετακομίζει στην πόλη και γνωρίζει την επιτυχία και τη δόξα χάρη στην πιο διάσημη ερωμένη της Ευρώπης, της οποίας είναι καμαριέρα, συμπρωταγωνίστησε με τους Liza Minnelli, Ingrid Bergman και Μπέττυ Αρβανίτη.

Το διαμάντι του Νείλου

Το 1985 πέρασε από την Τσινετσιτά στο Χόλιγουντ και συμμετείχε στο σίκουελ της περιπέτειας δράσης Κυνηγώντας το Πράσινο Διαμάντι (1984) του Robert Zemeckis, με τους Michael Douglas, Kathleen Turner και Danny DeVito. Υποδύθηκε τον Ομάρ Καλίφα, που επιθυμεί να γράψει την αυτοβιογραφία του η διάσημη συγγραφέας Τζόαν Γουάιλντερ και μαζί μπλέκονται στα σχέδια ενός δικτάτορα της Αφρικής.

Ράμπο 3

Τρία χρόνια μετά, το 1988, τον είδαμε στο πλευρό του Sylvester Stallone και υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Peter MacDonald, στην τρίτη ταινία του θρυλικού franchise, του Ράμπο. Κράτησε τον ρόλο του Μασούντ, του φύλαρχου των μουτζαχεντίν του χωριού Κοστ, στο Αφγανιστάν, όπου πήγε ο Ράμπο για να απελευθερώσει τον συνταγματάρχη Σαμ Τράουτμαν.