© Georgia Panagopoulou/Tourette Media
ΠΟΛΗ

Πράσινο φως για την ανάπλαση των ιστορικών κινηματογράφων Αττικόν-Απόλλων

Βρέθηκε ο επενδυτής για την ανάπλαση του οικοδομικού μπλοκ στη Σταδίου όπου ανήκουν οι δύο κινηματογράφοι, βάζοντας στις ράγες την υπόθεση που εκκρεμεί για χρόνια.

Έχουν περάσει 11 χρόνια και 9 μήνες που το κτίριο του κινηματογράφου Απόλλων στη Σταδίου στέκει με τα σημάδια της πυρκαγιάς επάνω του, περιφραγμένο με λαμαρίνες για λόγους ασφαλείας, αναγκάζοντας τους περαστικούς να στριμώχνονται στο στενό πεζοδρόμιο που απέμεινε στη Σταδίου, αλλά και να αισθάνονται πικρία από το θέαμα.

Η ζημιά δεν είναι όσο μεγάλη φαίνεται: υπεύθυνη ήταν η πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες το 2012 σε όμορο κατάστημα του οικοδομικού τετραγώνου –και όχι εκείνη του 2010 από επίθεση κουκουλοφόρων, όπως έχει επικρατήσει να θεωρείται λανθασμένα–, προκαλώντας τις καταστροφές στο κέλυφος.

Εντούτοις, στο εσωτερικό τους οι δύο «δίδυμοι» ιστορικοί κινηματογράφοι του οικοδομικού μπλοκ πίσω από την Κλαυθμώνος, ο Απόλλων και το Αττικόν, παρέμειναν άθικτοι απ’ την πυρκαγιά, χάρη στην αυταπάρνηση των εργαζομένων που πάλεψαν για ώρες. Σε άλλη περίπτωση, στις φλόγες θα είχαν παραδοθεί τόσο οι αίθουσες όσο και γειτονικά κτίρια, όπως το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών και η έδρα του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός.

Η αποκατάσταση συγκεκριμένα των δύο κινηματογράφων, επομένως, προκειμένου να δοθούν εκ νέου σε λειτουργία, κλείνοντας έτσι μια πληγή για τους Αθηναίους και το κέντρο της πόλης, ήταν ένα απόλυτα εφικτό έργο. Μόνο που στην υπόθεση του τετραγώνου έκτασης 3,5 στρεμμάτων, όπου διαδόθηκαν οι φλόγες εκείνο τον Φλεβάρη, εμπλέκονταν δύο ιδρύματα τα οποία βρίσκονταν για χρόνια σε αντιδικία.

Συνοπτικά, τα ακίνητα ανήκουν στο Ίδρυμα Σταματίου Δεκόζη-Βούρου, για το οποίο είχε οριστεί εξ αρχής υποχρέωση να καταβάλει ετησίως το 40% των εσόδων του στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών (για κοινωφελείς σκοπούς), πράγμα το οποίο δεν τηρήθηκε, το χρέος ξεπέρασε τα 23 εκατομμύρια και τα περιουσιακά στοιχεία του επί της Σταδίου κατασχέθηκαν. Λύση στο κουβάρι δόθηκε με τη συγχώνευση των δύο ιδρυμάτων το 2021.

Και το πρώτο απτό αποτέλεσμα από αυτή τη νέα εποχή σύμπνοιας ήρθε πριν λίγες μέρες, με την ανακοίνωση ότι βρέθηκε επιτέλους ο ιδιώτης που θα αναλάβει την ανάπλαση του συγκροτήματος. Είναι ο Γιάννης Περρωτής, επικεφαλής του επενδυτικού και αναπτυξιακού Ομίλου Άτρια. Και το πλάνο της ανάπλασης δεν αφορά μόνο στην αποκατάσταση και την επαναλειτουργία των δύο κινηματογράφων, αλλά στη μεταμόρφωση όλου του συγκροτήματος.

Η επόμενη μέρα του συγκροτήματος

Photo by Georgia Panagopoulou / Tourette Photography

Η είδηση ανακοινώθηκε από τον επί χρόνια πρόεδρο του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών, Αντώνη Βογιατζή, σε πρόσφατη εκδήλωση. Από τη δική του τοποθέτηση, έγινε γνωστό ότι Α. οι δύο κινηματογράφοι πρόκειται να επιστρέψουν στην εικόνα που είχαν πριν την πυρκαγιά και βέβαια να λειτουργήσουν χωρίς να αλλάξουν χρήση (διατηρητέα έχουν κριθεί τόσο οι προσόψεις όσο και η χρήση του), Β. Στο εσωτερικό του μπλοκ θα ανεγερθούν και άλλα κτίρια με νέες χρήσεις και Γ. Θα καθαιρεθούν μη διατηρητέα κτίσματα για την ανάπτυξη ενός συνολικού επιχειρηματικού σχεδίου αξιοποίησης.

Να επισημάνουμε ότι σε προηγούμενη φάση αυτής της μακρόχρονης ιστορίας, είχε εκπονηθεί αρχιτεκτονική μελέτη για το συγκρότημα από τον ομότιμο καθηγητής Αρχιτεκτονικής του ΕΚΠΑ Ιωάννης Λιακατάς, Αλλά δεν φαίνεται να αξιοποιηθεί, τουλάχιστον όχι αυτούσια.

Ουσιαστικά, τα υφιστάμενα κτίρια καταλαμβάνουν περίπου 6.000 τ.μ. (τα 2.000 εξ αυτών ανήκουν στους δύο κινηματογράφους) και ενδεχομένως να προκύπτουν ακόμη 6.000 τ.μ. οικοδομήσιμης έκτασης. Όπως παρέθεσε σε συνεντεύξεις ο Γιάννης Περρωτής για το ύφος της ανάπλασης, «όλα θα εξαρτηθούν από τις επαφές με τις αρμόδιες υπηρεσίες». Αφού καθοριστούν τα αδειοδοτικά και τα χρηματοδοτικά πλαίσια, θα προχωρήσουμε στο στάδιο της μελέτης.

Σε κάθε περίπτωση, η έναρξη των εργασιών δεν θα ξεκινήσει άμεσα.