iStock
ΥΓΕΙΑ

Ίσως να υπάρχει σοβαρός λόγος που σε ενοχλούν τα μάλλινα ρούχα

Τα μάλλινα ρούχα περιλαμβάνονται στους παράγοντες που σχετίζονται με την πιο συνηθισμένη πάθηση του δέρματος.

Μήπως έχουν έρθει και παρέλθει αρκετοί χειμώνες που εκείνο το μάλλινο πουλόβερ μένει αμετακίνητο από την κρεμάστρα; Σου έχει γίνει για κάποιο λόγο συνήθεια να το απορρίπτεις ασυναίσθητα πρώτο-πρώτο κάθε πρωί, ακόμη κι αν έξω κάνει αρκετό κρύο και το σώμα σου χρειάζεται κάτι πραγματικά ζεστό για να το αγκαλιάζει; Αλλά είναι η αίσθηση του ρούχου επάνω σου που σε αποθαρρύνει πάντα την τελευταία στιγμή; Αυτό το συνεχόμενο τσίμπημα επάνω στο δέρμα, που προκαλεί φαγούρα, ερεθίζοντας το δέρμα αλλά και τα νεύρα σου;

Αυτό που δεν γνωρίζει αρκετός κόσμος είναι ότι το μάλλινο ρούχο χρειάζεται κάποιο χρόνο για να προσαρμοστεί στη θερμοκρασία του σώματος: επειδή οι μικροΐνες του υφάσματος λειτουργούν σαν θύλακες εγκλωβίζοντας αέρα, στα πρώτα λεπτά είναι πάντα πιο δυσάρεστη και ενοχλητική η αίσθηση, σε σχέση με τη συνέχει. Και το δεύτερο, ακόμη πιο σημαντικό δεδομένο που αγνοεί πολύ κόσμος για την ενόχληση με τα μάλλινα ρούχα είναι ότι συνδέεται με τη πιο διαδεδομένη χρόνια πάθηση του δέρματος: την ατοπική δερματίτιδα, κοινώς το έκζεμα.

Στην ακραία εκδοχή του, ως γνωστόν, το έκζεμα προκαλεί έντονο κνησμό μέχρι και οίδημα, σε σημείο που ενδέχεται να δημιουργηθεί κρούστα πληγής στην επιφάνεια του δέρματος και να τρέχει υγρό. Αλλά δεν είναι όλες οι περιπτώσεις τόσο σοβαρές.

Η ατοπική δερματίτιδα ανήκει στις παθήσεις που εμφανίζουν περιόδους έξαρσης και ύφεσης, και ενδέχεται να παραμένει σε ήπια μορφή καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του ατόμου. Αυτό που έχει διαπιστωθεί είναι ότι πιο επιρρεπή είναι τα παιδιά και τα νεαρά άτομα(χωρίς να έχει διευκρινιστεί επιστημονικά η αιτία) και ότι είναι πολύ περισσότερο συνηθισμένη πάθηση απ’ όσο νομίζουμε.

Σύμφωνα με το σχετικό report του 2022 από το International Eczema Council, η ατοπική δερματίτιδα απασχολεί (είτε περιστασιακά ή μόνιμα) το 20% των παιδιών παγκοσμίως και 10% των ενηλίκων σε παγκόσμια κλίμακα. Δεν είναι και λίγο.

Πώς σχετίζονται τα μάλλινα με το έκζεμα

Σήμερα, πως περιγράφεται στο σχετικό report, η ατοπική δερματίτιδα «θεωρείται μια κοινή και διαχειρίσιμη πάθηση του δέρματος με σύνθετη παθογένεση», πράγμα που σημαίνει ότι παραμένει αδύνατο να προσδιοριστεί η ακριβής αιτία που το προκαλεί. Αντ’ αυτού, γνωρίζουμε για μια σειρά από παράγοντες που συνδέονται μαζί της: παράγοντες τόσο του ίδιου του οργανισμού, όπως η κληρονομικότητα και δυσλειτουργίες του επιδερμικού φραγμού είτε τα ποσοστά βακτηρίων του δέρματος, όσο και παράγοντες εξωγενείς.

Στους τελευταίους περιλαμβάνονται αλλεργιογόνες τροφές, ακραίες θερμοκρασίες (είτε αφορούν ζέστη-υγρασία είτε κρύο-ξηρότητα), αλλά και τα ρούχα με ίνες που προκαλούν ερεθισμό, με βασικό ύποπτο τα μάλλινα που είναι πιο τραχιά στην αίσθηση.

Γενικά, τα υφάσματα με μακρύτερες ίνες τείνουν να προκαλούν εντονότερο κνησμό και ενόχληση. Σύμφωνα με μια έρευνα που είχε εκπονήσει πρόσφατα ο οργανισμός National Eczema Society, απευθύνοντας ερωτήσεις σε ειδικούς στα υφάσματα, το 100% βαμβακερό είναι η καταλληλότερη επιλογή για άτομα που αντιμετωπίζουν ατοπική δερματίτιδα. «Είναι μαλακό, δροσερό, ιδανικό για την απορρόφηση ιδρώτα και πλένεται εύκολα», επεσήμανα οι Boey και Dr. Yu. Τα ρούχα από μπαμπού είναι επίσης μια καλή εναλλακτική, ενώ επ’ ουδενί τα μάλλινα. «Ακόμη και αν είναι φυσικό υλικό, είναι πολύ τραχύ και οι ίνες ερεθίζουν το ευαίσθητο δέρμα».

Αλλά ο βαθμός ευαισθησίας διαφέρει από άτομο σε άτομο, ανάλογα και τα υφάσματα που αποδεικνύονται ενοχλητικά στην αίσθηση και το δέρμα. Ο μόνος τρόπος να βεβαιωθείς σε ποια κατηγορία ανήκεις είναι διά της δοκιμής, αρκεί να προσέχεις πρώτα το καρτελάκι για τη σύσταση του ρούχου.