iSAW Company/pexels
FOOD & DRINK

Το δεύτερο καλύτερο γλυκό στον κόσμο είναι ελληνικό

Το Taste Atlas μίλησε. Όταν περνάς έξω από ένα ζαχαροπλαστείο, το ζητάς απεγνωσμένα. Δεν είναι τυχαία το δεύτερο καλύτερο γλυκό στον κόσμο.

Αν ζεις στην Ελλάδα, δεν υπάρχει περίπτωση να μην τα έχεις ακούσει. Αν έχεις περάσει μπροστά από ένα ζαχαροπλαστείο, δεν υπάρχει περίπτωση να μην τα έχεις λιγουρευτεί. Αν σου αρέσουν τα γλυκά, τότε είναι σίγουρο ότι τα έχεις και εσύ, μαζί με το Taste Atlas φυσικά, σε εκτίμηση.

Ο φημισμένος οδηγός γευσιγνωσίας, «ανέβασε» τα βουτυρώδη γλυκά με το φύλο και την εθιστική κρέμα, στη δεύτερη θέση σε όλο τον κόσμο για την συγκεκριμένη κατηγορία. Σε αυτό το σημείο, αν και ήδη καταλάβατε ποιο είναι αυτό το γλυκό, οφείλουμε να σας το αποκαλύψουμε: τα τρίγωνα πανοράματος.

«Τα τρίγωνα Πανοράματος είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό γλυκό που προέρχεται από τα περίχωρα της Θεσσαλονίκης. Αυτά τα τραγανά και βουτυρένια τριγωνικά (κωνοειδή) γλυκά από φύλλο είναι συνήθως εμποτισμένα με σιρόπι και γεμισμένα με πλούσια κρέμα. Η κρέμα παρασκευάζεται συνήθως με έναν συνδυασμό από κρόκους αυγών, αλεύρι, βούτυρο, γάλα, ζάχαρη, βανίλια και κρέμα γάλακτος.

Τα τρίγωνα από φύλλο ψήνονται μέχρι να ροδίσουν, βυθίζονται σε κρύο σιρόπι που αποτελείται από ζάχαρη και νερό και στη συνέχεια γεμίζονται με την κρύα κρέμα. Τα τρίγωνα συχνά γαρνίρονται με ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς πριν από την κατανάλωσή τους», γράφει στο description το Taste Atlas. Στην κορυφή, βρίσκουμε το Pastel de Belém, μια παραδοσιακή πορτογαλική τάρτα με κρέμα αυγών.

Στη δεκάδα με τα καλύτερα γλυκίσματα στον κόσμο, τα τρίγωνα πανοράματος έχουν παρέα. Στην τέταρτη θέση, λοιπόν, κατατάσσεται η μπουγάτσα. Όπως διαβάζουμε, «η μπουγάτσα είναι μια παραδοσιακή, χωριάτικη ελληνική πίτα που αποτελείται από φύλλο ζαχαροπλαστικής με γέμιση σιμιγδαλένιας κρέμας, αν και υπάρχουν παραλλαγές με κιμά ή τυρί. Το όνομα του πιάτου είναι παράγωγο της οθωμανικής λέξης “πογάτσα”, που δηλώνει μια πίτα γεμάτη με τυρί. Η μπουγάτσα έχει καταγωγή από τη βυζαντινή περίοδο, όταν η Κωνσταντινούπολη ήταν ελληνική, και ξεκίνησε ως ζύμη που γεμιζόταν με πολλές γλυκές και αλμυρές γεμίσεις».

Στην έβδομη θέση, βρίσκουμε τα πιταράκια, τη σπεσιαλιτέ της Μήλου που αποτελείται από μικρά γλυκά σε σχήμα μισοφεγγαριού γεμισμένα με τυρί. Για την ιστορία, και επειδή μετά το γλυκό θέλουμε και το αλμυρό, να σας πούμε ότι στην κατηγορία «wraps», βρίσκουμε τον γύρο, τον ελληνικό γύρο σε πίτα, στην κορυφή. Όχι και άσχημα, έτσι;