Μερικά από τα πιο λαχταριστά προφιτερόλ της Αθήνας
Πού απολαμβάνεις ένα από τα πιο αγαπημένα σοκολατένια γλυκά στην πόλη.
- 15 ΟΚΤ 2024
Για αιώνες, το προφιτερόλ δεν παρασκευάζονταν ακριβώς με τον τρόπο που γνωρίζουμε σήμερα. Γι’ αυτό, μπορούμε να ευχαριστήσουμε τον Antonin Carême, έναν από τους σημαντικότερους Γάλλους σεφ στην ιστορία. Μεταξύ πολλών άλλων συνεισφορών του στη γαλλική κουζίνα, ο Carême έκανε το γλυκό δημοφιλές τον 19ο αιώνα, προσθέτοντας γέμιση κρέμας και ζεστή καραμέλα.
Αλλά δεν σταμάτησε μόνο εκεί. Πήγε ένα βήμα παραπέρα, τοποθετώντας τα choux το ένα πάνω στο άλλο δημιουργώντας το croquembouche, ένα γιορτινό γαλλικό γλυκό που παραμένει δημοφιλές μέχρι σήμερα.
Αν και το προφιτερόλ πιθανότατα υπήρχε και πριν, έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του στην καταγεγραμμένη ιστορία στο βιβλίο Gargantua του Francois Rabelais, που γράφτηκε το 1500. Παρά το γεγονός όμως ότι θεωρείται πλέον ένα κλασικό γαλλικό γλυκό, στην πραγματικότητα έχει τις ρίζες τους στην Ιταλία. Όταν η Αικατερίνη των Μεδίκων, από την Ιταλία, παντρεύτηκε τον βασιλιά Ερρίκο Β’ της Γαλλίας, η βασίλισσα φρόντισε να φέρει μαζί της τους σεφ της.
Αν και η υφή ήταν λίγο διαφορετική από αυτή που γνωρίζουμε τώρα, οι σεφ της Αικατερίνης ετοίμασαν τη δική τους εκδοχή του προφιτερόλ για τους βασιλείς και την αυλή τους, και έτσι, το γλυκό εισήχθη στη γαλλική κουλτούρα και αργότερα θα τελειοποιούνταν.
Στην Αθήνα, το ζαχαροπλαστείο Ανδριάς (Λ. Καποδιστρίου 92, Νέα Ιωνία) είναι σχεδόν συνώνυμο με το προφιτερόλ, καθώς δραστηροποιείται στον χώρο από το 1972. Το βρίσκεις σε τέσσερα διαφορετικά μεγέθη τούρτας αλλά σε ατομικές μερίδες, ενώ το καλοκαίρι απολαμβάνεις προφιτερόλ παγωτό. Σκέψου σουδάκια γεμισμένα με κρέμα και περιχυμένα με πλούσια σοκολάτα.
Αν είχες φάει προφιτερόλ στο φημισμένο Inci στην Κωνσταντινούπολη που βρισκόταν για πολλές δεκαετίες πάνω στην Ιστικλάλ, δεν έχεις παρά να στραφείς στους Πολίτες της Αθήνας. Κάτω από την πλατεία Αμερικής, το ζαχαροπλαστείο Πελίτ (Σπάρτης & Λευκωσίας 1, Αθήνα) προσφέρει αυθεντικά πολίτικα γλυκά, καθώς ο ιδιοκτήτης του Γιώργος Παπαγιάννης μετέφερε εδώ όλες τις γευστικές μνήμες από την πατρίδα του. Εδώ, βρίσκεις προφιτερόλ με τον κλασικό συνδυασμό σοκολάτας και κρέμας αλλά και σουδάκια γεμιστά με σοκολάτα.
Το Nouvelle Patisserie (Λ. Αμφιθέας 168, Π. Φάληρο) αποτελεί το όχι πια και τόσο μυστικό των νοτίων προαστίων. Το ζαχαροπλαστείο μένει πιστό στην ποιότητα και τη φρεσκάδα των γλυκών του και παραμένει διάσημο μεταξύ άλλων και για το προφιτερόλ του, που ξεκινάει με μία στρώση κρέμας πατισερί και καλύπτεται στο τέλος από πλούσια, παχύρρευστη σοκολάτα.
Ένα από τα καλύτερα ζαχαροπλαστεία της πόλης, η Μέλισσα (Εθνάρχου Μακαρίου 43, Περιστέρι) λειτουργεί από το 1925 και συγκεντρώνει πιστούς πελάτες που έρχονται από όλη την Αθήνα. Η φήμη της για τα ποιοτικά υλικά την ξεπερνά, έτσι και στο προφιτερόλ επιλέγεται σοκολάτα Valhrona και τα σου γεμίζονται με φίνα κρέμα ζαχαροπλαστικής.
Ένας συνδυασμός κρέμας πατισερί και σαντιγί γεμίζει τα αφράτα σουδάκια, για να περιχυθούν στη συνέχεια με σως μπίτερ σοκολάτας, στα καταστήματα Paul (Αθήνα, Γλυφάδα, Χαλάνδρι, Κηφισιά). Το δικό σου προφιτερόλ μπορείς να φτιάξεις στο Sorolop (Ανδρέα Μεταξά 17, Εξάρχεια & Πευκών 48, Μεταμόρφωση), επιλέγοντας από σουδάκια, κρέμες και διαφορετικές γεύσεις παγωτού, κάνοντας το αποτέλεσμα όσο πληθωρικό θέλεις. Value for money στάση όταν θέλεις γλυκό εδώ και τώρα στο χέρι.
Προφιτερόλ και Choureal πάνε μαζί στο κέντρο της Αθήνας. Επιλέγεις αν θα γεμίσεις τα σου με κρέμα Μαδαγασκάρης ή παγωτό και διαλέγεις ανάμεσα σε σοκολάτα γάλακτος, μπίτερ, λευκή, πραλίνα και καραμέλα για να ολοκληρώσεις με τα toppings της αρεσκείας σου.
Το προφιτερόλ με παγωτό αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για να κλείσεις το δείπνο σου στο γαλλικό εστιατόριο Spiros & Vasilis. Τα τραγανά σου ανοίγουν στη μέση για να μπει το παγωτό βανίλια και το γλυκό ολοκληρώνεται σως σοκολάτας σχετικά άγλυκη και κροκάν αμυγδάλου.