Ο κοινός δρόμος των Σάκκαρη και Τσιτσιπά για την επιστροφή τους στην ελίτ
Στέφανος Τσιτσιπάς και Μαρία Σάκκαρη στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι της καριέρας τους.
- 11 ΜΑΡ 2024
Πριν από περίπου έναν μήνα ο Γάλλος γκουρού του τένις Bastien Fachan, μετά την ταυτόχρονη πτώση τους από το Top10 της παγκόσμιας κατάταξης, είχε καταγράψει την εντυπωσιακή κοινή πορεία του Στέφανου Τσιτσιπά και της Μαρίας Σάκκαρη στο τένις, προβλέποντας ότι χέρι-χέρι θα καταφέρουν να ανέβουν και πάλι. Σήμερα, οι δυο τους βρίσκονται ακόμα «ζωντανοί» στο Indian Wells, ένα εκ των σημαντικότερων Masters της χρονιάς, με τον δρόμο για την επιστροφή να είναι πιο δύσκολος από ποτέ.
Η κοινή γραμμή των δύο κορυφαίων τενιστών
Αν και η Μαρία Σάκκαρη είναι δύο χρόνια μεγαλύτερη από τον Στέφανο Τσιτσιπά, εντούτοις η είσοδος τους στο επαγγελματικό τένις και η καθιέρωσή τους ήταν σχεδόν ταυτόχρονη. Ως το 2017 οι δυο τους όχι απλά είχαν εμφανιστεί στον χάρτη του αθλήματος, αλλά είχαν πετύχει τις πρώτες τους Top10 νίκες. 21 ετών τότε η Σάκκαρη και 19 ο Τσιτσιπάς. Ήταν μόνο μια πρόγευση για το τι θα ακολουθούσε.
Το συγκεντρωτικό tweet του Bastien Fachan τοποθέτησε όλες τις συμπτώσεις μαζί. Στο Australian Open του 2019 οι δυο τους έγιναν οι πρώτοι Έλληνες που φτάνουν στον τρίτο γύρο ενός Grand Slam, μετά το 1936. Στις 4 Μαΐου του 2019 η Σάκκαρη κατέκτησε τον πρώτο της τίτλο στο χώμα. Μία ημέρα μετά, ο Τσιτσιπάς ακολούθησε με τον δικό του πρώτο χωμάτινο τίτλο. Το 2021 η Σάκκαρη έφτασε μια ανάσα από τον τελικό του Roland Garros, έχοντας match point στον ημιτελικό, ενώ στο ίδιο τουρνουά ο Στέφανος Τσιτσιπάς έφτασε να προηγείται με 2-0 σετ κόντρα στον Novak Djokovic στον τελικό.
Το τέλος του 2022 βρήκε τους δύο τενίστες στο career high τους στην Παγκόσμια Κατάταξη, το Νο.3, το οποίο επίσης ήταν κοινό. Το 2023 Σάκκαρη και Τσιτσιπάς κέρδισαν από έναν τίτλο και αυτός ήταν και για τους δύο στο Μεξικό. Η περυσινή χρονιά τους ήταν ωστόσο κακή. Ταυτόχρονα λοιπόν, στις 19 Φεβρουαρίου της φετινής χρονιάς ήρθε και η αναμενόμενη πτώση τους από το Top 10. Μαζί με αυτήν όμως, ήρθε και το επίσης κοινό σύνθημα του δρόμου για την επιστροφή.
Οι αλλαγές προπονητών που δείχνουν ότι ψάχνονται
Ήδη από το περασμένο έτος ο Στέφανος Τσιτσιπάς δοκίμασε να συνεργαστεί και με άλλους προπονητές, με τον Mark Philippoussis να τον αναλαμβάνει στο αυστραλιανό έδαφος. Φυσικά, ο Απόστολος Τσιτσιπάς παρέμεινε ο βασικός του συνεργάτης και μαζί καλούνται να ανέβουν και πάλι στην ελίτ, όμως φάνηκε ότι ο Έλληνας πρωταθλητής θέλησε να αλλάξει πράγματα στο παιχνίδι του.
Η Μαρία Σάκκαρη από την άλλη μετά το ειλικρινές της ξέσπασμα στο US Open, όταν και ένιωσε ότι «ντροπιάζει τους Έλληνες» και σκέφτηκε να κάνει ένα διάλειμμα από το τένις, φαινόταν ότι διψούσε για αλλαγές. Στα μέσα Φεβρουαρίου η 28χρονη αποφάσισε να λήξει τη συνεργασία της με τον επί 6 χρόνια προπονητή της Tom Hill και να αναζητήσει τον επόμενό της συνεργάτη. Τελικά, όπως βλέπουμε στο Indian Wells η Ελληνίδα τενίστρια κατέληξε στο πρόσωπο του σπουδαίου David Witt. Ο επί χρόνια προπονητής της Venus Williams σκοπεύει να λύσει τα ζητήματα αυτοπεποίθησης της Σάκκαρη και να την κάνει και πάλι διεκδικήτρια κάθε τουρνουά. Άλλωστε παρά τα προβλήματά της τον τελευταίο χρόνο, είναι μόλις 28.
Οι δύσκολες κληρώσεις είναι πια εμπόδιο και για τους δύο
Η επιστροφή στην ελίτ του τένις, δεν πρόκειται να είναι εύκολη υπόθεση για κανέναν από τους δύο. H νέα γενιά τόσο του ανδρικού, όσο και του γυναικείου τένις έχει βαλθεί να κατακτήσει τα πάντα, αλλά δεν είναι μόνο αυτή που δημιουργεί προβλήματα στους δύο Έλληνες. Οι εύκολες κληρώσεις των τελευταίων χρόνων σχεδόν σε κάθε τουρνουά, αποτελούν παρελθόν.
Στέφανος Τσιτσιπάς και Μαρία Σάκκαρη είχαν καταφέρει μέσα από τη συγκέντρωση σημαντικών πόντων να διατηρούνται στις πρώτες θέσεις του tour και ως αποτέλεσμα να έχουν εύκολες κληρώσεις στους πρώτους γύρους των τουρνουά. Αυτό πλέον έχει αλλάξει για τα καλά. Για παράδειγμα, ο Τσιτσιπάς στον δεύτερο γύρο του Indian Wells έπρεπε να ξεπεράσει το εμπόδιο του Francis Tiafoe, ενώ η Σάκκαρη για τον ίδιο γύρο του δημοφιλούς τουρνουά θα αγωνιστεί με τη σπουδαία Caroline Garcia.
Για να καταφέρουν οι δυο τους να επιστρέψουν στις πρώτες θέσεις της κατάταξης, θα πρέπει να κερδίζουν τουλάχιστον 2-3 δύσκολους αντιπάλους σε κάθε τουρνουά και φυσικά να είναι όσο πιο συνεπείς μπορούν μέσα στη σεζόν. Άλλωστε και οι δύο έχουν αποδείξει ότι δεν έχουν κακή επιφάνεια (ίσως με εξαίρεση το γρασίδι).
Το πλεονέκτημα που αποκτούν μετά από μια μέτρια χρονιά
Το θετικό στην προσπάθειά τους, είναι ότι φέτος, από εδώ και στο εξής, δεν έχουν να υπερασπιστούν μαζικούς πόντους. Για να εξηγηθώ: Ο Στέφανος Τσιτσιπάς προκειμένου να κρατήσει τους 1.000 πόντους που είχε μαζέψει στο περσινό Australian Open, θα έπρεπε να φτάσει ξανά στον τελικό. Με εξαίρεση το 500άρι τουρνουά της Βαρκελώνης και τον τίτλο στο Μεξικό, ο Έλληνας τενίστας δεν είχε διαγράψει άλλη πορεία σε σημαντικά τουρνουά, επομένως δεν έχει να υπερασπιστεί τις πορείες των άλλων ετών. Κάθε επιπλέον βήμα που κάνει συνεπώς θα του χαρίζει και έξτρα πόντους.
Το ίδιο ισχύει σε πολλαπλάσιο επίπεδο και για τη Μαρία Σάκκαρη. Ναι μεν λοιπόν θα παίξουν πολλούς περισσότερους δύσκολους αγώνες, αλλά θα έχουν την ευκαιρία να αναρριχηθούν και πιο εύκολα στην κατάταξη. Όπως ακριβώς όταν ξεκινούσαν τη διαδρομή τους. Άλλωστε, όταν καταλαβαίνεις ότι δεν έχεις τίποτα να χάσεις, τότε μόνο μπορείς να προχωρήσεις δίχως τίποτα να σε σταματά.
Μαρία Σάκκαρη και Στέφανος Τσιτσιπάς έχουν πράγματι μια σειρά από κοινά χαρακτηριστικά που τους ενώνουν όλα αυτά τα χρόνια. Φέτος, έχουν την ευκαιρία για ακόμη ένα κοινό βήμα στην πορεία τους. Αυτό της επανόδου στην ελίτ του τένις.
Ο Bastien Fachan πάντως δημιούργησε ένα νήμα για το αρχικό του tweet με τις συμπτώσεις. Και σε αυτό περιλαμβάνεται μια προφητεία, που δεδομένα θα είναι κοινή. Το Χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στο Παρίσι το καλοκαίρι.
Η Ολυμπιάδα θα διεξαχθεί στο γήπεδο, όπου και οι δύο έχουν θριαμβεύσει, καθώς τα γήπεδα του Roland Garros θα αποτελέσουν μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά τοπόσημα των φετινών Αγώνων.