© FB / Sealed Earth
DESIGN

5 εργαστήρια κεραμικής που φέρνουν την έμπνευση στην Αθήνα

Από την Κυψέλη μέχρι τα Πετράλωνα και το Κουκάκι, συγκεντρώσαμε τα εργαστήρια κεραμικής που εξάπτουν την περιέργεια και τη φαντασία με όχημα τον πηλό.

«Όταν ο κόσμος λέει ότι τα κεραμικά είναι μια τέχνη θεραπευτική και εθιστική, νομίζω αλήθεια ότι όλο έχει να κάνει με τον τροχό», έχει δηλώσει πιο παλιά σε συνέντευξή της η Αμερικανίδα κεραμίστρια Francesca DiMattio, πολύ πριν κατακλυστεί το ελληνικό ίντερνετ από άρθρα που κάνουν λόγο για τη «νέα γιόγκα» και το «νέο ζεν» της κεραμικής, «Τίποτα από όσα έχω κάνει δεν έχει την αίσθηση του τροχού – νιώθω ότι παλεύω με το υλικό όλη την ώρα, καθώς εκείνο δεν θέλει να κάνει τίποτα από αυτά που του κάνω».

Είναι από τα πράγματα που δεν περιγράφονται, παρά μόνο βιώνονται. Και ευτυχώς για εμάς, διανύουμε μια εποχή που αφθονούν τα στούντιο κεραμικής με τροχούς και κλιβάνους για να δοκιμάσεις την τύχη σου πάνω στο εύπλαστο υλικό για να δημιουργήσεις χρηστικά ή διακοσμητικά αντικείμενα μοναδικά από κάθε άποψη, και κυρίως γιατί φέρουν στο DNA τους το σώμα σου, τις σκέψεις σου, το συναίσθημά σου εκείνη τη στιγμή.

Μαθήματα προσφέρονται σχεδόν σε όποια περιοχή του χάρτη και αν κοιτάξεις σήμερα. Εμείς συγκεντρώσαμε παρακάτω μερικές περιπτώσεις εργαστηρίων που διαθέτουν την εμπειρία και όρεξη ώστε να σου ανοίξουν νέους ορίζοντες.

Γη Art στα Πετράλωνα

Τον Δεκέμβριο του 2019, μια ανάσα πριν ξεσπάσει η πανδημία και φουντώσει το ενδιαφέρον του κόσμου για την «αργή τέχνη» της κεραμικής, δύο παιδικές φίλες, η Ιωάννα Παπουλή και η Πηνελόπη Τρίπατζη, άνοιξαν το δικό τους εργαστήριο σε ένα φωτεινό ισόγειο στα Κάτω Πετράλωνα. Οι πάγκοι και οι ραφιέρες γέμισαν έτσι με έργα μοναδικά, που αντλούν έμπνευση από τη φύση και σου φτιάχνουν τη διάθεση με ένα μόνο άγγιγμα.

Παράλληλα, στα τραπέζια εσωτερικά του χώρου, σε ένα περιβάλλον με πολλά φυτά και πλούσια χρώματα έτσι ώστε να εξάπτει τη φαντασία, κάθε εβδομάδα κάθονται νέοι «ναυτιλομένοι» για ταχύρυθμα μαθήματα στον κόσμο του πηλού. Πάντα με συνοδεία μιας κούπας καφέ ή τσαγιού να προσφέρεται, και με τη συντροφιά του τετράποδου Τρούφα, μαθητές κάθε ηλικίας αναπτύσσουν τις δεξιότητές τους στην κατασκευή κεραμικού από το μηδέν είτε στη ζωγραφική επάνω σε ήδη ψημένο κεραμικό (ή και τα δύο). Συχνά, τα sessions αντλούν έμπνευση από μεγάλους ζωγράφους.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Sealed Earth στην Ακρόπολη

Το Sealed Earth της Λουκία Θωμοπούλου κάτω από την Ακρόπολη είναι μια θερμοκοιτίδα καλλιτεχνών, μία γκαλερί και παράλληλα ένας χώρος σεμιναρίων στο όνομα της κεραμικής – κοινώς, υμνεί τον πηλό με κάθε τρόπο και μέσο.

Μέσα στο πανέμορφο, ολοφώτεινο ισόγειο της οδού Ερεχθείου, που είναι ξεκάθαρο ότι σχεδιάστηκε για να εμπνέει, ενδέχεται να πετύχεις στους πάγκους να εργάζονται εικαστικοί όπως ο Soteur να δοκιμάζουν νέες τεχνικές για περισσότερη έμπνευση, ίσως πετύχεις εξειδικευμένα σεμινάρια από καταξιωμένους εικαστικούς του εξωτερικού που φιλοξενούνται από το Sealed Earth σε καλλιτεχνικά residencies, ίσως να συναντήσεις μαθήματα για συμμετέχοντες κάθε επιπέδου που θέλουν να μάθουν την τέχνη από ένα στούντιο που την σέβεται και την προωθεί στον απόλυτο βαθμό.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Korkodilos Studio στον Κεραμεικό

Λέγεται Korkodilos επειδή εμπνέεται από το γνωστό ερπετό και ειδικότερα τη συνήθειά του να λιάζεται για να στεγνώσει, όπως δηλαδή κάνουν τα πήλινα αντικείμενα προτού μπουν στον φούρνο. Είναι το στούντιο που άνοιξε το 2020 ο εικαστικός Αλέξανδρος Ντούρας, με στόχο να προσφέρει όχι τα μαθήματα τυποποιημένης φύσης που προσφέρονται σε αντίστοιχα στούντιο κεραμικής, αλλά ένα όχημα απελευθέρωσης της δημιουργικής έκφρασης μέσα απ’ τη φύση και την ύλη του πηλού, ενός υλικού που μεταλλάσσεται και αντιδρά πολλές φορές με ευεργετικό τρόπο για την έμπνευση.

Στον Korkodilo αντιμετωπίζουν την κεραμική ως μια διαδικασία με αργό βηματισμό. Για τους νεοεισαχθέντες στον χώρο, η διαδρομή στην κεραμική ξεκινά με τέσσερα τρίωρα μαθήματα, των οποίων το περιεχόμενο δεν είναι από πριν γνωστό. Τα στοιχεία του παιχνιδιού και της έκπληξης υπεισέρχονται, κάνοντας τα μαθήματα πιο ενδιαφέροντα και ανοιχτά στα ερεθίσματα που φέρνουν οι συμμετέχοντες στο τραπέζι.

Έτσι, δεν γίνεται αυτοσκοπός η ολοκλήρωση ενός και μόνο χρηστικού αντικειμένου, αλλά η ανάπτυξη μιας σχέσης με τον πηλό και τις εύπλαστες ιδιότητές του ώστε να γίνει πράξη ένα (πολλές φορές design) αντικείμενο που γεννήθηκε στη φαντασία του συμμετέχοντα.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

3some ceramics στο Παγκράτι

© 3some ceramics

Ανάμεσα στα περισσότερο γνωστά εργαστήρια κεραμικής αυτή τη στιγμή στην πόλη, με σταθερή παρουσία σε εκθέσεις και φουάρ κεραμικής, είναι εκείνο που άνοιξαν πριν χρόνια οι Βίκυ Τοπαλίδου και Χριστίνα Παπαδοπούλου, και σήμερα εδρεύει σε έναν όμορφο, ευρύχωρο χώρο στην Πλατεία Προσκόπων, που λειτουργεί τόσο ως εκθετήριο για τα (υπέροχα) έργα τους όσο και ως εργαστήριο για την τέχνη του πηλού, με δύο ηλεκτρικούς κλιβάνους διαθέσιμους για να καλύπτονται οι ανάγκες χωρίς καθυστέρηση.

Για όσους είναι νέοι στην τέχνη ή λίγο εξοικειωμένοι με αυτήν, παρέχεται ένα τακτικό πρόγραμμα τρίωρων μαθημάτων ανά εβδομάδα, κατά τη διάρκεια των οποίων οι συμμετέχοντες εξοικειώνονται με διαφορετικές τεχνικές και γλασαρίσματα. Πολλές φορές, οι θεματικές ξεφεύγουν από την πεπατημένη, έχοντας ως έμπνευση περισσότερο ανοιχτές κατηγορίες, όπως η μυθολογία και οι αστικοί θρύλοι.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Πηλός studio στην Κυψέλη

Ένα από τα παλαιότερα εν ζωή στούντιο κεραμικής, με ιστορία από το 2006 αλλά παρουσία στην Κυψέλη από το 2019. Το όραμα του Άρη Σιχλιμίρη, όπως και πέτυχε μέσα στα χρόνια, ήταν να φέρει σε επαφή όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο, μικρούς και μεγάλους, με τη φύση του πηλού και τη δυνατότητα απελευθέρωσης που σου προσφέρει ένα κεραμικό, όταν διαμορφώνεται με υπομονή και ηρεμία από τα χέρια σου. Το ισόγειο στην Κεφαλληνίας παραμένει σήμερα ανάμεσα στα πλέον γνωστά για μαθήματα.

Η γκάμα που προσφέρεται είναι πλήρης – σεμινάρια για αρχάριους και προχωρημένους, για μικρούς και μεγάλους, για διαφορετικές τεχνοτροπίες, τεχνικές και δυνατότητες επάνω στον πηλό. Έμφαση δίνεται σε μαθήματα που απευθύνονται σε όλη την οικογένεια.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.