Hulton Archive/Getty Images/Ideal Image
ΤΑΙΝΙΕΣ

Η παλαιότερη ταινία στον κόσμο έχει διάρκεια μόλις 2 δευτερολέπτων

Η μικρότερη μικρού μήκους ταινία που έχει γυριστεί ποτέ ανήκει στον «πατέρα της κινηματογράφησης».

Τρεις ώρες το Oppenheimer, περίπου άλλες τόσες το Dune -τόσο το Part 1, όσο και το Part 2-, ακόμα περισσότερες οι ταινίες που γυρίζει ο Martin Scorsese. Αυτά σήμερα, όσον αφορά τη μαζικότερη μορφή ψυχαγωγίας. Γιατί κάποτε, στις απαρχές της κινηματογράφησης, τότε που γεννιόταν ο κινηματογράφος, η διάρκεια ήταν μικρή, πάρα πολύ μικρή, τόσο που οι ταινίες μικρούς μήκους αποκτούν άλλο νόημα. 

Για παράδειγμα, γνώριζες ότι η παλαιότερη ταινία στον κόσμο, εκείνη η πρώτη που γυρίστηκε και ξεκίνησαν όλα, είχε διάρκεια μόλις 2 δευτερόλεπτα; Για την ακρίβεια, 2,11 δευτερόλεπτα. Και δεν είχε την υπογραφή ούτε των αδερφών Lumière, ούτε του Thomas Edison.

Τίτλος της, Roundhay Garden Scene. Δημιουργός της, ο Louis Le Prince (1831-1890). Δεν ήταν σκηνοθέτης φυσικά, αλλά Γάλλος φωτογράφος και εφευρέτης. Υπήρξε ο πρώτος που κινηματογράφησε κινούμενη εικόνα, σε χαρτί, χρησιμοποιώντας έναν φακό και έμεινε στην ιστορία ως ο «πατέρας της κινηματογράφησης».

Γεννήθηκε στο Μετς της βορειοανατολικής Γαλλίας και εργάστηκε τόσο στη Μεγάλη Βρετανία, όσο και στις ΗΠΑ. Το 1888 κι ενώ ζούσε στο Λιντς, κατοχύρωσε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας του Single-lens Cine Camera, της πρώτης συσκευής που μπορούσε να καταγράφει και να αναπαράγει καθαρή κίνηση, δηλαδή της πρώτης κινηματογραφικής μηχανής. 

Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, χρησιμοποίησε την πρωτοποριακή αυτή συσκευή για να γυρίσει το Roundhay Garden Scene στην κατοικία, όπου είχε μετακομίσει με την οικογένειά του. Κινηματογράφησε μία μικρή ακολουθία εικόνων με πρωταγωνιστές τέσσερα άτομα να περπατούν σε κύκλους μπροστά από την κάμερα: τον γιο του, Adolph, τα πεθερικά και έναν φίλο του.

Το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι ο Louis Le Prince δεν πρόλαβε να αποκαλύψει στον κόσμο την εφεύρεσή του κι ενώ ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιήσει δημόσια παρουσίαση στις ΗΠΑ. Στις 16 Σεπτεμβρίου του 1890, αφού επιβιβάστηκε σε τρένο στην Ντιζόν της Γαλλίας, εξαφανίστηκε μυστηριωδώς από προσώπου γης.

Οι αστυνομικές αρχές τότε δεν βρήκαν ποτέ, ούτε το πτώμα, ούτε τις αποσκευές του. Έναν αιώνα αργότερα, βρέθηκαν αρχεία, στα οποία υπήρχε μία φωτογραφία, που απεικόνιζε έναν πνιγμένο άντρα – λέγεται ότι θα μπορούσε να είναι ο Le Prince. 

Λίγα χρόνια μετά την εξαφάνισή του, ο Thomas Edison προσπάθησε να πάρει τα εύσημα και να πιστωθεί στο όνομά του η «κινηματογράφηση». Όμως, η οικογένειά του θέλησε να προστατεύσει την εφεύρεσή του. Στο δικαστήριο εναντίον του Έντισον, εμφανίστηκε ο γιος του Le Prince, Adolph με τη σύζυγό του,  αλλά του απαγορεύτηκε να φέρει κάμερες που θα αποδείκνυαν την πατρότητα της «κινηματογράφησης», με αποτέλεσμα ο Edison να κερδίσει τη δίκη. Παρ’ όλα αυτά, έναν χρόνο αργότερα, το καθεστώς της απόφασης μετατράπηκε και το 1930, ο Louis Le Prince ονομάστηκε ο «πατέρας της κινηματογράφησης».