Unsplash
ΕΞΟΔΟΣ

Μία πιάτσα αναγεννάται γύρω από το Hilton

Μπορεί το εμβληματικό ξενοδοχείο να μη λειτουργεί, αλλά στη γύρω περιοχή έχει μαγαζιά που αξίζουν την επίσκεψη σου.

Το Hilton για την Αθήνα δεν είναι απλά ένα ξενοδοχείο. Είναι ένα ορόσημο της πόλης, το οποίο στέκει στο ίδιο σημείο από τις 20 Απριλίου 1963 όταν και άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του. Από τότε πολλά μαγαζιά άνοιξαν και έκλεισαν στην περιοχή μέχρι το 2022 οπότε και έκλεισε για ανακαίνιση.

Μπορεί όταν ανοίξει μέσα στο 2024 να μην λέγεται πια Hilton Athens, αλλά να ονομάζεται Conrad, το μικρό όνομα του Αμερικανού ξενοδόχου που ξεκίνησε την αυτοκρατορία, αλλά για εμάς πάντα θα είναι το Hilton, που ακόμα και κλειστό αφήνει το αποτύπωμά του μιας και τα τελευταία χρόνια έχουν ανοίξει τριγύρω υπέροχα μαγαζιά, δημιουργώντας μια καινούργια πιάτσα που έχει τα πάντα.

Ένα υπέροχο κρητικό εστιατόριο, ένα εστιατόριο που αποθεώνει την κλασική ελληνική κουζίνα, την ομορφότερη μπάρα της πόλης, ένα street wine bar και ένα easy going meat point.

Αορίτης

Άνοιξε πριν από μερικούς μήνες και μας έκανε να δούμε την κρητική κουζίνα με πιο γαστρονομικά γυαλιά.

Πρόκειται για το δεύτερο εγχείρημα στην Αθήνα του Σήφη Μανουσέλη μετά τον Tsiftis, ο οποίος βρίσκεται λίγα μέτρα παρακάτω. Στην ομάδα προστέθηκε ο Γιώργος Φουντουλάκης και εκείνος με ρίζες από την Κρήτη και πορεία σε γνωστές κουζίνες της Αθήνας και των Κυκλάδων. Οι δυο τους ένωσαν την αγάπη τους για τις κρητικές γεύσεις και μέσα από την open κουζίνα τους βγάζουν πιάτα όπως σταμναγκάθι με ασκορδουλάκους και λιωμένη τομάτα, χειροποίητες σφακιανόπιτες με θυμαρίσιο μέλι, ξιδάτο λουκάνικο με ρίγανη και πατάτα οφτή, κουνέλι τηγανητό με μαρουβά, τσιγαριαστό σφακίων, συντριμάς με κύμινο και λεμόνι και άλλα πολλά πιάτα που συνεχώς αλλάζουν αφού οι σεφ ακολουθούν την εποχικότητα και τα υλικά που έχουν στα χέρια τους.

Τα υλικά φυσικά έρχονται όλα από την Κρήτη, ενώ αυτό που κάνει τον Αορίτη να ξεχωρίζει είναι το αντικριστό του το οποίο ψήνεται με τον παραδοσιακό τρόπο μπροστά στα μάτια σου αλλά και το γαμοπίλαφο που επιβάλλεται να το δοκιμάσεις. Όλα γίνονται πιο νόστιμα με ένα κρητικό κρασί αλλά ακόμα πιο ταιριαστό είναι μια τσικουδιά, είτε είναι Ομάδι από την Ιλιάνα Μαλίχιν, είτε 35Ν, είτε Μανουσάκη.

Cookoovaya

Ένα προορισμός fine dining που δε σταματά να εξελίσσεται ποτέ.

Η Cookoovaya έχει γράψει τη δική της ιστορία στην ελληνική γαστρονομία και πρόσφατα συμπλήρωσε τα δέκα της χρόνια. Ο Περικλής Κοσκινάς αποθεώνει την ελληνική κουζίνα με γεύσεις που είναι καθαρές και πρώτες ύλες που δε χωρά αμφισβήτηση για την ποιότητά τους. Νόστιμο φαγητό, ελληνικό πάθος, το οποίο ξεχειλίζει στην τεράστια open κουζίνα του από την οποία βγαίνουν πιάτα ωμά αλλά και μαγειρευτά, τα οποία εξελίσσονται συνεχώς. Εξέλιξη που συμβαίνει συνεχώς και στον χώρο ο οποίος ανακαινίστηκε πρόσφατα και προστέθηκε και ένα μικρό bar.

Εκεί ο Ηλίας Μαρινάκης έχει δημιουργήσει έναν κατάλογο cocktails, ο οποίος πατά πάνω στις κλασικές συνταγές αλλά συνδιαλέγεται τέλεια με τα πιάτα της κουζίνας. Το Cookoovaya Bloody Mary το οποίο έρχεται σε χαμηλό ποτήρι και έχει απίστευτη σπιρτάδα και γεύση, το Reverie το οποίο είναι refreshing, το Daiquiri το οποίο ενώ δεν το περιμένεις ταιριάζει τέλεια με το φαγητό και φυσικά το Martini του σε ένα πανέμορφο ποτήρι είναι μόνο μερικά από τα cocktails που πρέπει να δοκιμάσεις.

CV distiller

Ίσως, η ομορφότερη μπάρα της Αθήνας. Ένα bar που από την πρώτη στιγμή που άνοιξε ήξερε ότι θα γίνει κλασικό.

Το CV Distiller βρίσκεται στην περιοχή του Hilton πάνω από μία δεκαετία και έχει μια ομορφιά που δύσκολα βρίσκεις ακόμα και στα καλύτερα bar του εξωτερικού. Είναι ήσυχο αλλά και ανήσυχο, είναι φανταχτερό αλλά και speakeasy, είναι κλασικό αλλά και μοντέρνο.

Πίσω από την μπάρα βρίσκουμε μια ομάδα που ξέρει να προσφέρει στον υπέρτατο βαθμό την φιλοξενία που αξίζει σε ένα τέτοιο μαγαζί. Ο Ηλίας Τσιαβλής, μαζί με τον Νικό Σωτηρόπουλο και τον Ηλία Στεργιόπουλο, που προσφάτως προστέθηκε στην ομάδα, έχουν δημιουργήσει μια υπέροχη λίστα cocktails, ενώ λατρεύουν να σου φτιάχνουν και classics.

Πίσω τους όμως έχουν και έναν μικρό θησαυρό, με διαμάντια που ίσως να μην μπορείς να βρεις πουθενά αλλού στον κόσμο. Οι πάνω από 900 ετικέτες ουίσκι και ρούμι δημιουργούν ένα σκηνικό δέους το οποίο δεν χορταίνεις να χαζεύεις.

OX

Στην γωνία που μέχρι πριν από μερικούς μήνες βρίσκονταν τα Goody’s άνοιξε το Ox.

Οι επιχειρηματίες Γιάννη Μωράκης, Γιώργος Μελισσάρης και Thomas Grubac μαζί με τους Πάνο Πολίτη και Γιάννη Μεντογιάννη από το Ovio και το Cupola, δημιούργησαν ένα μοντέρνο meat point. Τον κατάλογο επιμελήθηκε ο σεφ Μιχάλης Νουρλόγλου στον οποίο όπως είναι φυσικό κυριαρχεί το κρέας σε κάθε του μορφή και μέσο ψησίματος.

Κοπές άρτια εκτελεσμένες και σε προσιτές τιμές, μπριζολάκια, φρυγαδέλι και ζυγούρι είναι μόνο μερικές από τις επιλογές, ενώ για την κάθε μια παρασκευή έχει διαλεχτεί ο καταλληλότερος τρόπος ψησίματος ανάμεσα στον ξυλόφουρνο, την σούβλα και το κάρβουνο.

Vassilenas

Στον πιο καινούργιο του χώρο, πίσω από το πάρκο της Μαδρίτης, το εστιατόριο γειτνιάζει με το ιστορικό ξενοδοχείο Hilton, με αποτέλεσμα οι αρχιτέκτονες που ανέλαβαν τον σχεδιασμό του να έχουν εμπνευστεί από το αποτύπωμα του Γιάννη Μόραλη. Στην κουζίνα ακολουθείται η ίδια απαρέγκλιτη φιλοσοφία στην επιλογή των πρώτων υλών, αυτή που το ανέδειξε ως ένα από τα κορυφαία της ελληνικής δημιουργικής κουζίνας, με μία ακόμα πιο βιώσιμη κατεύθυνση, όπως το μενού Head-to-Tail. Εντυπωσιακή η γυάλινη walk-in κάβα, που προσφέρει αμέτρητες επιλογές για ένα ιδανικό wine & food pairing.

VASSILENAS

Junior does wine

Κλείνουμε με ένα αγαπημένο μαγαζί το οποίο πρεσβεύει την πιο αγνή και ανόθευτη φιλοσφία του κρασιού. Αυτή του να το απολαμβάνεις με καλή παρέα, σε έναν ανεπιτήδευτο χώρο ο οποίος σε εμπνέει.

Το Junior does wine είναι χαλαρό και για αυτό τον λόγο μαζεύει παρέες που το λατρεύουν. Έχει γύρω στις 60 ετικέτες κρασιών ενώ οι 15 είναι και σε ποτήρι. Ό, τι κι αν πάρεις μπορείς να το συνοδεύεις με μικρά πιατάκια αλλά και πλατώ τυριών αλλαντικών.

Το Junior does wine είναι ιδανικό για να κλείσεις την μέρα σου ή να ξεκινήσεις το βράδυ σου. Αν πας μια φορά, θα το λατρέψεις.

JUNIOR DOES WINE

Στην περιοχή του Hilton και όχι αυστηρά γύρω από το ξενοδοχείο έχει στηθεί εδώ και αρκετά χρόνια μια γαστρονομική πιάτσα που δεν θα βρεις αλλού στην πόλη.

Το Vezene και το Seeds κρατούν την σημαία την υψηλής γαστρονομίας ψηλά. Λίγο πιο πάνω βρίσκεις το L’Arrêt du temps, ένα bistrot με υπέροχη ατμόσφαιρα. Υπέροχη ατμόσφαιρα που πραγματικά κάνει τον χρόνο να σταματάει έχει και η παλαιότερη pub στην Αθήνα, το Red Lion, ενώ για καφέ θα πάμε λίγο πιο πέρα στην πλατεία Βραζιλίας και συγκεκριμένα στο Lot 51.

Στην περιοχή του Hilton ετοιμάζεται και ένα ακόμα υπέροχο project στο οποίο θα πίνουμε καφέ και θα απολαμβάνουμε brunch. Το Roosters μετά το Περιστέρι και τα Βριλήσσια ανοίγει στην Μιχαλακοπούλου σε ένα μεγάλο και επιβλητικό κτίριο.

Τέλος, η περιοχή πάνω από όλα είναι διάσημη για ένα πράγμα. Την καντίνα της Μιχαλακοπούλου και αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ.