Αξίζει να βάλεις το ξυπνητήρι σου λίγο νωρίτερα για το πρωινό του Esthiō
Από τις 8 το πρωί μπορείς να ξεκινήσεις την ημέρα σου σε μία όμορφη αυλή με κόμφορτ γεύσεις από την ελληνική κουζίνα.
- 4 ΑΠΡ 2024
Αν μπορούμε να πούμε κάτι με σιγουριά είναι ότι οι επιλογές που έχουμε για να ξεκινήσουμε δυναμικά το πρωινό μας, είναι πολλές. Φούρνοι νέας γενιάς έχουν κάνει την εμφάνισή τους, bakeries σε σκανδιναβικό στυλ έχουν ξεπεταχτεί σε αρκετά σημεία της πόλης και τα café φροντίζουν να έχουν λίγες και καλές επιλογές για να πάρεις μαζί με τον καφέ σου.
Αυτό που δεν βρίσκουμε ωστόσο εύκολα είναι ένα πρωινό που να περιλαμβάνει γεύσεις με τις οποίες μεγαλώσαμε οι περισσότεροι από εμάς και που σίγουρα μας λείπουν. Όπως μία σπανακόπιτα με μυρωδικά και φύλλο ανοιγμένο στο χέρι.
Οι κόμφορτ γεύσεις του ελληνικού πρωινού αποτελούν τη βασική ιδέα για το μενού που δημιούργησε ο Έλβι-Δημήτρης Ζύμπα στο Esthiō. Το εστιατόριο που άνοιξε το περασμένο καλοκαίρι στο Κουκάκι, σε ένα όμορφο κτήριο με αυλή, αγκάλιασε τη βαλκανική κουζίνα, αναδεικνύοντας το φαγητό των γειτόνων μας, όπως η Βουλγαρία, η Αλβανία ή η Σερβία. Ο σεφ κατάφερε να αποδώσει με έναν σύγχρονο τρόπο, πιάτα παραδοσιακά, όπως ο αλβανικός γιαουρτοταβάς ή το σέρβικο κεμπάπ, το cevapi.
Μέχρι πρότινος, το εστιατόριο άνοιγε τις πόρτες του με μία κάρτα φαγητού, με πιάτα υψηλής γαστρονομικής αξίας, που ταιριάζουν ιδανικά με μία επίσης καλοφτιαγμένη λίστα κρασιών και cocktails.
Εκτός από την μπάρα μπροστά από την κουζίνα, όπου μπορεί κανείς να παρακολουθήσει τη μαγειρική δράση από κοντά, μπορεί να καθίσει κανείς στην ωραία εσωτερική σάλα και φυσικά στην αυλή. Έχοντας έναν τόσο όμορφο και άνετο εξωτερικό χώρο, η ομάδα του εστιατορίου θέλησε να τον αξιοποιήσει ακόμα περισσότερο ανοίγοντας από νωρίς για πρωινό, από τις 8 μέχρι τις 13:30.
Κι εδώ, ο Ζύμπα προσέχει τις πρώτες ύλες του, όπως τα μικρά αβοκάντο που έρχονται από την Κρήτη ή το ελληνικό αμυγδαλοβούτυρο και φιστικοβούτυρο, και φροντίζει να είναι όλα νόστιμα και προσεγμένα.
Το μενού περιλαμβάνει τρεις επιλογές χειροποίητες πίτες – σπανακόπιτα με φέτα και μυρωδικά, τυρόπιτα με γιαούρτι και δυόσμο και κυκλαδίτικη με ξινομυζήθρα και πιπεριά Φλωρίνης, στραπατσάδα, ποσέ αυγά με σύβραση λαχανικών και μοσχαρίσιο λουκάνικο και ομελέτα με ελιά, ρίγανη, φέτα και ντομάτα αλλά και βραστό αυγό με ελληνικά αλλαντικά και βούτυρο, συνοδεία του δικού τους προζυμένιου ψωμιού που φτιάχνεται με τρία διαφορετικά άλευρα.
Βρίσκεις επίσης την ελληνική εκδοχή του super bowl με γιαούρτι, μέλι, καρύδι και φρούτα εποχής αλλά και ψωμί με άιβαρ, ελληνική μπουράτα και μορταδέλα. Για γλυκό, πέρα από το ημέρας, φτιάχνουν το δικό τους ρολό με πραλίνα, φιστίκι και μαρμελάδα εποχής. Σύντομα, θα προστεθεί μια βιτρίνα με τις πίτες ταψιού για πιο γρήγορη εξυπηρέτηση. Η λογική άλλωστε του σεφ είναι να μπορεί κανείς να απολαύσει ένα ποιοτικό πρωινό πριν πάει στη δουλειά του.
Αξίζει να βάλεις το ξυπνητήρι σου λίγο πιο νωρίς και να δώσεις ραντεβού στην αυλή του Esthiō. Τα ανοιξιάτικα πρωινά στο Κουκάκι είναι τα καλύτερα.