iStock
ΓΕΥΣΗ

Τα νέα street food της πόλης

Νέες αφίξεις, στις οποίες σε κάθε μπουκιά με λερωμένα χέρια θα χαμογελάμε από χαρά.

Στην Αθήνα πάντα το street food ήταν συνώνυμο με το σουβλάκι. Το έβρισκες παντού, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Τις τελευταίες δεκαετίες μια πιο international πλευρά άρχισε να ξεδιπλώνεται και είδαμε διαφορετικού τύπου street food μαγαζιά.

Εδώ όμως δεν είμαστε για να κάνουμε αναδρομή, αλλά για να μιλήσουμε για τα νέα street food που άνοιξαν τον τελευταίο καιρό σε κάθε γειτονιά της πόλης. Μαγαζιά με χειροποίητα σουβλάκια και ιντριγκαδόρικο όνομα, με fine dining γεύση αλλά street food φιλοσοφία, με gourmet sandwiches και εκπληκτικά smash burgers.

Όλα τους τα τρως με τα χέρια, λερώνεσαι από τα ζουμιά που τρέχουν και γουρλώνεις τα μάτια σου σε κάθε μπουκιά από τη νοστιμιά. Γεμάτοι σάλτσες στα χείλη, πάμε να τα ανακαλύψουμε.

Hurry up

street food

Τον Χάρη τον γνώρισα πριν αρκετά χρόνια στο Athens Street Food Festival όταν μας παρουσίασε τα αγαπημένα του Bao Burgers για πρώτη φορά. Μετά από αναζητήσεις και αρκετές δημιουργίες, άνοιξε ένα Street Food Resto & Wine εστιατόριο στο Κουκάκι. Μαζί με τον Κωστή Καρατζιά, γνωστό ως “Tarantino Burgers”, δημιούργησαν με πολλή προσωπική δουλειά, το “Hurry Up Athens” το οποίο βρίσκεται στην οδό Βεΐκου 34 στο Κουκάκι, λίγα μέτρα από το Tuk Tuk.

Για να παραγγείλεις, απλά σημειώνεις τι λιγουρεύεσαι από το μενού στο χαρτάκι που σου δίνουν και το πηγαίνεις εσύ ο ίδιος στον γκισέ που γράφει ORDERS, όπου και βλέπεις τον Χάρη και τα υπόλοιπα παιδιά να ετοιμάζουν τις νόστιμες δημιουργίες τους.

Εγώ δοκίμασα το Crispy Chicken και το Pork Belly Bao Burger, τα οποία ήταν όσο νόστιμα τα θυμόμουν. Πάρα πολύ δηλαδή. Ειδικά το Pork Belly είναι μια πεντανόστιμη γκουρμεδοβρωμιά, που κάθε μπουκιά με κλειστά μάτια σου θυμίζει γεύσης καντίνας και μόλις τα ανοίγεις καταλαβαίνεις ότι βρίσκεσαι στο Κουκάκι και όχι έξω από την Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Πεντανόστιμη ήταν και η Gyoza με γέμιση κολοκύθας, την οποία πρέπει να δοκιμάσεις όσο προλαβαίνεις αφού λόγω εποχικότητας θα είναι παρούσα για λίγες εμφανίσεις ακόμα. Ιδιαίτερα νόστιμο ήταν και το open sandwich με striploin, που κάθε μπουκιά του είναι μια μικρή γιορτή στον ουρανίσκο. Το ίδιο συμβαίνει και με την pasta με γαρίδα και bacon sauce που ο Χάρης λέει ότι είναι το καλύτερο πιάτο του μαγαζιού.

Εμένα μου άρεσε πολύ και το λουκάνικο το οποίο συνοδευόταν από αρσενικό νάξου, τσιμιτσούρι, καραμελωμένα κρεμμύδια και chipotle mayo. Επίσης να δοκιμάσεις και τις τραγανές τηγανητές πατάτες που έρχονται κατευθείαν από την Νάξο, με mayo lime, ένα chutney από κόκκινες πιπεριές και cranberries και μυρωδικά, ενώ τα σέσκουλα στην σαλάτα του μενού είναι ότι πιο δροσερό για να συνοδεύεις τα υπόλοιπα πιάτα.

Όλα αυτά μπορείς να τα συνοδεύσεις με 5 επιλογές κρασιών και 3 μπύρες, όπου ανάμεσά τους βρίσκουμε και την 608 pale ale. To μενού θα αλλάζει κάθε τρεις μήνες, προσαρμόζοντας τις επιλογές στην εποχικότητα των φρέσκων προϊόντων.

Αν μέχρι τώρα είχες στο μυαλό σου ξεκάθαρο τον διαχωρισμό του street food με το gourmet τότε, ο Χάρης και το Hurry Up Athens ήρθαν να τα μπερδέψουν και να σου προσφέρουν πεντανόστιμα πιάτα, σε έναν χώρο χαλαρό, όμορφο που θα περάσεις υπέροχα. Ανεβείτε κι εσείς στο βανάκι για μια εντελώς νέα εμπειρία γεύσης στο “Hurry Up Athens”!

Μην ξεχάσω να σου πω ότι εδώ και λίγες μέρες το Hurry Up κάνει και delivery.

HURRY UP ATHENS

Ευλόγησον

street food

Το Ευλόγησον βρίσκεται σε έναν δρόμο που περνάω σχεδόν καθημερινά, οπότε είδα από κοντά όλη την πορεία της δημιουργίας του. Όταν όμως είδα ένα story του Χρήστου Καβράκου, την πρώτη μέρα της λειτουργίας του πείστηκα ότι έπρεπε να πάω. Και μόλις πήγα κατάλαβα ότι αυτό το σουβλάκι δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει πουθενά αλλού στην Αθήνα και δεν υπάρχει και γενικά.

Εδώ τα πάντα είναι χειροποίητα. Και όταν λέμε τα πάντα εννοούμε τα πάντα. Από τις πίτες που τις φτιάχνουν οι ίδιοι καθημερινά και για αυτό έχουν υπέροχη ψωμένια γεύση, το τζατζίκι, τις πατάτες που τις κόβουν στο χέρι, τα κρέατα που τα παίρνουν σε κομμάτια και τα επεξεργάζονται μόνοι τους.

Και πίστεψέ με όλα μα όλα αυτά τα μικρά και για μερικούς ασήμαντα, βγαίνουν σε κάθε μπουκιά που θα κάνεις το σουβλάκι του Ευλόγησον.

Πίσω από το Ευλόγησον βρίσκεται ο Στέλιος, ο Αλβάρο, ο Νίκος, ο Λάμπρος και ο Αντώνης. Και οι πέντε τους βάζουν άπειρο μεράκι σε αυτό που κάνουν και για αυτό στόμα με στόμα στο Ευλόγησον σχεδόν κάθε απόγευμα δημιουργείται ουρά από κόσμο που περιμένει να γευτεί τα σουβλάκια του.

Τυλιχτό με μπιφτέκι αγριογούρουνου, τυλιχτό με μοσχάρι το οποίο ψήνεται ψιλοκομμένο σε λαρδί, και τα κλασικά τυλιχτά με καλαμάκι κοτόπουλο και με καλαμάκι χοιρινό. Αυτές είναι οι επιλογές και κανένα τους δεν έχει πατάτες. Οι πατάτες είναι μόνο για συνοδευτικό και όχι για συστατικό στο σουβλάκι, και έρχονται με μια νόστιμη κόκκινη σάλτσα και ανθότυρο.

Ό, τι κι αν διαλέξεις θα το φας είτε στο χέρι στο πεζοδρόμιο είτε στους πάγκους μέσα στο μαγαζί. Ούτε τραπέζι υπάρχει, ούτε delivery κάνει.

X11 WORLD

street food

Ίσως το πιο viral street food που άνοιξε τα τελευταία χρόνια. Ένα burgerάδικο διαφορετικό από όλα τα άλλα. Δεν έχει ταμείο, δεν έχει προσωπικό, δεν έχει ανοιχτή κουζίνα, δεν έχει τίποτα που να θυμίζει burgerάδικο βασικά. Έχει όμως το πιο βασικό, πεντανόστιμα burgers.

Πίσω από το World x11 βρίσκονται αρκετοί άνθρωποι αλλά το concept ηταν μια ιδέα του Βασίλη Στεφανάκη και της ομάδας του, οι οποίοι μεταξύ άλλων έχουν δοκιμάσει πολλά concepts στο λατρεμένο Lost Athens, λίγο πιο πέρα. Για να παραγγείλεις πρέπει να σκανάρεις στο κινητό σου ένα QR code και να πληρώσεις μέσω κάρτας. Μόλις μπεις στην σελίδα θα δεις ότι υπάρχουν έξι επιλογές σε burger. Το Cheese X με διπλό μπιφτέκι, τυρί τσένταρ, πίκλες, ψιλοκομμένο κρεμμύδι και μια μυστική σως, το Super X, το οποίο δεν είναι με burger bun αλλά με τετράγωνο μπριός και διπλό smashed μπιφτέκι, τσένταρ, πίκλες, κρεμμύδια, μουστάρδα και κέτσαπ, το καυτερό Jalapeno 3X με τριπλό μπιφτέκι και πιπεριές jalapeno, το Baconcheese X με έξτρα μπέικον όπως λέει και το όνομά του και ο κατάλογος κλείνει με τα Green X και Veggie X.

Όλα τους πεντανόστιμα, ζουμερά και όπως ακριβώς πρέπει να είναι. To World x11 είναι ανοιχτό από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 18:00 έως τις 02:00, ενώ το Σάββατο και την Κυριακή ανοίγει από τις 14:00.

Ateno Cook & Deli

Στην Αιόλου, απέναντι από ένα άλλο διάσημο street food, το Falafellas άνοιξε πριν από μερικές εβδομάδες ένα κόσμημα. Το Ateno των Νίκου Καραθάνου, Σπύρου και Βαγγέλη Λιάκου και Κωνσταντίνου Τρανουλίδη βρίσκεται σε ένα μεγαλοπρεπέστατο νεοκλασικό του 18ου αιώνα, το οποίο για χρόνια ήταν ερειπωμένο και εκτείνεται σε τρία επίπεδα.

Στο ισόγειο είναι το deli μαζί με το πόστο του καφέ, στον πρώτο βρίσκεται η κουζίνα και στον δεύτερο μία σάλα όπου μπορείς να γευτείς τις δημιουργίες του Νίκου Καραθάνου. Ο διάσημος σεφ έχει εμπνευστεί πιάτα με βαθιά ελληνική σφραγίδα και πρέπει να τα δοκιμάσεις.

Όμως εδώ δεν είμαστε για αυτό αλλά για μια άλλη γωνιά του Ateno, εκείνη με τα σάντουιτς. Η βιτρίνα με τα αλλαντικά των αδερφιών Λιάκων και όχι μόνο, τα εκλεκτά τυριά από όλη την Ελλάδα και τα μυρωδάτα ψωμιά είναι η γωνία που δημιουργούνται υπέροχα σάντουιτς. Συγκεκριμένα 8 δημιουργίες, όπου η κάθεμία έχει ένα αλλαντικό σαν κύριο πρωταγωνιστή και τα υπόλοιπα υλικά να το συντροφεύουν.

Το ψωμί είναι μία ζεστή τύπου focaccia λαδένια, η οποία και από μόνη της είναι γευστικότατη. Δεν χρειάζεται να μπεις καν μέσα στο μαγαζί, αφού η βιτρίνα επεκτείνεται και έξω και εκεί μπορείς να πάρεις το σάντουιτς που θα σου φτιάξει την μέρα.

Caprus

Η Κυψέλη όπως έχουμε ξαναπεί έχει μερικές γωνίες πραγματικά διαμάντια. Μία από τις πιο πρόσφατες αφίξεις είναι το Caprus το οποίο βρίσκεται στην γωνία των οδών Σπετσών και Παξών. Εκεί ο σεφ Μιχάλης Βραχλιώτης αποφάσισε να δημιουργήσει έναν χώρο όπου θα βάλει τεχνικές fine dining μέσα σε παρασκευές σάντουιτς.

Στο σάντουιτς όμως όλα ξεκινούν από το ψωμί και γι’ αυτό ο Μιχάλης συνεργάζεται με τους καλύτερους φούρνους της πόλης. Εδώ θα βρεις σάντουιτς με πορκέτα σιγομαγειρεμένη, παστράμι που φτιάχνει ο ίδιος, προβατίνα κοκκινιστή, pulled pork και κεφτέδες. Το burger του είναι με προβατίνα και πρέπει να το δοκιμάσεις, ενώ η μαγιονέζα, οι πίκλες και πολλά άλλα συστατικά τα φτιάχνει ο ίδιος.

Στο Caprus όμως δεν θα βρεις μόνο υπέροχα σάντουιτς και street food αλλά και ενδιαφέροντα κρασιά όπως Rose de Xinomavro του Θυμιόπουλου και το Silosa Triantafylli Estate. Αν βιάζεσαι πολύ ή βαριέσαι να πας μέχρι το μαγαζί το Caprus κάνει και delivery και φέρνει τις λιχουδιές του σπίτι σου.