Μια θετική διάγνωση για HIV έκανε την Aphrodite HGW να ασχοληθεί με το drag
Συναντήσαμε την drag queen λίγο πριν τα εγκαίνια της έκθεσης που ετοιμάζει για την κυκλοφορία του Ατάλαντη και μας μίλησε για το πως η διάγνωση άλλαξε τον τρόπο που βλέπει τη ζωή, την πολιτική διάσταση του drag, αλλά και για την επιθυμία της να γίνει ο Miguel Bosé του Γιώργου Λάνθιμου.
- 26 ΑΠΡ 2024
«Η πρώτη μου μουσική δουλειά είναι περισσότερο ένα art project παρά ένα καθαρά μουσικό project. Τα τραγούδια φέρνουν το άτομο που θα τα ακούσει αντιμέτωπο με την εμπειρία του queer σώματος στην καθημερινότητα», λέει η drag queen Aphrodite HGW για τον πρώτο της προσωπικό δίσκο με τίτλο Ατάλαντη.
Γεννήθηκε στην Αθήνα και τελείωσε το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών, ενώ έκανε και μεταπτυχιακό στα Ναυτιλιακά στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και επειδή, όπως λέει η ίδια, ήθελε να συμπληρώσει το καρέ, έκανε και ένα ΜΑ στην Παγκόσμια Διπλωματία στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Τα παράτησε όλα όμως για να γίνει πριγκίπισσα όταν οι γιατροί την ενημέρωσαν πως βρέθηκε θετική στον HIV. Ήταν αυτό το γεγονός που την έκανε να καταλάβει πως έπρεπε επιτέλους να κάνει τέχνη, αφού αυτό ήταν που ήθελε από μικρό παιδί.
Πλέον, κάνει μουσική, εμφανίζεται σε κλαμπ και θεατρικές παραστάσεις, κάνει performances, ενώ το 2019 δημιούργησε και το HGW std. Supporting Queer Arts, μια ΑΜΚΕ με στόχο την υποστήριξη και την προώθηση queer καλλιτεχνών και της queer/πολιτικής τέχνης. «Στην HGW std. εκτός από το να είμαστε ένας ασφαλής χώρος για όλα τα άτομα που αποφασίζουν να περάσουν το κατώφλι μας, ευελπιστούμε να καταφέρουμε να αποτελέσουμε, εν καιρώ, μια αξιόπιστη κοιτίδα ανάδειξης και καταγραφής της queer τέχνης της χώρας», λέει χαρακτηριστικά.
Εμείς τη συναντήσαμε λίγο πριν τα εγκαίνια της έκθεσής που ετοιμάζει για την κυκλοφορία του Ατάλαντη και μας μίλησε για το πως η διάγνωση άλλαξε τον τρόπο με τον οποία βλέπει τη ζωή, την πολιτική διάσταση του drag, αλλά και για την επιθυμία της να γίνει ο Miguel Bosé του Γιώργου Λάνθιμου.
Το drag πώς μπήκε στη ζωή σου; Το drag ήρθε στη ζωή μου λίγο αφότου έλαβα μία θετική διάγνωση HIV. Ανέκαθεν είχα μία καταπιεσμένη καλλιτεχνικότητα, αλλά είχα επιλέξει να συμβιβαστώ με τα κοινωνικά και οικογενειακά «πρέπει» και έτσι τα καλλιτεχνικά είχαν μείνει στην άκρη. Όμως το σοκ της διάγνωσης ήταν τέτοιο, που με έκανε να αναθεωρήσω πολλά πράγματα στη ζωή μου και μέσα σε αυτά ήταν και το ζήτημα της τέχνης.
Αρχικά δε μου ήταν ξεκάθαρο, αλλά αφού έπεσα πάνω σε βίντεο στο διαδίκτυο από Αμερικάνες drag performers, κατάλαβα ότι ήταν κάτι που τουλάχιστον έπρεπε να δοκιμάσω. Συμβάδιζε άλλωστε και με το παράπονο που είχα ανέκαθεν με τα ρούχα και τους κοινωνικούς ρόλους.
Ήσουν εξαρχής η Aphrodite HGW; Πώς γεννήθηκε η περσόνα σου; Σαν όνομα ναι από την αρχή ήμουν η Aphrodite HGW (the Hellenic Goddess of the World). Η ιστορία της Αφροδίτης όμως άλλαζε όσο την (και με) ανακάλυπτα.
Στην αρχή ήμουν η Θεά Αφροδίτη και είχα έρθει στη Γη για να επαναφέρω τη σεξουαλική αναρχία. Πλέον κρατάμε μόνο την αναρχία, με την έννοια πως εμβάθυνα στο performative και στο πολιτικό σκέλος του drag, και είδα πως το κοινωνικό-πολιτικό μήνυμα και περιεχόμενο είναι κάτι που με αφορά πολύ περισσότερο (όχι πως δε με αφορά ακόμα και η σεξουαλική αναρχία). Η επιλογή της Θεάς Αφροδίτης και της ιστορίας περί σεξουαλικής αναρχίας δεν ήταν καθόλου τυχαία. Ο HIV είναι μια ΣΜΛ (σεξουαλικώς μεταδιδόμενη λοίμωξη) και τις ΣΜΛ στην καθομιλουμένη τις λένε και αφροδίσια, δηλαδή τις λοιμώξεις της Αφροδίτης.
Τώρα ετοιμάζεις την παρουσίαση της Ατάλαντης, της πρώτης σου δισκογραφικής δουλειάς. Το δελτίο τύπου λέει πως «Η παρουσίαση θα έχει τη μορφή έκθεσης/immersive experience». Θες να μας εξηγήσεις τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Στην πραγματικότητα το λέω έτσι για να ψαρώσω τον κόσμο και να φανώ ψαγμένη (γελάει). Ουσιαστικά ο κόσμος θα έχει τη δυνατότητα, μέσω της έκθεσης και του τρόπου που θα έχει στηθεί ο χώρος, να μπει για λίγο στον κόσμο μου και να αλληλεπιδράσει με αυτόν.
Ο δίσκος και η μουσική γενικότερα πως προέκυψαν; Ήταν κάτι που πάντα ήθελες να κάνεις; Παλιότερα η αλήθεια είναι πως το είχα μεγαλύτερο άχτι. Είχα προσπαθήσει να πάω και στο X-Factor. Είχα μέσα μου το κλασσικό σύμπλεγμα γκέι αγόρι που θέλει να γίνει Μπρίτνεϊ. Πλέον αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Με έχει κερδίσει περισσότερο το video art και το εικαστικό performance.
Παρόλα αυτά, μου αρέσει να εντάσσω το drag μου σε διάφορα πλαίσια, οπότε τώρα ήταν η σειρά της μουσικής. Επίσης, συνειδητοποίησα πως αυτά που ήθελα να πω, ήθελα να απευθύνονται σε ένα μαζικότερο κοινό και η μουσική είναι ίσως το ευκολότερο καλλιτεχνικό μέσο για να το πετύχεις αυτό. Για εμένα, αυτός ο δίσκος είναι ένα ακόμα art project και όχι η αρχή κάποιας μουσικής καριέρας.
Στην έκθεση τι θα δούμε; Στην έκθεση ο κόσμος θα δει εγκαταστάσεις βασισμένες στα βίντεο που έχω δημιουργήσει για να συνοδέψουν τα τραγούδια. Μέρος από τα σκηνικά, κοστούμια κλπ. Επίσης, εμπνεόμενη από το εορταστικό κλίμα των ημερών, στα εγκαίνια θα κάνω ένα performance βασισμένο στην ελληνικότητα, το Πάσχα και το παλιό ορθόδοξο ΠΑΣΟΚ, με τη συμμετοχή και άλλων drag performers.
Ποια ήταν η δημιουργική διαδικασία πίσω από την Ατάλαντη; Και γιατί Ατάλαντη; Όλα ξεκίνησαν από μία πλάκα. Χρησιμοποιούσα πολύ τη λέξη κρίμα στη ζωή μου. Ό, τι μου έλεγαν οι φίλοι μου, ό,τι άκουγα και ήθελα να το ειρωνευτώ… η μόνιμη απάντησή μου ήταν κρίμα. Όταν γνώρισα τον υπερταλαντούχο (και πλέον πολύ καλό μου φίλο) SIFUDINDAN του είπα μια μέρα για πλάκα, «φαντάζεσαι να έβγαζα ένα τραγούδι και το μόνο που θα λέω να είναι κρίμα»;
Ε, και τελικά το φαντάστηκε και συνέθεσε αυτή την υπέροχη μουσική για το πρώτο μου single ΚΡΙΜΑ. Το άλμπουμ λέγεται Ατάλαντη κυρίως γιατί ήταν η μόνη και μόνιμη κριτική που μου ασκούσαν οι καλοθελητές. Ό, τι και να έκανα ήμουν η ατάλαντη. Επομένως, αποφάσισα να το οικειοποιηθώ και να ενδυναμωθώ μέσω αυτής της οικειοποίησης. Επίσης, ο inner saboteur μου κάνει πάρτι με αυτή τη λέξη και δε με αφήνει να τη βγάλω από το κεφάλι μου.
Πόσο εύκολο είναι να βιοποριστείς από το drag στην Ελλάδα; Έχεις δει αλλαγές από όταν ξεκίνησες; Δεν είναι καθόλου εύκολο να βιοποριστείς μέσω του drag. Και αν είσαι από τις ελάχιστες τυχερές, συνήθως θα χρειαστεί να θυσιάσεις τεράστιο κομμάτι της καλλιτεχνικότητάς σου. Γι’ αυτό κάνω πολύ σπάνια εμφανίσεις σε νυχτερινά μαγαζιά. Δεν ήμουν διατεθειμένη να κάνω αυτές τις υποχωρήσεις, ιδίως για τα ψίχουλα που δίνουν.
Είμαι από τις πρωτεργάτριες του new age drag στη χώρα, οπότε είχα τη χαρά να το δω να ανθεί. Ειδικά μέχρι και πριν τον Covid, υπήρχε τεράστια άνθηση της τέχνης του drag. Πλέον έχει σταθεροποιηθεί κάπως η κατάσταση. Δυστυχώς, όμως, όσο το drag αντιμετωπίζεται (ακόμα και ενδοκοινοτικά) ως κάτι ευτελές και περιθωριακό, δε θα καταφέρουμε να δούμε άλματα ούτε στις απολαβές ούτε στο μέγεθος της απεύθυνσης. Σίγουρα βοηθάει το γεγονός ότι διεθνώς το drag έχει αρχίσει να αποκτά μεγαλύτερη δημοτικότητα, όμως αυτό αφορά κυρίως το καπιταλιστικό και εμπορικό κομμάτι του. Το drag είναι πολλά παραπάνω από όσα δείχνουν στο Drag Race (διαγωνιστικό ριάλιτι με drag performers).
Έχεις κάποια dream συνεργασία; Αυτή η ερώτηση με απασχολεί συχνά, καθώς είμαι ένα άτομο που ποτέ δεν είχα αγαπημένη ποπ σταρ που να της δίνω λευκό χαρτί σε ό, τι και να κάνει. Έτσι δεν μπορώ να πω πως έχω και κάποια dream συνεργασία. Έχω όμως σίγουρα καλλιτέχνιδες που εκτιμώ βαθιά (όπως η Sevdaliza και η ΜΙΑ). Επίσης, Γιώργο Λάνθιμε αν αποφασίσεις ποτέ ότι ψάχνεις τον Miguel Bosé σου, εδώ είμαι.
Πληροφορίες έκθεσης:
Εγκαίνια & Performance: Δευτέρα 29 Απριλίου 2024 |19:00 – 00:00
Διάρκεια έκθεσης: 29 Απριλίου 2024 – 3 Μαΐου 2024
Ώρες Λειτουργίας: 19:00 – 00:00
Τοποθεσία: HGW std.
Διεύθυνση: Μαυρομιχάλη 138, 11472, Νεάπολη Εξαρχείων
Είσοδος Ελεύθερη
https://www.hgwstd.org/