Φωτογραφίες: Νεφέλη Καραφυλλάκη
STREET FOOD
SPONSORED

Τελικά Madame Ginger τα μανιτάρια είναι μαγικά;

Με αφορμή την παρουσία της στο φετινό Athens Street Food Festival, η επιτυχημένη Food & Sustainability Content Creator, μας μίλησε για τις συνταγές που έχει ετοιμάσει για το φεστιβάλ, τη μαγεία των μανιταριών, αλλά και για όσους επιμένουν ακόμα να χλευάζουν τον vegan τρόπο ζωής.

«Ο περισσότερος κόσμος τη φωνάζει Madame Ginger, αλλά στις προσωπικές της στιγμές είναι απλά η Μαριλού. Λατρεύει την Κυψέλη, περιοχή όπου μεγάλωσε και μετά από πολλά χρόνια επέστρεψε για να φτιάξει το Madame Gigner’s Food Studio», αυτά γράφει στο bio για τη Μαριλού Παντάκη όταν μπεις στο madameginger.com. Για μένα πάλι είναι η «κουμπάρα Μαριλού» η φίλη μου, που τυχαίνει όμως να είναι και από τους πρώτους content creators στην Ελλάδα που μίλησαν για τον βιγκανισμό και το sustainability.

Η Madame Ginger με τη μεταδοτικότητα και τις ευφάνταστες συνταγές της έκανε ακόμα και τους πιο δύσπιστους να δουν τη vegan διατροφή με άλλο μάτι. Και ακόμα κι αν δεν είσαι vegan, δύσκολα θα κάνεις skip τα βίντεό της στο Instagram και στο TikTok και αυτό δεν είναι υποκειμενική άποψη λόγω της φιλίας μας, αφού πολύ πριν γίνουμε φίλες, ήμουν κι εγώ ένα από τα χιλιάδες gingerάκια που την παρακολουθούσαν φανατικά, κι ας μην έμπαινα μετά στην κουζίνα για να αναπαράγω τις συνταγές της.

Αυτό τον μήνα τη Madame Ginger τη βρίσκεις στο Αμαξοστάσιο της Ο.Σ.Υ στο Γκάζι και συγκεκριμένα στο Athens Street Food Festival, για χάρη του οποίου έφτιαξε ένα σταντ αφιερωμένο στα μανιτάρια. Με το δεύτερο τριήμερο του φεστιβάλ να απέχει μόλις μια ανάσα, καθίσαμε πάνω από ένα (ή και όχι μόνο ένα) ποτήρι κρασί και μιλήσαμε για τη μαγεία των μανιταριών, τα δικά της αγαπημένα φαγητά στο φεστιβάλ, αλλά και για όλους εκείνους που επιμένουν να χλευάζουν τον vegan τρόπο ζωής.

Τελικά Madame Ginger, τα μανιτάρια είναι μαγικά;

Γιατί επέλεξες το φετινό σου σταντ στο Athens Street Food Festival να είναι αφιερωμένο στα μανιτάρια;

Το μανιτάρι είναι ένα πολύ αγαπημένο μου υλικό, πρωταγωνιστεί σε πολλά street food πιάτα σε όλον τον κόσμο και μπορεί να μαγειρευτεί με χίλιους δυο τρόπους. Οπότε παρέα με τους συνεργάτες μου στην Aria Fine Catering και με τη συμβολή των ανθρώπων του φεστιβάλ που έχουν τεράστια εμπειρία στο φαγητό του δρόμου, αποφασίσαμε να δώσουμε μία χορτοφαγική αλλά «βρώμικη» και πολύ πολύ νόστιμη εναλλακτική στους επισκέπτες του. Το The mushroom είναι μία καλή ευκαιρία για εμάς να έρθουμε σε άμεση επαφή με το κοινό μας, τα gingerάκια μας, που θα μας επισκεφτούν για να γνωριστούμε και να δοκιμάσουν το φαγητό μας.

Ανάμεσα σε ποια πιάτα μπορεί να επιλέξει όποιος επισκεφτεί το σταντ σου; Πώς κατέληξες σε αυτές τις συνταγές;

Δουλέψαμε πολύ σκληρά με τον Δημήτρη Παναγιωτόπουλο, τον executive chef της Aria και την ομάδα του, για να καταλήξουμε στα 4 πιάτα μας. Η ναυαρχίδα μας είναι το The Mushroom Melt, ένα αφράτο ψωμάκι, ζουμερός γύρος μανιταριών, crispy μανιτάρια, πατάτες και κρεμμύδια και λιωμένη cheddar sauce, που προσωπικά μου θυμίζει τις Κυριακές στην Αθήνα των 90s και το Melt των Wendy’s.

Έχουμε άλλα δύο αλμυρά πιάτα τα οποία θέλαμε να μπουν στη μέση των τραπεζιών για να τσιμπάνε όλοι: το Crispy Pot με crispy μανιτάρια, πατάτες και κρεμμύδια με ταρτάρ σος και το Keftedakia Pot με κεφτεδάκια μανιταριών, σάλτσα μαρινάρα και λιωμένη «μοτσαρέλα». Κρατήσαμε όμως το καλύτερο για το τέλος με ένα ανατρεπτικό soft cookie με σοκολάτα και μανιτάρι πορτσίνι, ένας αναπάντεχος συνδυασμός που κέρδισε όλους όσους το δοκίμασαν το πρώτο ΠΣΚ, ακόμα και τους πιο άπιστους.

Τελικά Madame Ginger, τα μανιτάρια είναι μαγικά;

Εσύ έχεις αγαπημένο τρόπο να τρως τα μανιτάρια;

Γενικά τα τρώω σε οποιαδήποτε μορφή και συνταγή, αλλά έχω μία πολύ αγαπημένη, τα λεμονάτα και σκορδάτα steaks μανιταριών. Παίρνω μεγάλα μανιτάρια πορτομπέλο και τα μαρινάρω σε ελαιόλαδο, σκόρδο, μουστάρδα, ρίγανη και λεμόνι για καμιά ώρα. Πυρώνω καλά ένα τηγάνι, βάζω δύο μανιτάρια και τα ψήνω σε πολύ δυνατή φωτιά πατώντας τα δυνατά με μία σπάτουλα και βάρος για να γίνουν λεπτά και πλατιά και τα σερβίρω με όλη τους τη σάλτσα πάνω σε τηγανητές πατάτες ή πουρέ. Για μένα είναι το απόλυτο comfort food, δεν το αλλάζω με τίποτα.

Πες μας 3 λόγους για τους οποίους πρέπει κάποιος να επισκεφθεί οπωσδήποτε το φετινό  Athens Street Food Festival.

Φέτος το φεστιβάλ έχει τεράστια ποικιλία σε κουζίνες από όλον τον κόσμο, το οποίο το βρίσκω συναρπαστικό.

Πρώτον, μπορεί κανείς να δοκιμάσει γεύσεις από την Αιθιοπία και την Ονδούρα, το Βιετνάμ, την Ταϊλάνδη, το Μεξικό αλλά και διάφορες κουζίνες της Αμερικής και της Ευρώπης. Δεύτερον, βλέπουμε για πρώτη φορά τόσα πολλά vegan πιάτα σε ένα μη vegan φεστιβάλ, τα οποία μάλιστα να είναι τόσο προσεγμένα, well thought και κυρίως να απευθύνονται σε όλους και να τα επιλέγει όχι μόνο το χορτοφαγικό κοινό. Τρίτον, προσωπικά μου αρέσουν πολύ τα φεστιβάλ φαγητού γενικά ως έξοδος ή τρόπος διασκέδασης αν θες και το Athens Street Food Festival έχει πολύ ωραίο vibe για παρέες να περάσουν ωραία και να μοιραστούν φαγητό.

Εκτός από το δικό σου σταντ, έχεις κάποιο άλλο αγαπημένο;

Έχω πολλά αγαπημένα πιάτα από διάφορα stands. Τις tamales με τα λαχανικά από το ομώνυμο περίπτερο, τα όσπρια σε παραδοσιακές συνταγές της Αιθιοπίας από το Lalibela, την vegan εκδοχή του Pad Thai στο TukTuk, το donut Speculoos του Planet, τα ντολμαδάκια κροκέτα με πικάντικη mayo από Κρητικό street food, την πίτσα μαρινάρα από το Luca e Fabio και το burger με samosa από το Curry Express.

Τελικά Madame Ginger, τα μανιτάρια είναι μαγικά;

Τι έχεις να πεις σε όσους χλευάζουν τον vegan τρόπο ζωής;

Έχω κουραστεί με αυτούς τους ανθρώπους που ασχολούνται με το τι τρώμε, με ποιους κάνουμε σεξ, σε τι θεό πιστεύουμε ή δεν πιστεύουμε και γενικά με όσους χλευάζουν τις επιλογές των άλλων. Ο βιγκανισμός το μόνο που πρεσβεύει είναι η αγάπη. Η αγάπη για τα ζώα, το περιβάλλον, την υγεία και το μέλλον μας, πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί να ενοχλείται κάποιος από αυτό. Ίσως, θα πρέπει και ο ίδιος να αναρωτηθεί και να το ψάξει γιατί μάλλον  κρύβει κάποιο βαθύτερο πρόβλημα που μπορεί να έχει.

Πάντως, τα νούμερα το λένε ξεκάθαρα: η μερική ή ολική χορτοφαγία είναι ο μόνος τρόπος να φρενάρουμε -είναι πολύ αργά για να αποτρέψουμε- την κλιματική κρίση και ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας μιλάει εδώ και χρόνια για τις επιπτώσεις που έχει στην υγεία μας η αλόγιστη κρεατοφαγία των τελευταίων ετών, από την παχυσαρκία και τα καρδιαγγειακά προβλήματα μέχρι τον καρκίνο. Μεγάλοι άνθρωποι είμαστε, μπορεί με ένα απλό Google search ο καθένας να ψαχτεί και να ενημερωθεί πριν χλευάσει ή ακόμα και επιτεθεί σε οποιονδήποτε για τις επιλογές του.

Τελικά, είναι μαγικά τα μανιτάρια;

Ε ναι, το μανιτάρι είναι ένα υπέροχο μαγικό υλικό και προσωπικά με γοητεύει πολύ. Εκτός από τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική που μπορεί να θριαμβεύσει και να μας δώσει πολύ γευστικά αλλά και θρεπτικά πιάτα, χρησιμοποιείται πλέον και στη μόδα αφού μπορεί κανείς να φτιάξει vegan δέρμα από μανιτάρια, έχει εφαρμογές εδώ και χιλιάδες χρόνια στην ιατρική και την ομοιοπαθητική, ενώ τελευταία βλέπουμε τη χρήση των παραισθησιογόνων μανιταριών σε ψυχιατρικές μεθόδους θεραπείας για την κατάθλιψη, το άγχος και διάφορα άλλα ψυχικά νοσήματα.

***INFO

Athens Street Food Festival

17-18-19/05/2024 & 24-25-26/05/2024
Αμαξοστάσιο ΟΣΥ
Πειραιώς και Ερμού, Γκάζι

Ώρες λειτουργίας: Παρασκευή 17:00 -00:00, Σάββατο 12:00 – 00:00, Κυριακή 12:00 – 00:00
Εισιτήρια ΕΔΩ