© Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης / Paris Tavitian
ΒΓΕΣ ΕΞΩ

Πού να πας τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων: 10 δωρεάν δράσεις και ξεναγήσεις

Τις διαστάσεις της εκπαίδευσης και της έρευνας στα μουσεία αναδεικνύει η φετινή Διεθνής Ημέρα Μουσείων και εμείς επιλέγουμε τις δράσεις που δεν πρέπει να χάσεις.

Ξεναγήσεις, βιωματικές δράσεις, εργαστήρια για όλη την οικογένεια, μουσικές, ομιλίες και πρόσβαση σε ερευνητικά εργαστήρια που κανονικά απευθύνονται αποκλειστικά στο επιστημονικό κοινό. Από κάθε άποψη, η Διεθνής Ημέρα Μουσείων που έχει καθιερωθεί από το ICOM εδώ και χρόνια να γιορτάζεται στις 18 Μαΐου, είναι μια μοναδική ευκαιρία να σκεφτούμε τα μουσεία σαν χώρους απόλαυσης, έκπληξης, διασκέδασης, ανακάλυψης, συνάντησης, ζύμωσης, αντίθετα από την παρωχημένη σήμερα άποψη που τα θέλει άψυχα, παγιωμένα θησαυροφυλάκια της τέχνης και του πολιτισμού.

Η θεματική του εορτασμού της φετινής Διεθνούς Ημέρας Μουσείων είναι «Μουσεία για την Εκπαίδευση και την Έρευνα», καλύπτοντας παράλληλα άξονες όπως ποιοτική εκπαίδευση, βιώσιμη ανάπτυξη και ισότιμη πρόσβαση. Η είσοδος σε όλα τα μουσεία είναι ελεύθερη για τη μέρα, ενώ παρακάτω παραθέτουμε τις δράσεις που ξεχωρίζουν στο πρόγραμμα (το οποίο μπορείς να δεις σε πλήρη μορφή εδώ).

Νέος εκθεσιακός χώρος στο Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών

Πέρα από ελεύθερη είσοδο σε όλα του τα κτίρια, το Μουσείο Μπενάκη μεταξύ άλλων δράσεων που έχει προγραμματίσει, θα ανοίξει για πρώτη φορά το σήμα κατατεθέν της οικίας Κουλούρα στο Παλαιό Φάληρο (όπου είναι η έδρα του Μουσείου Παιχνιδιών), τον οκτάγωνο πύργο του κτιρίου με τον εντυπωσιακό art nouveau ζωγραφικό διάκοσμο ως εκθεσιακό χώρο. Οι επισκέπτες θα ανακαλύψουν τέσσερα κουκλόσπιτα τα οποία δεν έχουν εκτεθεί ξανά, ενώ στον κήπο του μουσείου θα περιμένει το κίτρινο φορτηγάκι-καντίνα από το Δειπνοσοφιστήριον κερνώντας σπιτική λεμονάδα.

Το μυστικό της Πηνελόπης στην Εθνική Γλυπτοθήκη

Στη συλλογή της Εθνικής Γλυπτοθήκης, η γνωστή ηρωίδα από την Οδύσσεια του Ομήρου ζωντανεύει μέσα από τη μεγάλων διαστάσεων, καθιστή μορφή που έχει σμιλεύσει ο Λεωνίδας Δρόσης και είχε κάποτε κερδίσει χρυσό μετάλλιο εξαιτίας της σε παγκόσμια έκθεση. Παιδιά 8-12 ετών (συνοδεία γονέα) μπορούν να πάρουν μέρος στο δίωρο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που έχει προγραμματιστεί για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων σχετικά με τον αινιγματικό χαρακτήρα της Πηνελόπης και τις αποτυπώσεις εκείνης στην τέχνη των τριών διαστάσεων.

Ξενάγηση με κλειστά μάτια στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Με διευρυμένο ωράριο και ένα παραφουσκωμένο από δράσεις πρόγραμμα γιορτάζει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, στο οποίο πρόγραμμα υπάρχει και μια ξενάγηση που ανατρέπει τη γνωστή μουσειακή οδηγία «δεν αγγίζουμε»: Η απτική προθήκη του πρώτου ορόφου θα είναι ανοιχτή το μεσημέρι (13:30-14:30 & 14:30-15:30) για άτομα με προβλήματα όρασης αλλά και το ευρύ κοινό που θα ήθελε να βιώσει την εμπειρία της εξερεύνησης κυκλαδικών ειδωλίων με τα ακροδάχτυλα.

Μύθοι και δοξασίες Μουσείο Ακρόπολης

Σταθερά κάθε Σάββατο, στο Μουσείο Ακρόπολης, υλοποιείται ένας διαφορετικός θεματικός περίπατος που δίνει ζωή στα σπουδαία αρχαία κομψοτεχνήματα μέσα από μύθους, θρύλους, δοξασίες και ανθρώπινες ιστορίες που εκείνα κρύβουν. Μόνο που στο πλαίσιο της διεθνούς γιορτής, η δράση θα πραγματοποιηθεί χωρίς την καταβολή αντιτίμου (12:30), με την είσοδο στο δημοφιλέστερο μουσείο της πόλης να είναι δωρεάν για όλη τη μέρα του εορτασμού.

Πού να πας τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων © Μουσείο Ακρόπολης / Γιώργος Βιτσαρόπουλος

Στα ερευνητικά εργαστήρια του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας

Τα εργαστήρια του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας ανοίγουν για το κοινό, δίνοντας τη σπάνια ευκαιρία να γνωρίσουμε από μέσα τη συναρπαστική διαδικασία της έρευνας σε σχέση με τη χερσαία ζωολογία, τη βοτανική και τη γεωλογία-παλαιοντολογία. Η επίσκεψη διαρκεί 20 λεπτά και κάθε επισκέπτης θα έχει δυνατότητα επίσκεψης ενός μόνου εργαστηρίου (δήλωση συμμετοχής την ίδια μέρα, το Σάββατο, κατά την είσοδο στο Μουσείο).

Στη «γειτονιά» του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού

Σε περίπτωση που έχει διαφύγει της προσοχής σου, ήρθε η φετινή Διεθνής Ημέρα Μουσείων για να στρέψει το βλέμμα στο σωστό σημείο: το ΜΝΕΠ είναι το μουσείο που έκανε εγκαίνια τέλη της προηγούμενης χρονιάς αξιοποιώντας για νέα του έδρα μια γειτονιά της Πλάκας, με διατηρημένα τα αυθεντικά στοιχεία του 19ου αιώνα, και ως τιμώμενο μουσείο παρουσιάζει όχι μια μέρα, αλλά μια εβδομάδα δράσεων. Μέχρι την Παρασκευή (17/5) έχει ξεναγήσεις στη μόνιμη έκθεση (11.00-13.00, 13.30-15.30), ενώ ανήμερα της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων διοργανώνεται ανοιχτό εργαστήριο συντήρησης υφασμάτων.

 

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη MUEVO | Museum Evolution (@muevo.gr)

Μια μέρα στο παλιό σχολείο

Σάκες, ποδιές και μαυροπίνακας. Το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης στην Πλάκας είναι αφιερωμένο στην έρευνα και διαφύλαξη της ιστορίας της εκπαίδευσης και των σχολικών μονάδων στη χώρα, προσφέροντας στην έδρα του ένα flashback στην εποχή του 1950. Εκεί, λαμβάνει χώρα δραματοποιημένη αναπαράσταση του σχολικού μαθήματος, που στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων θα γίνει με ελεύθερη είσοδο (12:00). Απαραίτητη η συμπλήρωση της φόρμας συμμετοχής.

 

Οι θαμμένες γυναικείες ιστορίες στο Εβραϊκό Μουσείο

Το Her Stories είναι ένα διαφωτιστικό θεματικό πρόγραμμα το οποίο τρέχει παράλληλα σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες, μεταφέροντας στοιχεία απ’ τις ζωές επτά Εβραίων γυναικών και θίγοντας κατ’ επέκταση το ζήτημα του φύλου στο Ολοκαύτωμα – μια θαμμένη πτυχή που αναδείχθηκε από πρόσφατη έρευνα πολλών φορέων, ανάμεσα στους οποίους και η ομάδα του Εβραϊκού Μουσείου της πόλης, το οποίο ετοιμάζει μια σχετική ξενάγηση την Κυριακή και τη Δευτέρα μετά τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων (19-20/5, 11.00-12.00).

Πού να πας τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων © SOOC

Κλασική μουσική στο Μουσείο Μαρία Κάλλας

Το Μουσείο Μαρία Κάλλας, σε συνεργασία με το ιστορικό Ωδείο Αθηνών (όπου ξεκίνησε να φοιτά η Μαρία Κάλλας το 1939), ετοιμάζουν για την ημέρα ένα μουσικό ταξίδι με ελεύθερη είσοδο – το πρωί (11:00-15:00) οι μαθητές του ωδείου θα παίζουν έργα σε πιάνο, ενώ το απόγευμα (17:00-20:00) θα ανέβουν στη σκηνή οι τάξεις της μονωδίας για φωνητικά αποσπάσματα από μεγάλα λυρικά έργα. Απαραίτητη προκράτηση εδώ.

Τα τρία «μουσεία» της Αρχαίας Αγοράς

Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι στον σημερινό χώρο της Αρχαίας Αγοράς βρισκόταν κάποτε το σπίτι του Louis-François-Sébastien Fauvel, όπου ο Γάλλος πρόξενος αποθησαύριζε (παράτυπα) τα αρχαία που έβρισκε, όπως και ότι ο Ναός του Ηφαίστου πιο δίπλα λειτούργησε κάποτε ως Αρχαιολογικό Μουσείο. Ταυτόχρονα, στη Στοά του Αττάλου είναι το σημείο όπου στεγάζεται σήμερα το μουσείο της αρχαίας Αγοράς, και έτσι φτάνουμε στην τριπλέτα που θα ανακαλύψει μέσω ξεναγήσεων το κοινό, την Παρασκευή 17 (09.00) και το Σάββατο 18 του μηνός (11.00).