Το διαστημικό burger του Γρηγόρη Κίκη προσγειώθηκε στα Πετράλωνα
Το Hanky Panky αποτελεί το καινούργιο project του βραβευμένου σεφ. Γνώριμο street food με εστιατορική φιλοσοφία.
- 23 ΜΑΙ 2024
Είναι σύνηθες πια αναγνωρισμένοι chefs που τα εστιατόριά τους έχουν λάβει ακόμα και αστέρια Michelin να δοκιμάζουν το επιχειρείν στο street food, ανοίγοντας μαγαζιά, αγοράζοντας food trucks και συμμετέχοντας ακόμα και σε φεστιβάλ φαγητού. Οι προοπτικές που βλέπουν στο φαγητό του δρόμου είναι μεγάλες και δεν είναι οι μόνοι. Πρόσφατα, ο οδηγός Michelin βράβευσε για πρώτη φορά στην ιστορία του μία taquería στο Μεξικό, επιβεβαιώντας πως το street food έχει δυναμική κι αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κουλτούρας της κάθε περιοχής.
Πίσω στην Αθήνα, ήταν τον περασμένο Νοέμβριο όταν οι Αλέξανδρος Τσιοτίνης, Κώστας Μπαρούτης και Χρήστος Ρήγας, από το βραβευμένο με αστέρι Michelin CTC, σύστησαν ένα εντελώς διαφορετικό project από το high end εστιατόριο του Κεραμεικού, ένα feel good eatery με burgers, τηγανητές πατάτες και άλλες comfort επιλογές.
Το ortsag (αν το διαβάσεις ανάποδα σχηματίζεται η λέξη gastro) στηρίχτηκε πάνω στην ανάγκη της ομάδας να περιορίσει τη σπατάλη τροφίμων και να κινηθεί σε μία πιο βιώσιμη κατεύθυνση.
Ένας άλλος σεφ που εκπροσωπεί επάξια τη νέα γενιά μαγείρων στην Ελλάδα, ο Γρηγόρης Κίκης, έκανε με τη σειρά του το βήμα στο φαγητό του δρόμου. Συνιδιοκτήτης του βραβευμένου με Michelin Hervé και του Upon, υλοποίησε μία ιδέα που είχε από καιρό στο μυαλό του. Μαζί με τους Γιώργο Ευθυμόπουλο, Δημήτρη Δήμητσα, Σταμάτη Γκαρώνη, Νίκο και Ηλία Μαυρέλη, άνοιξαν το Hanky Panky στην πλατεία Μερκούρη των Άνω Πετραλώνων, ένα street food με εστιατορική φιλοσοφία.
Το μενού είναι συμπυκνωμένο με επτά γνώριμους σε όλους μας κωδικούς με επιλογές που ξεκινούν από το κλασικό cheeseburger (7,50 ευρώ) και γίνονται πιο πληθωρικές, μέχρι τηγανητό κοτόπουλο, πατάτες και hot dog. Μπορεί όλη η δουλειά πίσω από το φαγητό να είναι υψηλού επιπέδου – όλες οι παρασκευές γίνονται στην κουζίνα, χρησιμοποιούν γάρο από μοσχάρι αντί αλατιού, κάνουν ζυμώσεις κτλ – αλλά ο σεφ θέλει να παραμείνει ένα φαγητό οικείο, νόστιμο και πάνω από όλα ανεπιτήδευτο. «Το όνομα παραπέμπει σε αυτή τη σχέση που έχουμε με το φαγητό. Το πιάνουμε με τα χέρια μας, το γευόμαστε, λερωνόμαστε».
Η ομάδα φρόντισε να δημιουργήσει έναν ωραίο χώρο, όπου συνέβαλε ο έτερος βραβευμένος σεφ Παύλος Κυριάκης, ξεδιπλώνοντας το ταλέντο του στο γκράφιτι. Το φαγητό είναι πια εμπειρία, έτσι κι εδώ έχουν δημιουργήσει το δικό τους νόστιμο σύμπαν. Το όραμά τους για ένα διαστημικό burger ενσάρκωσε η Social Stream με τη δημιουργική της κατεύθυνση και η ιστορία τους “Street food meets outer space” δεν θα μπορούσε παρά να έχει για πρωταγωνιστή έναν αστροναύτη.
Η πιο εκτός πραγματικότητας στιγμή του Hanky Panky όμως ήταν η επίσκεψη του τριάστερου σεφ Jacob Jan Boerma, που δοκίμασε τα burger τους πριν από όλους. Ένα μήνα μετά, η ομάδα είναι έτοιμη για εκτόξευση.