James Gathany/CDC via AP
ΥΓΕΙΑ

Ο δάγκειος πυρετός μέσω των κουνουπιών-τίγρεις απειλεί πλέον και την Ελλάδα

Το κουνούπι τίγρης έχει εγκατασταθεί σε 13 χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ελλάδας.

Η κλιματική αλλαγή δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την εξάπλωση του κουνουπιού τίγρης, δήλωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), με αποτέλεσμα, πλέον, να έχει εγκατασταθεί σε 13 χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ελλάδας. Οι ειδικοί, μάλιστα, συνδέουν την παρουσία του με την αύξηση του δάγκειου πυρετού στην Ευρώπη.

Ειδικά στη Γαλλία, παίζουν με το χρόνο και προσπαθούν να παγιδεύσουν το έντομο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα ξεκινήσουν στα τέλη Ιουλίου. Μάλιστα, το ECDC έχει προειδοποιήσει ότι τα διεθνή ταξίδια θα αυξήσουν περαιτέρω τον κίνδυνο περισσότερων κρουσμάτων στη Γηραιά ήπειρο.

Οι συμβουλές που δίνουν οι ειδικοί είναι να απομακρύνουμε το στάσιμο νερό από κήπους ή μπαλκόνια, όπου τα κουνούπια μπορούν να αναπαραχθούν, χρησιμοποιώντας παράλληλα απωθητικά καθώς και σίτες στα παράθυρα και τις πόρτες.

Τα κουνούπια, πάντως, έχουν γίνει μια αυξανόμενη απειλή στην Ευρώπη τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Σύμφωνα με το ECDC, το ασιατικό κουνούπι τίγρης έχει εγκατασταθεί στην Αυστρία, τη Βουλγαρία, την Κροατία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Ιταλία, τη Μάλτα, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία και την Ισπανία ενώ έχει επίσης καταγραφεί στο Βέλγιο, την Κύπρο, την Τσεχία, τις Κάτω Χώρες και τη Σλοβακία.

Τι μπορεί να προκαλέσει τα κουνούπι τίγρης

Τα συγκεκριμένα κουνούπια μεταδίδουν ασθένειες όπως ο δάγκειος πυρετός, ο ιός chikungunya και ο ιός Zika, οι οποίες, μέχρι πρόσφατα, ήταν συνήθως παρούσες μόνο σε περιοχές της Αφρικής, της Ασίας και της Αμερικής. Ένα άλλο κουνούπι, το aedes aegypti, το οποίο μεταδίδει τον κίτρινο πυρετό, καθώς και άλλες ασθένειες, έχει εγκατασταθεί στην Κύπρο.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το ενδεχόμενο εξάπλωσής του σε άλλα μέρη της Ευρώπης είναι «ανησυχητικό», δεδομένης της προτίμησής του για το τσίμπημα ανθρώπων και της ικανότητάς του να μεταδίδει ασθένειες. Ο δάγκειος πυρετός ξεκινά με συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, αλλά μπορεί να γίνει σοβαρός και, σε ορισμένες περιπτώσεις, θανατηφόρος.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου, ο οποίος επίσης μεταδίδεται από κουνούπια, είναι πλέον παρών σε περισσότερες ευρωπαϊκές περιοχές από ποτέ άλλοτε. Ένα άτομο αναφέρθηκε ότι μολύνθηκε από τον ιό στη νότια Ισπανία στις αρχές Μαρτίου, γεγονός που υπογραμμίζει πώς οι κλιματικές συνθήκες δημιουργούν κατάλληλο περιβάλλον για τα κουνούπια ακόμη και πολύ νωρίς μέσα στο έτος.

«Η Ευρώπη βλέπει ήδη πώς η κλιματική αλλαγή δημιουργεί ευνοϊκότερες συνθήκες για τα χωροκατακτητικά κουνούπια να εξαπλώνονται σε περιοχές που δεν είχαν προηγουμένως επηρεαστεί και να μολύνουν περισσότερους ανθρώπους με ασθένειες όπως ο δάγκειος πυρετός», δήλωσε η διευθύντρια του ECDC Andrea Ammon.

Τα αυξημένα διεθνή ταξίδια από χώρες που έχουν καταγράψει κρούσματα δάγκειου πυρετού, θα αυξήσουν επίσης τον κίνδυνο εισαγόμενων κρουσμάτων και αναπόφευκτα και τον κίνδυνο τοπικών κρουσμάτων.