RELEASE 2024

Το πρώτο μεγάλο metal ραντεβού της χρονιάς δόθηκε στο Release Athens

Grand Magus, Blind Guardian και Megadeth έφεραν συρροή κόσμου στην Πλατεία Νερού το απόγευμα της Παρασκευής 14 Iουνίου.

Ήδη από πριν τις 7 η ώρα οι μαυροντυμένοι στο Φάληρο και την ευρύτερη περιοχή της Πλατείας Νερού είχαν αρχίσει να πληθύνονται. Το πρώτο μεγάλο metal ραντεβού της συναυλιακής χρονιάς είχε δοθεί και το ελληνικό κοινό δεν θα μπορούσε να απείχε. Grand Magus, Blind Guardian και Megadeth είχαν δημιουργήσει ένα μοναδικό lineup για τη δεύτερη ημέρα του Release Athens και εμείς ήμασταν από νωρίς εκεί.

Ομολογώ ότι τους Grand Magus δεν είχε τύχει να τους ακούσω ποτέ από κοντά και ξαφνιάστηκα όταν είδα τόσο κόσμο, νέο κατά πλειοψηφία να γνωρίζει τα κομμάτια τους. Αμέσως γκούγκλαρα και κατάλαβα τους λόγους. Η σουηδική metal μπάντα μετρά χρόνια συνεχόμενης παρουσίας και ο JB Christoffersson έπαιξε τον δικό του καθοριστικό ρόλο για να ξεκινήσει ιδανικά το απόγευμα.

Οι Σουηδοί βγήκαν ακριβώς στις 19:00 και τα σπαθιά έκαναν την εμφάνισή τους, ενώ ο κόσμος συνέχιζε να καταφθάνει. Τα ελληνικά «ευχαριστώ» πολλαπλασιάζονταν όσο περνούσε η ώρα και η αναμονή για τα δύο μεγάλα ονόματα της η ημέρας έμοιαζε εύκολη υπόθεση.

Το εκρηκτικό παρά τη ζέστη απόγευμα των Grand Magus έκλεισε με το εμβληματικό τους Hammer of the North, το οποίο ξεσήκωσε τους φίλους τους και σιγά – σιγά η σκηνή άρχισε να προσαρμόζεται για τους Blind Guardian.

Μπορεί να μην είχε περάσει καιρός από τις sold-out εμφανίσεις τους στο Floyd, αλλά το ελληνικό κοινό δεν είχε κανένα πρόβλημα με αυτό. Ο Hansi Kürsch αστειεύτηκε αρχικά με τη συχνή του παρουσία στη χώρα και γρήγορα κέρδισε ένα κοινό που εύκολα μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα από τα πιο προσωπικά του.

Τα singalongs με αποκορύφωμα τη Valhalla είναι φυσικά ένα από τα πιο χαρακτηριστικά στην ιστορία της metal σκηνής και η δεύτερη ημέρα του Release Athens έμοιαζε στην εμφάνιση των Γερμανών σαν να έχει δύο Headliners.

Οι Guardian έβαλαν τον πήχη πολύ ψηλά και παρά την ακραία ζέστη οι κάθε ηλικίας μεταλάδες κράτησαν ψηλά την ένταση μέχρι να βγουν οι Megadeth. Το ιστορικό thrash metal συγκρότημα επισκέφθηκε την Αθήνα μετά από πολλά χρόνια και παρά την ηλικία και τα προβλήματα υγείας του Dave Mustaine έμοιαζαν άφθαρτοι.

Ο 62χρονος κιθαρίστας και τραγουδιστής ήταν κινητικότατος από τα πρώτα λεπτά του live και όσοι δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να τους ακούσουν από κοντά, πήραν ένα πολύ καλό μάθημα για το πώς μια μπάντα 40 χρόνων μπορεί να ξεσηκώνει τόσες γενιές σε λιγότερο από δύο ώρες.

 

Τα θρυλικά πλέον “Symphony Of Destruction” και “Peace Sells” ήχησαν σε όλο το Φάληρο και οι Megadeth γνώρισαν την αποθέωση ακόμα και στις στιγμές που ο Mustaine έμοιαζε ιδιότροπος, βάζοντάς τα με όλους.

Αυτή είναι όμως και η μαγεία που σε «προστάζει» να βαράς προσοχή σε έναν τέτοιον θρύλο, ακόμα και στις στιγμές που η μουσική του σε κάνει να ξεφεύγεις. Το φινάλε με το Holy Wars ήταν αποθεωτικό και οι Megadeth έδωσαν στο κοινό τους αυτό ακριβώς που περίμενε από μια μπάντα με τόσο σπουδαία ιστορία. Και φυσικά υποσχέθηκαν ότι θα επιστρέψουν.