ΓΕΥΣΗ

Στη Μεταμόρφωση ένα φεστιβάλ γιορτάζει τις ελληνικές craft μπίρες

Η Alea Brewing Co. γιορτάζει 5 χρόνια παραγωγής με ένα φεστιβάλ που φέρνει κοντά 12 μικροζυθοποιεία / labels την Κυριακή 30 Ιουνίου.

Με τις συνεργατικές ζυθοποιήσεις να χαρακτηρίζουν τις μικροζυθοποιίες, η craft beer σκηνή μοιάζει να είναι ένας από τις πιο φιλικές εκεί έξω. Οι άνθρωποι που ασχολούνται με τις craft μπίρες θυμίζουν μουσικούς από μπάντες, που τουράρουν μαζί, διασκεδάζουν, μοιράζονται τις ανησυχίες τους. Υπάρχει μία αίσθηση ομαδικότητας που προκύπτει έτσι κι αλλιώς από το πρακτικό κομμάτι. Αρκετά labels δεν έχουν δικό τους ζυθοποιείο/εγκαταστάσεις κι έτσι στρέφονται σε συναδέλφους τους για να φτιάξουν τις μπίρες τους. Άλλα πάλι, συνεργάζονται μεταξύ τους για να κυκλοφορήσουν μπίρες περιορισμένης παραγωγής.

Στα 5 χρόνια λειτουργίας της, η Alea Brewing Co. έχει κάθε λόγο να χαίρεται για την πορεία της: σταθερές μπίρες στην αγορά, βιωσιμότητα, συνεργασίες και φυσικά εξωστρέφεια με bazaar, εκθέσεις και συναυλίες. Τώρα, γιορτάζει τα 5α της γενέθλια στον εξωτερικό χώρο του ζυθοποιείου της στη Μεταμόρφωση, διοργανώνοντας το πρώτο Alea Craft Beer Festival την Κυριακή 30 Ιουνίου, μαζί με 12 μικροζυθοποιεία / labels, street food από τα Puff Daddy Pizzeria και Street Habit και DJ sets.

Η Alea Brewing Co. ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2019 μετατρέποντας το χόμπι της οικιακής ζυθοπαραγωγής σε επάγγελμα. Ήταν η πρώτη μικροζυθοποιία στην Ελλάδα που επένδυσε στο αλουμινένιο κουτάκι, επηρεάζοντας και άλλες μικροζυθοποιίες να εμπιστευτούν αυτό το μέσο αποθήκευσης.

Το κουτάκι αλουμινίου προστατεύει την μπύρα καλύτερα από το φως και το οξυγόνο σε σχέση με το γυάλινο μπουκάλι, ενώ ταυτόχρονα έχει μικρότερο βάρος και ανακυκλώνεται πιο αποδοτικά, συνεισφέροντας στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Η περιβαλλοντική συνείδηση είναι πολύ σημαντική για την Alea Brewing Co., προωθώντας τα προϊόντα της με στόχο το zero waste και αφυπνίζοντας το καταναλωτικό κοινό, απεικονίζοντας ζώα υπό εξαφάνιση και μη στις ετικέτες της».

Ανάμεσα στις σταθερές τις μπίρες είναι η Wit, μια βελγική εκδοχή σταρένιας μπίρας με ανοιχτό κίτρινο χρώμα, η California Lager, ένα υβριδικό είδος μεταξύ lager και ale, η Pale Ale, εισαγωγικό είδος στην craft beer σκηνή, και η Chloe Unity Lager, μια πραγματική lager με έξι εβδομάδες πλήρους ωρίμανσης, αφιλτράριστη και απαστερίωτη, που προκύπτει από συνεργατική ζυθοποίηση με τη Strange Brew.

Οι συνεργασίες είναι κεντρικό στοιχείο της κουλτούρας της, καθώς έχει ενώσει στο παρελθόν τις δυνάμεις της με μικροζυθοποιίες και labels από όλη την Ελλάδα.

Στις εγκαταστάσεις της ζυθοποιεί για τους 608 Brewing, Main Squeeze Brewing, Last Row, Radical Way Brewing και BadQ, που θα βρίσκονται φυσικά στο Alea Craft Beer Festival μαζί με τους Mustaki Nomad Brewing, Κυκάω, Μαρμίτα, Noctua, Sourmena Brew, Strange Brew και Black Hole Kypseli.

Η Mustaki Nomad Brewing, δραστηριοποιείται από το 2020 επίσημα στην αγορά. Ανεπίσημα, στο σπίτι για προσωπική κατανάλωση και πειραματισμούς από το 2015. Ξεκίνησε με την πρώτη της κυκλοφορία την Τσιγγάνα. Πήρε το όνομά της προς τιμήν της νομαδικής ζυθοποίησης (nomad or gypsy brewing). Ύστερα ήρθε η Μεξικάνα από ένα ρητό στο Μεξικό που λέει “Sin maiz no hay pais” που σημαίνει, «Χωρίς καλαμπόκι, δεν υπάρχει χώρα-Μεξικό». Για την τρίτη της κυκλοφορία, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το όνομα και το εικαστικό του μοναδικού ειδώλου Frida Kahlo. Σε συνδυασμό με τη γάτα του ζυθοποιού που βλέπει μόνο από το ένα μάτι, η Frida είναι μια κυκλοφορία για όλες τις γυναίκες-σύμβολα εκεί έξω.

Η περιπέτεια της Μαρμίτας / Μικροζυθοποιία Καβάλας ξεκίνησε αρχές του 2012 πάνω σε ένα μάτι κουζίνας. Μαρμίτα είναι η κατσαρόλα ζυθοποίησης που χρησιμοποιείται στο homebrewing, και είναι επίσης ο χαρακτήρας που θέλουν να δείξουν μέσα από τα ποικίλα είδη μπίρας που βράζουν από το 2014, βελτιώνουν και εμπλουτίζουν με κάθε ευκαιρία.

Η Main Squeeze Brewing ξεκίνησε το ταξίδι της στην μπίρα χρησιμοποιώντας τις εγκαταστάσεις φίλων και συνεργατών ώστε να παίρνουν μορφή οι συνταγές της. Συνταγές που εξελίσσονται μέσα από τον διαρκή πειραματισμό και το αποτέλεσμα είναι να φτιάχνονται μπίρες που σε καλούν πάντα πίσω για την επόμενη γουλιά.

Το BadQ Brewing σημαίνει πολλά περισσότερα από μια εταιρεία, ένα brand ή μια μπίρα. Τα τελευταία 10 χρόνια είναι μια μεγάλη οικογένεια όπου αποτελείται από μουσικούς, street και tattoo artists. Φέτος, αποφάσισαν να μετουσιώσουν όσα τους αντιπροσωπεύουν στην πρώτη τους μπίρα (για την ώρα) την BadQuality, και μότο “a bad quality beer has never been so fine”.

Η Radical Way Brewing είναι μια νομαδική ζυθοποιία από τη Λευκωσία της Κύπρου που ιδρύθηκε το 2019. Πρόκειται για μια ομάδα στενών φίλων που ενώθηκαν πριν πολλά χρόνια από το πάθος τους για τη metal μουσική. Η μπύρα ήταν πάντα παρούσα στη ζωή τους και γρήγορα έγινε το μέσο έκφρασής τους. Με γνώμονα τη φιλία, την ανεξαρτησία και τις αρχές της οικιακής ζυθοποίησης, δεσμεύονται να σπάσουν τη μονοτονία της συμβατικής, μαζικής ζυθοποίησης.

KYKAΩ σημαίνει να ανακατεύω, να συνδυάζω διαφορετικά συστατικά. Το αποτέλεσμα, ένα ψυχοδραστικό ποτό, καταναλωνόταν μετά από πολλές ημέρες νηστείας κατά την κορύφωση του πιο διάσημου μυστικού τελετουργικού της αρχαίας Ελλάδας, των «Ελευσίνιων Μυστηρίων». Η ομάδα πίσω από αυτή το ξεχωριστό brand μπίρας προσπαθεί να αναδημιουργήσει αυτές τις έντονες, ζωντανές, σχεδόν ψυχεδελικές εμπειρίες, προσαρμοσμένες στο σήμερα.

Ξεκίνησαν την οικιακή ζυθοποιία ως φοιτητές και πορεύτηκαν χωρίς περιορισμούς.Έχουν χρησιμοποιήσει τοπικά ελληνικά βότανα, μπαχαρικά και φρούτα, ζυμώνοντας με άγνωστες ζύμες και βακτήρια, ωριμάζοντας μπίρα σε βαρέλια κρασιού από τοπικούς παραγωγούς και δε θα σταματήσουν να πειραματίζονται, ανεξάρτητα από επιχειρηματικά πλάνα, οικονομικά δεδομένα ή οποιαδήποτε κρίση που μπορεί να βρεθεί στον δρόμο τους.