unsplash
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι πιο υγιεινές επιλογές για junk food στο σπίτι

Δεν χρειάζεται να κόψεις τη συνήθεια του τσιμπολογήματος, αλλά να σκεφτείς τις πιο υγιεινές επιλογές την επόμενη φορά που θα νιώσεις ότι πεινάς.

Τίποτα δεν φαντάζει καλύτερο από μια σακούλα πατατάκια ενώ παρακολουθείς την αγαπημένη σου σειρά. Αλλά πριν το καταλάβεις, έχεις κάνει επιδρομή στην κουζίνα για να βρεις κάτι ακόμα να φας, πίνοντας αναψυκτικό και τελικά το «αθώο» τσιμπολόγημα ξεφεύγει από τον έλεγχο.

Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται να κόψεις τη συνήθεια του τσιμπολογήματος, αλλά να σκεφτείς τις πιο υγιεινές επιλογές σε junk food την επόμενη φορά που θα νιώσεις ότι πεινάς.

Μαύρη σοκολάτα


Η μέση πλάκα σοκολάτας γάλακτος έχει 25 γραμμάρια ζάχαρης, ενώ μία αντίστοιχη μαύρης σοκολάτας έχει 20 γραμμάρια. Μπορεί η διαφορά να μη φαίνεται τεράστια, αλλά η μαύρη σοκολάτα περιέχει 70% έως 85% κακάο, με αποτέλεσμα να προσφέρει διάφορα οφέλη για την υγεία που δεν έχει η γάλακτος – η οποία αποτελείται μόνο από 35% έως 55%.

Η μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες που βοηθούν την πέψη και περιέχει βασικά θρεπτικά συστατικά όπως σίδηρο, μαγνήσιο και κάλιο. Είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά, μειώνει τη χοληστερόλη και σε κάνει λίγο πιο ευτυχισμένο.

Ποπ-κορν


Είναι το ιδανικό σνακ για κάθε περίσταση. Και αν μειώσεις το βούτυρο και το αλάτι, το ποπ κορν είναι επίσης σχετικά υγιεινό, καθώς περιέχει φυτικές ίνες.

Είναι επίσης ένα δημητριακό ολικής αλέσεως, με αποτέλεσμα να μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων, όπως οι καρδιακές παθήσεις.

Τέλος, είναι πλούσιο σε φυλλικό οξύ, το οποίο βοηθά την παραγωγή κυττάρων του αίματος, και νιασίνη, η οποία καταστέλλει τις φλεγμονές.

Salsa


Μπορεί το γουακαμόλε και το λιωμένο τυρί να είναι τα αγαπημένα σου συνοδευτικά για τα τάκος, αλλά η salsa είναι ένα πολύ πιο υγιεινό ντιπ καθώς δεν περιέχει λιπαρά.

Συνδύασέ τη με ανάλατα τσιπς τορτίγια, τα οποία περιέχουν λιγότερα λιπαρά και θερμίδες, για το τέλειο σνακ.

Μπισκότα μαρέγκας


Φτιάχνονται με ασπράδια αυγών, δίνοντάς σου έτσι μια μικρή πρωτεϊνική ώθηση που δύσκολα θα βρεις σε άλλα επιδόρπια. Περιέχουν επίσης πολύ λίγα λιπαρά.

Μπισκότα βρώμης με σταφίδες


Μία εξαιρετική επιλογή για άτομα με υπογλυκαιμία, καθώς η γλυκόζη διασπάται αργά, αυξάνοντας σταδιακά το σάκχαρο στο αίμα αντί να το εκτοξεύει και να το ρίχνει αργότερα απότομα.

Kale Chips


Τα τσιπς λαχανίδας διατηρούν όλα τα θρεπτικά οφέλη που προσφέρει το λαχανικό, συμπεριλαμβανομένων των φυτικών ινών, των αντιοξειδωτικών, του ασβεστίου και άλλων βασικών συστατικών όπως η βιταμίνη Κ.

Επιπλέον, είναι εύκολο να τα φτιάξεις, αν δεν θέλεις να προμηθευτείς έτοιμα συσκευασμένα. Ανακατεύεις το ψιλοκομμένο kale με λίγο ελαιόλαδο και μπαχαρικά της επιλογής σου και, στη συνέχεια, τα ψήνεις στους 150 βαθμούς Κελσίου για 20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά.

Μείγμα ξηρών καρπών


Δεν υπάρχουν περιορισμοί στη γεύση όταν φτιάχνεις το δικό σου μείγμα. Μπορείς να επιλέξεις μόνο ξηρούς καρπούς αλλά αν σου αρέσουν τα αποξηραμένα φρούτα, δεν έχεις παρά να προσθέσεις σταφίδες και κράνμπερι.

Οι ξηροί καρποί είναι εξαιρετικές πηγές πρωτεΐνης, φυτικών ινών και υγιεινών λιπαρών, που βοηθούν στην πρόληψη παθήσεων όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης. Τα αποξηραμένα φρούτα, όπως τα κράνμπερι και οι σταφίδες, συμβάλλουν στην προώθηση της σωστής λειτουργίας του ουροποιητικού συστήματος.

Γρανίτες φρούτων


Προτίμησε γρανίτες με φρέσκα φρούτα αντί για ένα επιδόρπιο παγωτού γεμάτο ζάχαρη για μια πιο υγιεινή παγωμένη λιχουδιά. Οι γρανίτες φρούτων περιέχουν όλες τις φυσικές βιταμίνες και τα μέταλλα που βρίσκονται στα φρούτα, όπως η βιταμίνη Α, το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος.

Μπορείς επίσης να φτιάξεις εύκολα τις δικές σου στο σπίτι, αναμειγνύοντας φρούτα και ρίχνοντάς τα σε μια φόρμα για γρανίτες.

Τσιπς γλυκοπατάτας


Επίλεξε αυτή την τραγανή λιχουδιά την επόμενη φορά που θα βρεθείς στο διάδρομο με τα σνακ. Τα τσιπς γλυκοπατάτας έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και βιταμίνη Α, η οποία διατηρεί τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ παράλληλα ενισχύει την υγεία των ματιών.

Τα ψημένα τσιπς γλυκοπατάτας έχουν επίσης λιγότερες θερμίδες από τις περισσότερες σακούλες με τα συνηθισμένα τσιπς πατάτας, δίνοντάς σου υψηλότερη διατροφική αξία ανά σακούλα.

Φτιάξε μια μερίδα στο σπίτι, κόβοντας σε λεπτές φέτες μια γλυκοπατάτα και ανακατεύοντας τις φέτες με ελαιόλαδο και αλάτι πριν τις ψήσεις για μιάμιση ώρα στους 100 βαθμούς Κελσίου (στο μεσοδιάστημα μην ξεχάσεις να τις γυρίσεις).