iStock
ΓΕΥΣΗ

3 ψαροταβέρνες στο Σούνιο για μετά τη θάλασσα

Για φαγητό μετά την παραλία, σαν να βρίσκεσαι σε διακοπές.

Ιδανικό για μονοήμερη απόδραση, το Σούνιο διαθέτει μερικές από τις πιο ωραίες παραλίες, έχει αρχαιολογικό ενδιαφέρον και είναι προορισμός που μπορείς να συνδυάσεις τις βουτιές με φαγητό σαν να είσαι διακοπές.

Η μαγευτική θέα στον Σαρωνικό σε συνοδεύει σε όλη τη διαδρομή, αν επιλέξεις να κινηθείς παραλιακά, αλλά είναι από τον ναό του Ποσειδώνα η καλύτερη τοποθεσία για να την απολαύσεις, μαζί με τα πιο ωραία ηλιοβασιλέματα. Αν μάλιστα επιλέξεις την κοντινή παραλία, κολυμπάς σε πεντακάθαρα νερά με θέα τους μαρμάρινους κίονες του αρχαιοελληνικού ναού.

Περίπου δέκα λεπτά από τον αρχαιολογικό χώρο απέχει η παραλία ΚΑΠΕ, με τα γαλάζια νερά και τον απάνεμο κόλπο. Προτίμησε να πας αρκετά νωρίς το πρωί και πλήρως εξοπλισμένος με νερά, σνακ και ομπρέλα, καθώς δε διαθέτει σκιά πέρα από την ελάχιστη που σχηματίζεται κάτω από τους βράχους.

Για όσους δε συμπαθούν τη διαδρομή παραλιακά και θέλουν την ευκολία της Αττικής Οδού, λίγο μετά το Λαύριο, συναντάς την Πούντα Ζέζα, μια παραλία σε έναν γραφικό κολπίσκο με τα αρμυρίκια να χαρίζουν τη σκιά τους, που δεν απαιτεί ιδιαίτερο κόπο για να την προσεγγίσεις.

Αν πάλι δε θέλεις να οδηγήσεις μέχρι το Σούνιο, ο κολπίσκος Θυμαρίου στην Παλαιά Φώκαια, θα σε αποζημιώσει με την ηρεμία και τα καθαρά νερά, αρκεί να είσαι διατεθειμένος να περπατήσεις λίγο παραπάνω και να κουβαλήσεις μαζί σου τα απαραίτητα, καθώς πρόκειται για μία σχετικά απομονωμένη παραλία.

Το φαγητό στην ταβέρνα είναι η πιο ωραία κίνηση μετά το μπάνιο στη θάλασσα. Στο Απόμερο (Μακροδημητρέων 9, Θυμάρι) θα πας με το μαγιό και τις σαγιονάρες, κατευθείαν από την παραλία. Δε θα το βρεις δίπλα στο κύμα, αλλά καμία σημασία δεν έχει αφού βρίσκεται μέσα στα δέντρα και προσφέρει ωραία θέα.

Το όνομά του άλλωστε σε προϊδεάζει για την ησυχία του μέρους. Σε ένα δροσερό σκηνικό, λοιπόν, που θυμίζει διακοπές, θα φας ψαράκια στο τηγάνι, αλλά και μεγαλύτερα ψάρια στη σχάρα, βραστά χόρτα, τηγανητά κολοκυθάκια, πατάτες τηγανητές και για το τέλος, τα δικά τους σπιτικά γλυκά.

Επί της Αθηνών – Σουνίου (55,5 χλμ.), στο Θυμάρι, βρίσκεται το Αγνάντι. Αν και τη βλέπεις από τον δρόμο, το γεγονός ότι είναι σε ύψωμα, συμβάλλει ώστε να έχεις θέα στη θάλασσα. Η όλη ατμόσφαιρα θυμίζει νησί και ταιριάζει σίγουρα μια παγωμένη μπύρα. Ψάρι στη σχάρα και τηγανητό, βραστά λαχανικά, αγγουροντομάτες και φυσικά τηγανητές πατάτες και κολοκυθάκια είναι τα κλασικά που θέλεις στο τραπέζι σου.

Πολύ κοντά στις παραλίες των Λεγραινών, βρίσκεται η ψαροταβέρνα Θόδωρος κι Ελένη (Λεωφόρος Λεγραινών, Λεγραινά), μία από τις πιο δημοφιλείς στην περιοχή. Μπορεί να μην τη χτυπάει το κύμα, αλλά η απόστασή της από την παραλία ΚΑΠΕ είναι 5 λεπτά με το αυτοκίνητο.

Θα βρεις μεγάλη ποικιλία σε ετικέτες ούζου και τσίπουρου και αρκετά πιάτα που μπαίνουν στη μέση. Στις σπεσιαλιτέ τους συγκαταλέγονται οι μακαρονάδες με θαλασσινά.