ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Στην παραλία Φλοίσβου για μια θέση στον ήλιο

Ένα φωτογραφικό αφιέρωμα από την καθημερινότητα στην παραλία Φλοίσβου το καλοκαίρι, εκεί που οι βουτιές και η δροσιά είναι δωρεάν.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: DIMITRIS KAPANTAIS / SOOC

Η πιο καθολική και αφιλτράριστη εικόνα του αθηναϊκού καλοκαιριού είναι η παραλία Φλοίσβου στο Παλαιό Φάληρο. Η παραλία ήταν ανέκαθεν τόπος καλοκαιρινών εξορμήσεων για τους κατοίκους της πόλης τις περασμένες δεκαετίες όμως παραμένει ακόμα η πιο εύκολη λύση για μια ανέξοδη βουτιά.

Προορισμός δροσιάς, με ελεύθερη ακόμα πρόσβαση, η παραλία δίνει στην περιοχή την αίσθηση ενός αέναου καλοκαιριού. Τώρα, στην εποχή του θέρους, ο Φλοίσβος είναι ταυτισμένος με τα αστικά μπάνια όπως η βανίλια υποβρύχιο πάνω στο πλαστικό λουλουδάτο τραπεζομάντιλο στο τραπέζι της βεράντας.

Καταμεσής του καλοκαιριού και η μεγάλη φυγή από την πόλη δεν έχει ξεκινήσει ακόμα. Για τους ντόπιους και τους κατοίκους των γύρω περιοχών, η παραλία Φλοίσβου είναι το αντίδοτο στις υψηλές θερμοκρασίες, χωρίς να χρειαστεί να μετακινηθούν χιλιόμετρα.

Η πρόσβαση είναι εύκολη ακόμα κι αν δεν μένεις στην περιοχή, καθώς εξυπηρετεί και το τραμ. Συνταξιούχοι με εγγόνια, παρέες εφήβων που απολαμβάνουν τις διακοπές από το σχολείο, φοιτητές που αναζητούν τα πιο οικονομικά camping, τουρίστες που η μοίρα και το budget δεν τους έστειλε στα sunbeds της Αθηναϊκής Ριβιέρας δημιουργούν ένα μωσαϊκό ανθρώπων με κοινό σκοπό την πολυπόθητη βουτιά και χαλάρωση στην πλαζ.

Φουσκωτά, πλαστικά παιχνίδια, ψάθες, καρεκλάκια, μπάλες, ρακέτες, κορμιά φαγωμένα από τον ήλιο και την αλμύρα, όλα μαζί συνθέτουν το αθηναϊκό καλοκαίρι και αποτελούν καθημερινότητα στην παραλία.

Για τους ντόπιους, ο Φλοίσβος αποτελεί πια καλοκαιρινή συνήθεια χρόνων. Στα παγκάκια απλώνονται πετσέτες, η λιγοστή σκιά των δέντρων χαρίζεται στους προνοητικούς που πάνε νωρίς, κάθε ελεύθερη σπιθαμή γεμίζει με τα απαραίτητα.

Τι κι αν στη λεωφόρο Ποσειδώνος η ροή των αυτοκινήτων δε σταματάει ποτέ; Κάτω από τον δρόμο, με τους φοίνικες να προσδίδουν ένα τροπικό στοιχείο, ο κόσμος αναζητά στιγμές ανεμελιάς και δροσιάς.

Η καλοκαιρινή διάθεση είναι διάχυτη κι εκτός παραλίας. Σήμα κατατεθέν του Παλαιού Φαλήρου το Cine Φλοίσβος, που είναι και ο μοναδικός θερινός κινηματογράφος της περιοχής. Λειτουργεί από το 2003 και υποδέχεται καθημερινά τους ρομαντικούς σινεφίλ, δίπλα στη μαρίνα Φλοίσβου και σε απόσταση μόλις εννέα μέτρων από τη θάλασσα.

Αφήνοντας πίσω σου τη θάλασσα, μπαίνεις στην καθημερινότητα των κατοίκων. Στο Φάληρο βρίσκεις ό,τι θελήσεις, από μαγειρευτό φαγητό και λαχταριστά μπιφτέκια μέχρι πολίτικα ζαχαροπλαστεία που τηρούν τις παραδόσεις και τις ποιοτικές γεύσεις της Κωνσταντινούπολης.

Η παραλία Φλοίσβου ωστόσο είναι το μέρος που αποζητούν όλοι όταν οι διακοπές φαντάζουν μακρινές ή δεν είναι καν στο πλάνο. Η ελεύθερη πρόσβαση δίνει σε όλους το δικαίωμα για βουτιές, δροσιά, παιχνίδια, ανεμελιά, αφού το μόνο που χρειάζεται κανείς είναι το αντηλιακό του και μία πετσέτα.

Εδώ όλοι έχουν μία θέση στον ήλιο.